Hoe hoog is de Mount Everest? Is het echt de hoogste berg?

Al jaar en dag is het antwoord op de vraag hoe hoog de hoogste berg ter wereld is; 8848 meter. Maar klopt dat wel? Is de berg elk jaar even hoog? Heeft de opwarming van de aarde invloed op de hoogte? En hoe meet je deze reus gelegen in het Himalaya gebergte? Op al deze vragen zal ik antwoord geven in deze interessante blog.  

Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, is 8848,86 meter inclusief sneeuwlaag. Dat is bijna 9 meter hoger dan de eerste metingen in 1856. In 1955 werd het cijfer bijgesteld van 1840 naar 1848 meter. De meest recente meting van China en Nepal in 2020 bracht het hoogtecijfer op bijna 8849 meter. 

Wist je trouwens dat de hoogte van Mount Everest kan varieëren door diverse natuurlijk fenomenen? Zo kan de berg het ene jaar zomaar 60 centimeter lager zijn dan het jaar ervoor.

Mount Everest Nepal
Mount Everest door Kabita Darlami

Hoe hebben ze de hoogte van Mount Everest gemeten?

De afgelopen eeuwen en decennia is de manier om de hoogte van bergen vast te stellen veranderd van geometrische meetkunde tot moderne GPS technieken in de afgelopen jaren. 

China en Nepal hebben voor het laatst onafhankelijk van elkaar onderzoekers naar de top van de Mount Everest gestuurd in mei 2020. Met behulp van klassie driehoeks- en moderne gps-metingen hebben zij de hoogte bepaald op 8848,86 meter door een ontvanger op de top van de berg te plaatsen. 

In de 19e eeuw werd de hoogte van Mount Everest bepaald door de hoeken tussen de top van de berg en punten op de grond te meten. Hierbij werd gebruik gemaakt van reeds bekende gemiddelde hoogte van de zee. 

Nu plaatsen onderzoekers en landmeters een uur lang een ontvanger op de top van de berg (bovenop het ijs) om met wiskundige berekeningen en op basis van satellieten en de zwaartekracht de hoogte te berekenen. 

Het is een aardige expeditie om de berg eenmalig op te meten. De kosten worden geschat op ongeveer $250.000. 

Hoogte Mount Everest sinds 1856
Hoogte Mount Everest door Studio Pico

Is de Mount Everest altijd even hoog geweest?

De Mount Everest in de Himalaya is ongeveer 50 miljoen jaar geleden ontstaan toen de Indische en Euraziatische platen tegen elkaar botste. Dit proces gaat nog steeds door vandaag de dag waardoor de berg elke dag een stukje hoger wordt. Mount Everest is daarom niet altijd even hoog geweest.

Waarom verandert de hoogte van Mount Everest?

Geologen discussiëren al jaren over de werkelijke hoogte van Mount Everest. Moet de sneeuwlaag wel of niet meegeteld worden? Verandert de hoogte nog door verschuiging van aardplaten (aardbevingen)?

De hoogte van Mount Everest varieert door verbeterede meettechnieken, al dan niet meerekenen van de ijskap en het verschuiven van de Indische en Euraziatische tektonische platen waardoor de Himalaya is ontstaan. India schuift enkele centimeters per jaar op naar het noorden waardoor Everest ongeveer 1 mm per jaar hoger wordt. 

Mount Everest vlaggetjes
Gebedsvlaggen Mount Everest

Het verschuiven van deze twee tektonische platen gaat met horten en stoten wat aardbevingen teweeg kan brengen. Denk maar aan de zware aardbeving in Nepal in 2015. Deze bevingen hoeven niet perse te betekenen dat Mount Everest hoger wordt. Het hangt er helemaal vanaf hoe de bodem verschuift. Het kan zelfs betekenen dat de berg lager wordt. 

Erosie zorgt ook voor langzame verlaging van alle gebergten. Wind en water slijten heel langzaam laag voor laag het gesteente af. Dit schraapsel ook wel sediment genoemd wordt via rivieren naar lager gelegen delen gebracht.

Het is afwachten of erosie net zo snel de hoogte doet afnemen als de verschuiving van de platen de hoogte van Everest doet toenemen. 

Everest Base Camp
Mount Everest Base Camp

Hoe hoog is de Mount Everest over 100 jaar?

Het is nog onduidelijk hoe hoog Mount Everest over 100 jaar zal zijn. Erosie, verschuiven van tektonische platen en opwarming van de aarde spelen een rol in de verandering van de hoogste berg ter wereld. Erosie doet de hoogte afnemen, schuiven van platen kan de hoogte verminderen of vermeerderen en de opwarming van de aarde kan de ijskap langzaam doen smelten. 

De kans dat Mount Everest over 100 jaar lager is dan 1848,86 meter lijkt groter dan dat de berg hoger wordt. De Chinezen en Nepalezen houden het vast goed in de gaten. Zo hebben ze in mei 2020 de berg opnieuw opgementen met nieuwe technieken en bleek Everest bijna een meter hoger te zijn. 

Expedition Mt Everest
Mount Everest Expedition Design door Studio Pico

Heeft de opwarming van de aarde invloed op de Mount Everest?

De gemiddelde temperatuur tussen 2000 en 2016 was 1.8 graden Fahrenheit hoger dan gemiddeld tussen 1975 en 2000. De stijging van de temperatuur heeft een duidelijk effect op het smelten van de gletsjers in het Himalaya gebergte. Doordat er minder ijs en sneeuw is, kunnen omringende rotsen meer zonlicht absorberen en extra opwarmen. Dit zorgt voor een ‘sneeuwbaleffect’ in de stijging van de temperatuur en het smelten van het ijs.

Onderzoekers hebben 80 gletsjers in de nabije regio van Mount Everest onderzocht en zien een duidelijke afname in hoeveelheid ijs en sneeuw in de afgelopen 60 jaar. Met name gletsjers die boven de 6000 meter liggen hebben het zwaar te verduren onder de klimaatverandering. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van deze zoetwaterresevoirs voor drinkwater.

Gletsjer door Grisha Grishkoff

Doordat gletsjers smelten komt er meer beweging in de ijsmassa en wordt het beklimmen van de hoogste berg op aarde steeds gevaarlijker. De Khumbu Icefall maakte 16 dodelijke slachtoffers in 2014 toen een enorme serac loskwam boven deze gletsjer wat een rots- en ijslawine veroorzaakte. Onderzoekers zijn bang dat dit soort gebeurtenissen meer en meer gaan plaatsvinden naarmate de wereldwijde temperaturen blijven stijgen.

De opwarming van de aarde heeft invloed op Mount Everest. De gletsjers in de regio smelten met gevaarlijke lawines als gevolg. Rotsen komen tevoorschijn onder een steeds dunner wordende laag ijs. De zon kan ze verwarmen waardoor de lokale temperatuur nog sneller stijgt en omliggende sneeuwvelden smelten. De hoeveelheid smeltwater neemt toe en de hoeveelheid zoet water resevoirs af. 

Chimborazo door Fernando

Is de Mount Everest echt de hoogste berg ter wereld?

Mount Everest is de hoogste berg ter wereld boven gemiddeld zeeniveau, maar is het echt de hoogste berg ter wereld? Het is maar net hoe je er naar kijkt. Meet je vanaf de kern van de aarde? Of vanaf zeeniveau? 

Mount Everest is zonder twijfel de hoogste berg ter wereld gemeten vanaf het wateroppervlak van de oceaan. Maar wanneer je meet vanaf de kern van de aarde is de Chimborazo de hoogste berg. Deze berg in de Andes is dan ruim twee kilometer hoger dan de Everest. En wanneer je het gesteente meet vanaf de bodem van de oceaan is de Mauna Kea op Hawaii weer de hoogste met maar liefst 9330 meter. 

Het is dus net zoals met veel dingen in het leven een kwestie van perspectief. 

Hoe kan het dat de Chimborazo hoger is dan Everest? De aarde is niet helemaal rond en dus geen perfecte bol. De afstand van de kern van de aarde tot het wateroppervlak is daarom niet overal hetzelfde. Door centrifugale krachten is de aarde eerder ovaal dan rond te noemen. De Chimborazo ligt dichterbij de evenaar waardoor de lengte van de berg hoger uitvalt.

Mount Everest Expedition T-Shirt voor Dames en Heren