Is de Camino de Santiago open in 2021? Een Corona update

Duizenden pelgrims staan te trappelen om de Camino te lopen of fietsen in 2021. Er staan twee bijzondere jaren voor de deur. De paus heeft zowel 2021 als 2022 heilig verklaard. Een fantastisch moment om jouw pelgrimstocht te gaan lopen. Maar wat zijn de mogelijkheden in dit jaar dat nog steeds door het Coronavirus geteisterd wordt. 

Ook in 2021 wordt de Camino de Santiago opnieuw getroffen door Covid-19. Na maanden waarin pelgrims terug konden naar de St Jacob routes, heerst er momenteel veel onzekerheid door een nieuwe golf van het coronavirus in Spanje.

Momenteel is de verwachting dat de Camino in het late voorjaar van 2021 haar deuren opent voor buitenlandse Pelgrims. Het vaccinatiepaspoort van de EU moet daar een belangrijke rol in gaan spelen. Houd rekening mee met extra maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes dragen en vooraf reserveren. 

Vaccinatiepaspoort EU

Vaccinatiepaspoort in de EU

Ondanks de intentie van de Europese unie om een vaccinatiepaspoort in te voeren, heerst er nog steeds onzekerheid over de toegankelijkheid van de verschillende camino’s dit jaar. Momenteel worden er meerdere debatten binnen de EU en haar landen gevoerd over de invoering van een dergelijk paspoort. Moeilijke onderwerpen zoals versnelde opening van EU landen voor toeristen en de mogelijke discriminatie van burgers die niet ingeënt zijn spelen daarbij een belangrijk rol. 

Geen toegang voor pelgrims in ieder geval tot 9 april

De Spaanse autoriteiten hebben besloten om de grenzen tussen departementen in ieder geval tot 6 uur ‘s ochtends op 9 april te sluiten. Dit houdt in dat er geen verkeer mogelijk is tussen de verschillende provincies. Wanneer je uit een ander land dan Spanje afkomstig bent, moet je sowieso een negatieve PCR van maximaal 72 uur oud kunnen overleggen. Ondanks dat je dus naar Spanje kunt afreizen, heeft het weinig zin om te beginnen aan jouw Camino omdat je geen provinciale grenzen mag oversteken.

Camino de Santiago Jon Tyson 4 (1)

Wanneer opent de Camino haar paden?

Maar wanneer opent de Camino de Santiago haar deuren dan wel? Er zijn geruchten dat bij afvlakking van de derde golf er mogelijkheden zijn om in de maand Mei te beginnen met de Camino. Officiële berichten daarover zijn echter nog niet te vinden. 

Hier zijn een aantal website die ik gebruik om de laatste nieuwsberichten over Covid19 in Spanje te volgen en om de nodige reisdocumenten te genereren. Houd er rekening mee dat veel berichten en geruchten niet waar zijn. Alleen officiële websites zijn betrouwbaar. 

2021 en 2022 zijn Heilig Compostela jaren

in 2021 en 2022 is Santiago de Compostela wederom de spirituele hoofdstad van de wereld. We hopen allemaal dat het heilige jaar het einde betekent van een moeilijke periode voor de hele planeet. Het begin van jouw pelgrimstocht op de Camino kan een nieuw begin zijn met als eindpunt de onlangs gerenoveerde kathedraal. 

Wat betekent het heilige jaar op de Camino?

Elke 5, 6 of 11 jaar vindt er een heilig jaar plaats in Santiago de Compostela. Dat jaar valt op de naamdag, 25 juli, van Sint Jacob op een zondag en viert men in Galicië het Año Xacobeo. Op deze dag wordt de sterfdag en de geboorte in de hemel herdacht. Het eerste heilige jaar werd al in 1126 gevierd. 

De laatste keer dat het heilige jaar gevierd werd was 11 jaar geleden in 2010. In 2016 werd voor het eerst afgeweken van de 5,6,11 ritme toen de paus dat jaar ook als heilig verklaarde. En deze keer wijkt de paus nogmaals af van de eeuwenoude traditie door ook 2022 als heilig jaar te verklaren. Zo krijgen alle pelgrims die dat willen, ondanks de heersende pandemie, de mogelijkheid om naar Santiago de Compostela te lopen. 

Drukker op de Camino in 2021 en 2022

Houd er rekening mee dat de heilige jaren extra druk zijn op de Camino. Zeker in de huidige pandemie zijn er veel mensen die op zoek zijn naar zichzelf en graag deze pelgrimstocht afleggen voor allerlei persoonlijke en spirituele redenen. Zorg ervoor dat je jouw tocht goed plant van te voren om teleurstellingen te voorkomen. 

Overweeg om een andere route dan Camino de Francés te lopen of fietsen om de grootste drukte te vermijden. Vooral de laatste 100 km vanuit Sarria zal erg druk zijn. Je leest meer over alternatieve startpunten in deze blog: https://www.studio-pico.nl/waar-begint-de-camino-de-santiago-top-10-bekendste-routes/ 

Camino Coronavirus

Voorschriften Covid19 in Spanje

Ook in Spanje gelden de algemene veiligheidsvoorschriften zoals wij deze in Nederland kennen. 

 • Mond- en neusmaskers zijn verplicht in publieke ruimtes (zowel binnen als buiten).
 • Houd 1.5 meter afstand tot elkaar.
 • Buiten mag je met maximaal 6 personen bij elkaar komen.
 • Toeristische accommodaties en horeca zijn op dit moment geopend met enkele restricties:
  • aantal gasten zijn beperkt;
  • afhankelijk van de locatie zijn er alleen afhaalmaaltijden beschikbaar;
  • maximaal 10 gasten per tafel zijn welkom in een restaurant;
  • restaurants en accommodaties moeten vooraf geboekt worden;
  • meer regelgeving op https://reopen.europa.eu/en/map/ESP/6001

Welke documenten heb ik nodig om Spanje binnen te komen?

Alle provincies met uitzondering van Galicië (oranje) hebben momenteel de status lichtrood. Je hebt een negatieve PCR test nodig van maximaal 72 uur oud om het land binnen te komen. Je hoeft daarna niet in quarantaine. Je moet een digitaal document invullen en ondertekenen, deze kun je vinden op https://www.spth.gob.es/  

Na invullen en verzenden ontvang je een e-mail met een beveiligingscode en QR code welke je nodig hebt bij de douane. Het is verplicht om dit formulier voor alle reizigers in jouw reisgroep in te vullen. Dus ook voor kinderen! 

Pieterpad Gids Deel 1

Alternatieve pelgrimstochten in Nederland

Ik snap als geen ander dat je er graag op uit wilt trekken en wilt beginnen met jouw pelgrimstocht. Helaas zul je nog even geduldig moeten zijn. Natuurlijk kun je in de tussentijd prima wandeltochten in Nederland lopen om alvast in de stemming te komen en je conditie te verbeteren. Hieronder een aantal van mijn favoriete (meerdaagse) wandeltochten met hier en daar wat hoogteverschillen.

NS wandelroute Veluwezoom via de Posbank

https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/veluwezoom.html
1-daagse wandeltocht vanuit Velp via de Posbank naar Dieren in de provincie Gelderland. 

NS wandelroute Vechtdal

https://www.ns.nl/binaries/_ht_1595333495807/content/assets/ns-nl/dagje-uit/wandelen/2018/routebeschrijving-vechtdal.pdf
2-daagse wandeltocht vanuit Mariënberg via Ommen naar Dalfsen in de provincie Overijssel. 

LAW Streekpad nr 7 het Krijtlandpad in Zuid Limburg

https://www.wandelnet.nl/wandelroute/727/Krijtlandpad/overzicht
6 etappes door het prachtige Limburgse Heuvelland. 
Je kunt de kaart hier downloaden

LAW Streekpad Drenthepad 

Prachtige trektocht van 329 kilometer door onder andere 3 nationale parken in de provincie Drenthe.
https://www.wandelnet.nl/wandelroute/537/Drenthepad  

LAW 7 Het Pelgrimspad

Het Nederlandse pelgrimspad bestaat uit twee delen en loopt van het Vondelpark in Amsterdam naar Visé. Hier sluit de route naadloos aan op de Jakobsweg in België die uitkomt bij de Belgische Franse grens in Brûly. Hier kun je wanneer de grenzen open zijn kiezen voor de GR 654 naar Vezelay en uiteindelijk Saint-Jean-Pied-de-Port. 

Deel 1 Amsterdam naar Den Bosch https://www.wandelnet.nl/pelgrimspad-deel-1 
Deel 2 Den Bosch naar Maastricht en Visé https://www.wandelnet.nl/pelgrimspad-deel-2 

LAW 2 Trekvogelpad

Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland. De route begint in Bergen aan Zee en loopt in ruim 410 kilometer naar Enschede. Je geniet van strand en duin, veenweiden, bossen, heidegebieden en landgoederen. Veel afwisselender wordt het niet in Nederland. Als kers op de taart doorkruis je het Nationaalpark de Hoge Veluwe van Otterlo naar Hoenderlo.
https://www.wandelnet.nl/wandelroute/426/Trekvogelpad/overzicht

LAW 9 Het Pieterpad

Dit is wellicht het meest bekende wandelpad van Nederland, het Pieterpad. In deel 1 loop je vanuit het noorden van Nederland in Pieterburen naar Vorden in Gelderland. Het zuidelijke deel vervolgt de weg vanuit Vorden naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Er zijn echt prachtige segmenten op deze route, zoals de tocht over de Holterberg in Overijssel. Magnifique. Een mooie tocht om veel kilometers in de benen te krijgen en de klim en daalspieren te oefenen. 
https://www.pieterpad.nl/

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen