Zijn er alternatieven voor de Camino tijdens Covid19?

Zit je ook thuis te balen omdat je nog steeds niet op pad kan om de Camino naar Santiago te lopen? Wees niet getreurd er zijn tal van (digitale) alternatieven. In deze blog laat ik je een aantal mooie pelgrimstochten in het binnenland zien en maak je kennis met virtuele Camino challenges

Er zijn diverse alternatieven voor de Camino tijdens de Corona pandemie. Je kunt kiezen uit prachtige lange afstand wandelpaden in Nederland  of een virtuele Camino challenge in een smartphone app. Zo blijf je fit en ervaar je alvast hoe het is om langere tijd onderweg te zijn. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder. Gebruik onderstaande navigatie om naar de tocht van jouw voorkeur te gaan. Buen Camino! 

LAW 7 Het Nederlandse Pelgrimspad

Het Nederlandse Pelgrimspad bestaat uit twee delen en leidt vanuit het Vondelpark in Amsterdam via het Groene Hart naar Gorinchem, Heusden, Loonse en Drunense duinen via Vught naar Den Bosch. Het tweede deel loopt langs de prachtige Oisterwijkse vennen, de bossen van Middelbeers en Valkenswaard, via de Strabrechtse heide richting Weert. Het laatste stuk voert langs het herkenbare en bijzonder witte stad Thorn, de heuvels van Sittard naar Spaubeek, Gulpen, het Geuldal naar het Savelsbos en uiteindelijk de Belgische plaats Visé.

Ondanks dat dit geen historische pelgrimsroute is uit lang vervlogen tijdens, komt het wel door prachtige typisch Hollandse gebieden. Velen zien LAW 7 als hét mooiste wandelpad in Nederland. De landschappelijk variatie is ongeëvenaard en laat je werkelijk schitterende plekken in eigen land zien. Bovendien is het een mooie aanloop naar het Jacobspad in België wat aansluit op diverse pelgrimspaden in Frankrijk.

➽ LAW 7 wandelgids deel 1 en deel 2 zijn verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver. Wanneer je voor 17 uur besteld, wordt het dezelfde dag nog verzonden. Gratis ruilen of retourneren is ook mogelijk.

Hoeveel kilometer is het Nederlandse Pelgrimspad? 

De totale lengte van het Nederlandse Pelgrimspad is 453 kilometer en loopt van Amsterdam naar Maastricht. Het eerste deel loopt vanuit het Vondelpark in Amsterdam naar ‘s Hertogenbosch in Noord Brabant. Het tweede deel vervolgt de route richting Limburg via gezellige Brabantse dorpen en Limburgse stadjes naar Maastricht en uiteindelijk voor de liefhebbers via Cadier en Keer naar Visé. 

De afstand van deze LAW is een mooi stuk om je benen op te warmen voor de ruim 760 kilometer Camino (vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela). 

Het pad loopt voor een groot deel over graskaden, tiendwegen (op veenkade aangelegde wegen) en jaagpaden (trekpaden langs kanalen of rivieren) door polderlandschap met eindeloze vergezichten in het eerste deel van de route. Het tweede deel voert over zandpaden, door bossen, langs vennen en stroompjes en over heidegebieden in Noord Brabant en Limburg. 

Foto: Pixabay via Pexels

Hoelang zijn de dagetappes van de LAW 7?

Dagetappes kun je heel gemakkelijk zelf indelen via wandelnet.nl Daar vind je digitale kaarten van alle etappes inclusief informatie over overnachtingsadressen, eetgelegenheden, openbaar vervoer en bezienswaardigheden. 

Gemiddeld genomen zijn de dagetappes van Het Nederlandse Pelgrimspad, oftewel de LAW 7, tussen de 15 en 25 kilometer. Enkele uitschieters naar boven en beneden daargelaten. Dit houdt in dat je 3 tot 5 uur aan het wandelen bent om naar het volgende overnachtingsadres te komen. 

Foto: Rachel Claire

Waar kan ik overnachten langs het Pelgrimspad?

Er zijn tal van B&B’s, hotels, trekkershutten en campings langs of nabij het Nederlandse Pelgrimspad. Soms moet je één of meerdere kilometers van het pad afwijken om bij het overnachtingsadres te komen. Houd daar rekening mee met de planning van LAW 7. 

Op de website van Wandelwijzer kun je een interactieve kaart vinden met geregistreerde accommodaties per etappe. Je kunt natuurlijk ook via Internet op zoek naar geschikte overnachtingsplaatsen. Veel adressen zijn te vinden op Google Maps in de door jou opgegeven dorpen of steden.

Kaarten en gidsen van het Nederlandse Pelgrimspad LAW 7

LAW 7 of Het Nederlandse Pelgrimspad is opgedeeld in twee delen. Voor beide delen is een wandelgids met gedetailleerde kaarten ontwikkeld. Deze gidsen zijn verkrijgbaar bij diverse winkels zoals ANWB, De Zwerver en Bol.com en Bruna. De kosten liggen rond de €19,50 per gids. 

De meest recente edities zijn uit 2016 en zijn verkrijgbaar bij De Zwerver in Groningen. Voor routewijzingen kun je terecht op Het Wandelnet voor pelgrimspad LAW 7 Deel 1 en Deel 2

LAW 9 Het Pieterpad

Het Pieterpad is wellicht het meest bekende lange afstand wandelpad in Nederland. Ook deze route is, net zoals Het Nederlandse Pelgrimspad, opgedeeld in twee delen. Het eerste deel loopt vanuit Pieterburen in Noord Groningen naar Vorden in Gelderland. Het vervolg van de route vertrekt in zuidelijke richting om uiteindelijk op de Sint Pietersberg in Maastricht te eindigen. 

Het eerste deel van het Pieterpad leidt je van de Waddenzee door de weidse vlakten van het Groninger Landschap richting de prachtige Hondsrug en het indrukwekkende Drents Plateau met heidevelden, hunebedden en de Drentse Aa. Al even prachtig is het Vechtdal en de Sallandse Heuvelrug die je uiteindelijk naar het eindpunt van deel 1 in Vorden brengt. 

Het tweede deel gaat vanuit Vorden verder in zuidelijke richting langs het gelijknamige kasteel. Je vervolgt de weg via Hoog Elten, de Duivelsberg, de Mookerheide helemaal naar het zuidelijk gelegen Krijtland. Hier kun je echt de beenspieren trainen door alle op en neer gaande paden richting de Sint Pietersberg net ten zuiden van Maastricht.  

Ook deze route kun je perfect lopen ter voorbereiding van de Camino naar Santiago de Compostela. Vanuit Maastricht kun je de weg vervolgen België in en daar de pelgrimsroute naar bijvoorbeeld Vezelay in Frankrijk oppakken.

Er zitten werkelijk prachtige etappes tussen over bijvoorbeeld de Holterberg. Deze dagtocht heb ik al vaak gelopen ter voorbereiding van langere trektochten. Ook kun je prima een tweedaagse of driedaagse tocht op deze route plannen ter voorbereiding. 

De wandelgidsen van het Pieterpad zijn per deel verkrijgbaar bij Bol.com of Reisboekhandel De Zwerver (deel 1 en deel 2).

Sneldrogen Shirt On my Way to Santiago
Sneldrogende Shirts in Dames & Heren Uitvoering

Dit Ultralichte wandelshirt past uitstekend in jouw Camino uitrusting. Tijdens het wandelen en bergbeklimmen zorgt de speciale Just Cool Neoteric ™ technologie voor een optimale vochtopname- en afvoer. Zo raak je nooit verkleumd wanneer de wind opsteekt!

Lichtgewicht, sneldrogend en ademend Camino shirt

 • Sneldrogend en ademend (140 g/m²)
 • Hoogwaardige verwerking met dubbele naden
 • Kraag en manchetranden zijn van shirtmateriaal gemaakt
 • Gedrukt nek label en nekband
 • Materiaal: 100% polyester
Bekijk in de Shop

Hoelang zijn de dagetappes van de LAW 9?

Ook deze dagetappes kun je heel gemakkelijk zelf indelen via wandelnet.nl Daar vind je digitale kaarten van alle etappes inclusief informatie over overnachtingsadressen, eetgelegenheden, openbaar vervoer en bezienswaardigheden. 

Gemiddeld genomen zijn de dagetappes van Het Pieterpad, oftewel de LAW 9, tussen de 15 en 25 kilometer. Enkele uitschieters naar boven en beneden daargelaten. Dit houdt in dat je 3 tot 5 uur aan het wandelen bent om naar het volgende overnachtingsadres te komen. 

Het is vrij eenvoudig om het aantal kilometers aan te passen door middel van de gedetailleerde kaarten en overzichten in de routeboekjes van het NIVON. Kijk voor vertrek wel even op de website van Het Wandelnet om de meest recente routewijzigingen te downloaden. Zo verdwaal je nooit! (Althans als je goed de wit rode paaltjes en de aanwijzingen in de boekjes opvolgt). 

Foto: Ineke Scholten

Waar kan ik overnachten langs het Pieterpad?

Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden langs het Pieterpad. Dit populaire wandelpad (en tegenwoordig ook fietspad) heeft ervoor gezorgd dat er veel B&B’s en minicampings langs de route zijn ontstaan in de afgelopen decennia. In dorpen en steden langs de route kun je bovendien kiezen uit hotels of hostels

Op de website van Wandelnet (Pieterpad deel 1 en deel 2) kun je per etappe informatie over de route vinden. Op deze kaarten staat onder andere welke eetgelegenheden, bushaltes en accommodaties er langs de dagetappes zijn. Heel handig voor het plannen van jouw wandeldagen. 

Camino Routes door Nederland
Jacobspad en Jaabikspad vanuit Noord Nederland

Jacobspad

Een ander mooi begin aan de route naar Santiago de Compostela is het Jacobspad of Jabikspaad. Deze routes loopt vanuit Uithuizen in Groningen en Sint Jacobiparochie in Friesland naar Hasselt in Overijssel. Vanuit daar kun je bijvoorbeeld het Jacobspad vervolgen richting Nijmegen en Maastricht. Deze weg heet de Jacobsweg Nieumeghen. Maar ook de Jacobsweg Amsvorde via Utrecht en Breda naar Antwerpen is een goed alternatief. Vanuit Antwerpen en Maastricht kun je pelgrimsroutes door België en Frankrijk volgen richting de Spaanse grens.

Op het Jacobspad tussen Uithuizen en Hasselt kun je alvast beginnen met het verzamelen van stempels voor jouw pelgrimspaspoort. Er zijn een paar stempelposten op de route, waaronder de St. Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen, Jacobuskerk in Zeerijp, Jacobuskerk in Roderwolde en bij het Toeristisch Informatie Punt of Boekwinkel Vivant in het centrum van Hasselt. 

Waar kan ik meer informatie en routegids vinden?

Van beide wandeltochten zijn routeboekjes verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver (Jacobspad & Jabikspaad). 

Meer informatie van het Jacobspad en Jabikspaad kun je vinden op de website www.jacobspad.nl en www.jabikspaad.nl/.

Overnachtingsadressen op beide routes staan vermeld op de website van Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

The Conqueror Virtual Camino Challenge

Camino de Santiago virtuele challenge

Wil je toch meer het Camino gevoel oproepen, maar heb je niet de mogelijkheid om naar Spanje af te reizen? Dan heeft The Conqueror Events iets leuks. Zij hebben diverse virtuele challenges opgezet die digitaal langs bekende wandelroutes van de wereld lopen. 

De Camino de Santiago Virtual Challenge neemt je 772 kilometer mee langs de pelgrimspaden die leiden naar het heiligdom van Sint Jacobus in de grote kathedraal van Santiago de Compostela in Spanje. Elke keer wanneer jij een op afstand gebaseerde activiteit afrondt, vordert de route virtueel evenveel kilometer over de Camino routekaart. 

Het maakt niet uit of je wandelt, fiets, stept, roeit of zwemt, alle kilometers tellen mee. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alleen je wandelkilometers te laten tellen. Maar wat maakt deze digitale pelgrimstocht zo leuk? 

 • Je verdient een prachtige Camino de Santiago medaille
 • Je kunt via een digitale app je progressie realtime volgen op de Camino
 • Je krijgt onderweg virtuele ansichtkaarten toegestuurd
 • Er wordt een boom gepland voor elke 20% van de afgelegde route
 • Leg de weg solo of met (internationale) vrienden af
 • Ontvang een uniek T-shirt aan het einde van je tocht

Wat kost het om deel te nemen aan de virtuele Camino challenge?

Je kunt kiezen uit twee verschillende pakketten.

 • Deelname inclusief medaille >> €33,95
 • Deelname inclusief medaille en T-shirt of Tanktop >> €59,95

In beide pakketten zitten de volgende onderdelen:

 • Deelname aan de challenge
 • Medaille
 • Virtuele ansichtkaarten
 • 5 bomen worden gepland
 • Track je voortgang met smartphone app
 • Streetview van je virtuele locatie
 • Digitaal certificaat

Het meest uitgebreide pakket is tevens inclusief:

 • T-shirt of Tanktop naar keuze
 • Camino de Santiago Virtual Challenge design
 • Keuze uit 2 kleuren
 • Dames- en heren modellen
 • Maat XS en 4XL
 • Gratis wereldwijde verzending van kleding

Je kunt je aanmelden via de website van The Conqueror Events. De iOS en Android applicatie zijn te downloaden in de betreffende app store.

Talloze alternatieven voor de Camino in Coronatijd

En zo zijn er talloze mogelijkheden om in Nederland toch lekker onderweg te zijn en te genieten van het pelgrimeren. Heb je niet genoeg tijd om alles in één tocht te doen? Dan kun je heel makkelijk de etappes opdelen in weekende, weken of zelfs dagen. 

Kijk ook eens tussen de NS-wandelingen. Daar heb ik er al veel van gedaan, zoals Ommen naar Dalfsen, Wijhe naar Heino en Dieren naar Velp via de Posbank. Alledrie de wandelingen zijn prachtig en dus makkelijk te bereiken per trein. 

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen