Compleet overzicht van Camino Frances – etappes 1 tm 10

De Camino Francés is de meest bekende Camino in Spanje. Pelgrims van over de hele wereld reizen jaarlijks af naar Saint Jean Pied de Port om te beginnen aan deze ruim 700 km lange tocht dwars door noord Spanje. 

Ter voorbereiding van jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, is het goed om te weten wat je te wachten staat. In deze blog vind je daarom een compleet overzicht van Camino Frances etappes inclusief overnachtingsmogelijkheden en hoogteprofiel. 

Ook geef ik tips over hoe jij het beste kunt trainen voor de Camino Frances en welke dingen er niet mogen ontbreken op jouw paklijst. Veel plezier met het plannen van jouw camino! 

Hoogteprofiel Camino Frances door Studio Pico

Uitleg: de weergegeven tijd is op basis van gemiddelde snelheid van 3.5 tot 4.5 km/u. De afstanden zijn slechts een voorbeeld. Je kunt de dag etappes zo lang of kort maken als je zelf wilt. Begin met wat kortere etappes en naarmate je gewend bent aan het lopen, kun je de afstanden aanpassen. De eerste etappe is helaas niet in te korten!  

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Saint Jean Pied de Port
Saint Jean Pied de Port

Etappe #1: Saint Jean Pied de Port naar Roncesvalles

De eerste etappe begint in het Franse stadje Saint Jean Pied de Port (SJPDP) aan de voet van de Pyreneeën op een hoogte van 163 meter. Het is de meest uitdagende route van de ruim 700 kilometer die je gaat afleggen naar Santiago de Compostela. Dit heeft te maken met het hoogteverschil en de afstand die in één dag overbrugd moet worden. Je kunt niet op de berg overnachten en bent gebonden aan de 24.9 km voor de eerste dag. 

Lengte: 24.9 km
Tijd: 7½ uur
Stijgen ⇧: 1350 m
Dalen ⇩: 550 m
Moeilijkheid: 5/5
Overnachting: Albergue in Roncesvalles

Bijzonderheden: het hoogste punt van deze route, Col de Lepoeder, ligt op 1430 m. Vanaf daar begint de afdaling naar Roncesvalles. Het kost gemiddeld genomen 6.5 uur om deze col te bereiken. 

In de winter is de pas niet goed begaanbaar en wordt de variant via Valcarlos dringend aanbevolen. Deze route is 22.5 km en duurt ongeveer 6.5 uur en voert voornamelijk over asfaltwegen (D933/N135). Slechts 7 km gaat over bospaden. 

Advies: ondanks dat de route lang is, is het prachtig! Neem veel tijd om deze lange dagtocht af te leggen en neem voldoende water en eten mee. Begin aan de wandeling zodra het licht wordt zodat je genoeg tijd hebt om de kilometers te wandelen en onderweg te rusten en genieten van het uitzicht. 

Roncesvalles

Etappe #2: Roncesvalles naar Zubiri

Na de eerste etappe van SJPDP naar Roncesvalles zal het misschien niet meevallen om op te staan en verder te lopen. Veel wandelaars beginnen hun route net en zijn nog niet goed opgewarmd. Doe het rustig aan, neem de tijd om weer warm te lopen en geniet van de mooie route die voornamelijk naar beneden loopt. 

Lengte: 21,4 km
Tijd: 6 uur
Stijgen ⇧: 350 m
Dalen ⇩:  820 m
Moeilijkheid: 3/5
Overnachting: Albergue in Zubiri

Advies: veel pelgrims lopen 5.5 km verder naar Larrasoana, maar ik adviseer om na de eerste etappe de route iets in te korten en in Zubiri te overnachten. Er zijn albergues, pensions en b&b’s in Zubiri. Ook kun je hier geld opnemen, een apotheek bezoeken en in een restaurant eten. 

Pamplona

Etappe #3: Zubiri naar Pamplona

De derde etappe is er eentje om een beetje bij te komen van de afgelopen twee dagen. Je volgt de Rio Arga en steekt deze regelmatig totdat je in de buitenwijken van Pamplona aankomt. Ondanks dat het grootste stad is op weg naar Santiago de Compostela is de route relatief aangenaam. 

Lengte: 20,4 km
Tijd: 5½ uur
Stijgen ⇧: 280 m
Dalen ⇩:  320 m
Moeilijkheid: 1/5
Overnachting: Albergue, hotel of B&B in Pamplona

Bijzonderheden: je kunt in Burlada kiezen voor een langere route die langs de Rio Arga blijft lopen tot de binnenstad van Pamplona. De hoofdstad van Navarra is vermoedelijk al in de 1e eeuw voor Christus als Romeinse nederzetting ontstaan. 

Wereldberoemd is Pamplona geworden door de opzienbarende stierenrennen die dwars door het centrum van de stad lopen. Deze bijzondere bezigheid is onderdeel van het Fermín-feest waarbij stieren honderden waaghalzen door de smalle straatjes van de stad jagen. 

Advies: Pamplona is een mooie stad om even bij te komen van het zware begin van jouw pelgrimstocht. Overweeg om een nachtje extra te blijven. Je kunt hier prima nog een dag vermaken en wat extra tijd nemen om je lichaam te laten uitrusten. 

Santa Maria de Eunate Obanos
Santa Maria de Eunate

Etappe #4: Pamplona naar Obanos

Vanuit het centrum van Pamplona ben je relatief snel de stad weer uit Het eerste deel van de route naar en voorbij Cizur is vlak. Daarna stijgt het veld-/bosweggetje geleidelijk omhoog richting Alto del Perdón op 771 meter hoogte. Daarna volgt een flinke afdaling naar Uterga en Óbanos, maar niet voordat je de tijd hebt genomen om te genieten van het weidse panorama op de top.

Lengte: 20,4 km
Tijd: 6¼  uur
Stijgen ⇧: 280 m
Dalen ⇩:  320 m
Moeilijkheid: 3/5
Overnachting: Albergue in Obanos

Bijzonderheden: Vanaf de Alto del Perdón heb je bij helder weer prachtig uitzicht in het noorden naar de Pyreneeën en in het zuiden richting het glooiende heuvellandschap van Uterga. 

Advies: De afdaling van de Alto del Perdón kan lastig zijn en is behoorlijk steil en steenachtig. Neem je tijd en pas vooral bij nat weer extra goed op. Een paar wandelstokken zijn handig op dit stuk van de route. 

Estella

Etappe #5: Obanos naar Estella

Etappe 5 van de Camino Frances brengt je van Obanos naar Estella (Lizarra) door een licht glooiend heuvellandschap. Sommige stukken van de tocht lopen vlak langs de snelweg en de N111. Maar korenvelden en wijngaarden zijn ook onderdeel van deze 25 km lange route. 

Lengte: 25 km
Tijd: 6½  uur
Stijgen ⇧: 350 m
Dalen ⇩:  330 m
Moeilijkheid: 2/5
Overnachting: Albergue in Estella 

Bijzonderheden: Je kunt de beklimming van de Cirauqui overslaan door een aangegeven alternatieve route te kiezen. Mocht je wel de benen hebben om omhoog te gaan dan loop je over de steile pad omhoog tot de op een vesting lijkende Iglesia de San Román. 

Advies: Bij warm weer is dit deel van de route behoorlijk warm en is het moeilijk om schaduw te vinden onderweg. Zorg ervoor dat je een zonnehoed of pet bij je hebt, zodat je een zonnesteek kunt voorkomen. Drink veel water wanneer het warm weer is en zorg dat je voldoende eet. In Lorca kun je lekker uitrusten op het schaduwrijke dorpsplein met een koele waterbron.

Villamayor de Monjardín

Etappe #6: Estella naar Los Arcos

Vandaag liggen er ruim 20 kilometer op je te wachten op de Camino Frances tussen Estella en Los Arcos. Je loopt door velden, langs olijfbomen en door woestijnachtige gebieden. Er is eigenlijk maar één uitdaging vandaag; de klim naar Villamayor de Monjardín. Er is wederom weinig schaduw te vinden op dit gedeelte van de tocht. 

Lengte: 21,3 km
Tijd: 5¼  uur
Stijgen ⇧: 420 m
Dalen ⇩:  390 m
Moeilijkheid: 2/5
Overnachting: Albergue in Los Arcos

Bijzonderheden: Het eerste deel van de route loopt in de buurt van de snelweg maar vanaf Urbiola loopt de Camino verder landinwaarts. Korenvelden, wijngaarden en bossen domineren het beeld vanaf dit punt. Neem de tijd om in Los Arcos de Iglesia de Santa Maria (12e tot 18e eeuw) te bezoeken nadat je ingecheckt bent bij de Albergue.    

Advies: denk eraan dat je een zonnehoed of pet bij de hand hebt wanneer het warm en zonnig weer wordt. Het is moeilijk om schaduw te vinden op dit gedeelte van de route en de temperaturen kunnen flink stijgen op grindpaden. Neem voldoende water mee en vergeet niet te eten! 

Logroño

Etappe #7: Los Arcos naar Logroño 

Vandaag wordt een lange dag. Ondanks dat de hoogteverschillen meevallen vandaag ben je door de lengte toch ruim 6 uur onderweg. Er is weinig schaduw en geen waterbronnen onderweg te vinden, dus bereid je goed voor op deze lange tocht. In Viana, ongeveer halverwege, vind je diverse restaurants en barretjes waar je kunt zorgen voor de innerlijke mens. Hier kun je desgewenst water kopen of je waterfles bijvullen. 

Lengte: 27,6 km
Tijd: 6½  uur
Stijgen ⇧: 250 m
Dalen ⇩:  350 m
Moeilijkheid: 3/5
Overnachting: Albergue in Logroño

Bijzonderheden: Het eerste deel van de route naar Viana loopt de weg op en neer met o.a. een 10% helling (afdaling). Verwacht veel grind en stof! Na Viana wordt de weg makkelijker. Je loopt eerst door volkstuinen en weilanden om uiteindelijk uit te komen bij de kapel Virgen de las Cuevas, waar je even bij kunt komen in de schaduw van de bomen. Je komt nu steeds dichterbij Logrono en de hoeveelheid asfalt neemt toe. 

Advies: ook tijdens deze etappe zijn een zonnehoed, pet en veel water tijdens de zomer van groot belang. Omdat het een lange tocht is, adviseer ik je voldoende eten mee te nemen (ook al ga je lunchen onderweg in Viana).

Omdat je nu een week onderweg bent, het een lange dag is geweest én de volgende etappe nog iets langer wordt, raad ik je aan om een rustdag te nemen in Logroño (mocht je dat nog niet gedaan hebben voor deze dag). Deze stad is de hoofdstad van de wijnstreek La Rioja. Je kunt je was doen, je benen rust gunnen en de kathedraal Santa Maria de la Redonda uit de 16e eeuw bezoeken. Zoek voor de lunch of het diner een van de gezellige restaurants uit om te genieten van typische keuken van de streek, zoals verduras (groenten), pimientos rellenos (gevulde paprika’s met gehakt), chorizo en cordero (lam). 

Pantano de la Grajera
Pantano de la Grajera

Etappe #8: Logroño naar Nájera

De weg van Logrono naar Najera is lang, maar niet moeilijk. Je wandelt voornamelijk door de prachtige wijngaarden waar Rioja om bekend staat. In het voorjaar kun je bovendien genieten van prachtige bloeiende boomgaarden waar later in het jaar fruit in groeit. De route krijgt na het asfalt van de vorige dag en de eerste helft van deze dag vanaf Ventosa weer een landelijk karakter. 

Lengte: max 30,7 km (afhankelijk van waar je in Logrono hebt overnacht)
Tijd: 7 uur
Stijgen ⇧: 360 m
Dalen ⇩:  240 m
Moeilijkheid: 3/5
Overnachting: Albergue Municipal in Nájera

Bijzonderheden: Na 1,5 uur lopen heb je Logrono definitief achter je gelaten en kom je aan bij het stuwmeer Pantano de la Grajera. Een pad loopt langs de oevers van het meer waar je in de warme zomers verkoeling kunt vinden onder de bomen. De weg vervolgt richting Navarrete waar je langs de ruïnes van het pelgrimhospitaal San Juan de Acre uit 1185 komt. De binnenstad van Navarrete is goed bewaard gebleven en mede daarom een prettige plek om uit te rusten en een hapje te eten. 

Advies: Sta vroeg op en neem voldoende tijd om de langste dagtocht van de Camino Francés af te leggen. Drink veel water en neem voldoende rust. Er is op de route regelmatig schaduw te vinden van bomen, houd daar pauze tijdens warme en zonnig weer. 

Let op! Pas goed op bij het oversteken van de N-120. Er is geen voetgangers oversteekplaats en je zult op bepaalde momenten van de dag geduldig moeten wachten totdat je over kunt steken. 

Santo Domingo de la Calzada
Santo Domingo de la Calzada

Etappe #9: Najéra naar Santo Domingo de la Calzada

In deze etappe loop je naar het prachtig dorp, Santo Domingo de la Calzada, waar volgens de legende het wonder van de haan en de kip plaatsvond. Het is één van de meest bekende legendes van de Camino Frances. Deze negende etappe gaat door enorme graanvelden en landbouwgebieden en is wederom meer dan 20 kilometer. Je wandelt met name over brede veldpaden wat een welkome afwisseling is van de asfaltwegen van afgelopen paar dagen. 

Lengte: 20,6 km
Tijd: 4½ uur
Stijgen ⇧: 280 m
Dalen ⇩:  120 m
Moeilijkheid: 1/5
Overnachting: Albergue Municipal in Santo Domingo de la Calzada

Bijzonderheden: Het is een makkelijke etappe met relatief weinig hoogtemeters afgezien van een korte klim na Najéra en een lange klim voor Cirueña. Je loopt voornamelijk over de hoogvlakte van de Rioja Alta wat een mooi voorproefje is van de vlakten tussen Burgos en León. Je wandelt nu vanuit de wijnvelden de graanvelden in richting de graanschuur’ van Spanje. 

Belorado
Belorado

Etappe #10: Santo Domingo de la Calzada naar Belorado

Vandaag loop je vanuit de streek La Rioja naar Castilla y Léon. Net zoals gisteren is dit een relatief makkelijk etappe, maar let op er zijn een paar verraderlijke stukken, waaronder het oversteken van de N-120. Er zijn meerdere restaurantjes te vinden onderweg waardoor het makkelijk is om aan eten en drinken te komen. 

Lengte: 23,5 km
Tijd: 5½ uur
Stijgen ⇧: 270 m
Dalen ⇩:  190 m
Moeilijkheid: 1/5
Overnachting: Albergue Municipal in Belorado

Bijzonderheden: Je doorkruist vandaag diverse dorpen die ontstaan zijn langs de weg naar Belorado, naast de bergpas Sierra de la Demanda. Daarnaast kom je langs de overblijfselen van een groot kasteel, enkele kerken en kluizenaars grotten die vroeger als schuilplaats gebruikt werden. 

Advies: Wanneer je een uur onderweg bent vanuit Santo Domingo kun je kiezen uit de korte route langs de N-120 (1.9 km) of de langere route door de velden (2.8 km). Ik adviseer je om (indien je genoeg energie hebt vandaag) de langere route te nemen. Langs de weg lopen is nooit prettig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Er is ook op deze etappe weinig schaduw te vinden en wordt tijdens de zomermaanden erg warm. Drink voldoende water en blijf eten voor de broodnodige energie! 

Dat waren de eerste tien etappes van de Camino Frances. Etappe 11 tot en met 20 staan beschreven in deze blog. Ik wens je een mooie voorbereiding en Buen Camino!