De laatste 100 km naar Santiago de Compostela vanuit Sarria

Wil je graag het gevoel van de Camino de Santiago ervaren maar heb je geen mogelijkheid om maanden op pad te zijn? Dan is de laatste 100 kilometer van de Camino Frances een mooie kennismaking met deze legendarische pelgrimstocht.

De route is voor veel mensen prima te lopen. Ondanks stijgingen en dalingen op de route kan ik je zeggen dat de tocht relatief makkelijk is. Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden, restaurants en bezienswaardigheden onderweg, wat het plannen van je tocht makkelijk maakt.

In deze blog laat ik je zien wat je nog meer kunt verwachten op de laatste 100 kilometer van de Camino Frances en geef ik je tips over het plannen van jouw eigen pelgrimsavontuur. 

Routebeschrijving van de laatste 100 km van de Camino Frances

De laatste 100 km van de Camino Frances begint in Sarria en eindigt in Santiago de Compostela. Hieronder vind je een beknopte routebeschrijving per dag zodat je een idee hebt van wat je kunt verwachten onderweg. 

Dag 1: Sarria – Portomarin (22 km)

De laatste 100 km van de Camino Frances begint in Sarria. Sarria is een stad in de provincie Lugo in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje. Het ligt aan de gelijknamige rivier, in de groene vallei van Sarria. De stad heeft een zichtbare rijke historie en cultuur, met bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Sarria, het Convento de las Carmelitas Descalzas en de Casa del Reloj. 

Vanuit Sarria loopt de Camino Francés via een aantal kleine dorpjes naar Portomarin. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op de rivier Miño en de omringende heuvels. 

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Portomarin is de kerk van San Xoán. Deze is door de aanleg van een stuwmeer in de jaren 60 afgebroken en opnieuw opgebouwd. Je kunt nog steeds de nummering van de stenen zien. Heel bijzonder! Wat ook een bijzondere plek is, zijn de 2 bruggen over de Rio Miño. Door de aanleg van het stuwmeer werd het waterniveau te hoog en kon de oude Romaanse brug niet meer gebruikt worden. Ze hebben een nieuwe hoger gelegen brug gebouwd. Bij laag water kun je overigens de oude brug wel zien liggen. Een bijzondere ervaring en zeker de moeite van het bezichtigen waard. 

Dag 2: Portomarin – Palas de Rei (22 km)

De route gaat verder langs de rivier Miño en door bossen en weilanden. Er zijn verschillende kleine dorpjes onderweg, waaronder Melide, bekend om zijn pulperías (winkels die specialiseren in octopus).

Palais de Rei is een klein dorp met een rijke historie en cultuur. Wanneer je hier overnacht neem dan de tijd om een aantal van onderstaande bezienswaardigheden te bekijken:

  1. Kerk van Santa María: Dit is een prachtige romaanse kerk uit de 12e eeuw met een prachtige façade en een fraai interieur.
  2. Kerk van San Tirso: Dit is een oud kerkje met een prachtige Romaanse deur en een prachtig uitzicht over het dorp.
  3. Romeinse brug: Deze oude brug over de rivier Deza dateert uit de Romeinse tijd en is een van de oudste bruggen in Galicië.
  4. Casa do Concello: Dit is een oud stadhuis gebouwd in de 18e eeuw met een prachtige gevel en interieur.
  5. Museum van de Camino: Dit museum biedt een interessant inzicht in de geschiedenis van de Camino Frances en de pelgrimstraditie.
Sobrado

Dag 3: Palas de Rei – Arzua (24 km)

De route gaat verder naar Arzua, een stad bekend om zijn kaas. Er zijn prachtige uitzichten op de omringende heuvels en de route gaat langs kleine dorpjes zoals Rua en Leboreiro. 

Naast de kaas van Arzua te proberen, kun je een bezoek brengen aan de Capela da Madalena en de kerk van Santiago de Arzua. De Camino del Norte komt in deze plaats weer samen met de Camino Frances. De laatste etappe gaat dus over dezelfde route. 

Kathedraal van León

Dag 4: Arzua – Santiago de Compostela (24 km)

De laatste dag van de route gaat naar Santiago de Compostela. Er zijn prachtige uitzichten op de omringende heuvels en de route gaat langs kleine dorpjes zoals O Pedrouzo en Lavacolla. 

De laatste 100 kilometer van de Camino Frances eindigt natuurlijk in Santiago de Compostela. Hier kun je de kathedraal van Santiago de Compostela kunnen bezoeken en jouw  Compostela (certificaat) aanvragen wanneer je voldoende stempels hebt verzameld onderweg.

Expert tip! Boek een extra nacht in Santiago de Compostela. Er zijn tal van prachtige bezienswaardigheden om te bekijken voordat je weer richting Nederland of België vertrekt. 

Santiago de Compostela is de hoofdstad van de regio Galicië. Het is een historische stad met veel mooie bezienswaardigheden. Enkele van de meest bekende zijn:

  1. Met stip op de eerste plaats! De Kathedraal van Santiago de Compostela, die gewijd is aan de apostel Jacobus en een belangrijke bestemming voor jou als pelgrim.
  2. Het historische centrum van Santiago de Compostela, met smalle straatjes, mooie pleinen en oude gebouwen, is wat mij betreft zeker een bezoek waard.
  3. De Oude Universiteit van Santiago de Compostela, gebouwd in de 18e eeuw, vind ik een prachtig voorbeeld van barokke architectuur.
  4. De Plaza del Obradoiro is het centrale plein van Santiago de Compostela, omgeven door prachtige gebouwen zoals de kathedraal en het Palacio de Raxoi.
  5. De Monasterio de San Martín Pinario, een oud klooster uit de 16e eeuw, is een van de grootste kloosters van Europa.

Er zijn veel andere bezienswaardigheden in Santiago de Compostela, zoals het Parque de la Alameda, de Convento de San Francisco de Asís en de Iglesia de San Fructuoso. Een mooie stad om je pelgrimstocht nog even te verlengen en de cultuur van de prachtige regio op te snuiven. 

Leuke overnachtingsadressen op de route vanuit Sarria

Er zijn veel albergues (herbergen) langs de laatste 100 km van de Camino Francés, de populairste route naar Santiago de Compostela. Hier zijn een aantal albergues die ik je kan aanraden:

Albergue Obradairo Sarria

Albergue Obradoiro: Dit is een centraal gelegen albergue in het historische centrum van Sarria gelegen aan de Camino. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en een centrale locatie. De kunstwerken van de eigenaar worden in deze albergue tentoongesteld. De accommodatie heeft 38 bedden en is alleen toegankelijk voor pelgrims. 

Albergue Fonfreda: Deze prachtige albergue ligt aan het beginpunt van de tocht in Sarria, op ongeveer 90 km van Santiago. Het biedt een mooie locatie met uitzicht op de bergen en een warme en gastvrije sfeer.

Albergue Ultreia: Dit is een gezellige albergue in Triacastela, op ongeveer 60 km van Santiago. Het biedt een huiselijke sfeer en een grote tuin waar pelgrims kunnen ontspannen.

Albergue Casa das Penas: Dit is een charmante albergue in Palas de Rei, op ongeveer 70 km van Santiago. Het biedt een rustige en rustige omgeving en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Albergue Casa Tadeo: Dit is een gezellige albergue in Portomarín, op ongeveer 80 km van Santiago. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en een centrale locatie.

Natuurlijk zijn er nog honderden andere albergues waar je kunt overnachten. Houd er rekening mee dat je in het hoogseizoen je slaapplaatsen reserveert? Het is erg druk op dit laatste deel van de Camino Frances. Veel mensen lopen deze 100 km om te voldoen aan de eis om je pelgrimsdiploma te krijgen wanneer je in Santiago aankomt. 

Camino Paklijst

Is het druk op de laatste 100 km van de Camino?

De laatste 100 km van de Camino, tussen Sarria en Santiago de Compostela, is vaak drukker dan de rest van de route. Dit komt omdat veel mensen besluiten om de laatste 100 km te lopen om in aanmerking te komen voor het officiële “Compostela” certificaat. Dit pelgrimsbewijs wordt alleen uitgereikt wanneer je minimaal 100 km loopt of 200 km fietst en de nodige stempels ophaalt. 

Het is aan te raden om vooraf te plannen en ervoor te zorgen dat je een plek hebt om te slapen. Dit geldt vooral in het hoogseizoen van mei tot september, maar daarbuiten kan het druk zijn op dit laatste deel van de Camino Frances.

Expert tip! Wanneer je een korte route wilt lopen, maar niet van de drukte houdt, raad ik je aan om een alternatieve route te kiezen. Denk daarbij aan de Camino Ingles of de omgekeerde route vanaf Finisterre.

Wat zijn de voordelen om de laatste 100 km van de Camino te lopen?

Er zijn verschillende voordelen om het laatste deel van de Camino Frances vanuit Sarria naar Santiago de Compostela te lopen:

Compostela Bewijs van dat je Camino gelopen hebt

Compostela-certificaat: Als je de laatste 100 km van de Camino Frances loopt, kun je een Compostela-certificaat verkrijgen als bewijs van je pelgrimstocht. Hiervoor moet je minimaal 2 stempels per dag halen. Dit kan in een papieren Camino paspoort of digitaal met de Camino app. Je kunt de stempels verzamelen bij overnachtingsadressen, kerken, kapelletjes en andere plaatsen langs de route. Deze regel is ingesteld om te waarborgen dat je daadwerkelijk de Camino loopt en niet zomaar een certificaat ophaalt in Santiago de Compostela.

Gemeenschap: Dit deel van de Camino Francés is een van de meest populaire en drukste routes, wat betekent dat je veel andere pelgrims zult ontmoeten. Je maakt deze 100 km deel uit te maken van een levendige gemeenschap, waarbij de lokale bevolking een belangrijke rol speelt.

Pelgrim met schelp en rode kruis

Spirituele ervaring: Veel pelgrims vinden de laatste 100 km van de Camino Frances een spirituele ervaring, waarbij ze dichter bij zichzelf, hun geloof en andere mensen komen. Het is een mooie manier om meer over jezelf en mede pelgrims te leren. Het geeft je tijd om te ontdekken wie je werkelijk bent en wat je met je leven wilt doen. 

Cultureel erfgoed: Deze route loopt door de mooiste en meest historische delen van Spanje, waaronder het prachtige Galicië. Je kunt genieten van de lokale geschiedenis en cultuur terwijl je door deze regio loopt. Er zijn tal van historische bezienswaardigheden onderweg. Denk hierbij aan kerken, kapellen, bruggen en oude huizen.

Wandelaars met trekkingstokken door Kampus Production

Fysieke uitdaging: Het lopen van de laatste 100 km van de Camino Francés is een geweldige fysieke uitdaging en kan helpen bij het verbeteren van je conditie en fysieke gezondheid.

In het algemeen is het lopen van het laatste deel van de Camino Frances een unieke en betekenisvolle ervaring, die zowel spiritueel als fysiek uitdagend is. Maar er is ook een groot nadeel aan het lopen van de laatste 100 km van de Camino Frances. Of deze opwegen tegen de voordelen kun jij zelf het beste beoordelen. 

Drukte op de route: Het laatste deel van de Camino Francés is erg druk, zeker in het populaire voorjaar en zomerseizoen. Het is belangrijk dat je jouw overnachtingsadressen van tevoren reserveert, zodat je verzekerd bent van een bed aan het einde van de dag. Als oplossing kun je een andere route kiezen en daar de laatste 100 km van lopen of je kunt een ander jaargetijden uitzoeken.

Wat voor weer mag ik verwachten in Galicië?

Ondanks dat ik vaak geluk heb met het weer, waar ter wereld ik ook een trektocht doe, het kan heel wisselvallig zijn in Galicië. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je in regen, mist en soms zelfs sneeuw lopen. Kies je voor de maanden mei tot en met september dan heb je over het algemeen beter weer met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden. Een regenjas of poncho is echter altijd aan te raden omdat een bui nooit ver weg is. In de winter kunnen de temperaturen tot onder het vriespunt dalen en is er geregeld regen en wind op je pad. Wees daarom goed voorbereid en kies een goede uitrusting. 

Scott Kinabalu 2 Trailrunningschoenen

Welke uitrusting heb ik nodig voor de Camino vanuit Sarria?

In je uitrusting voor de laatste 100 km van de Camino Frances mogen de onderstaande dingen niet ontbreken:

  1. Wandelschoenen: kies voor stevige A/B schoenen of trailrunning schoenen. Deze zijn lichter van gewicht dan zware wandelschoenen van type B of hoger en voor de laatste 100 km zeker voldoende. Je leest meer over het aanschaffen van de juiste schoenen voor de Camino in deze blog. 
  2. Wandelkleding: ga voor ademende stoffen en laat katoen thuis! Zorg ervoor dat je verschillende laagjes draagt zodat je kunt meebewegen met de weersomstandigheden. In deze blog lees je mijn advies over welk materiaal geschikt is voor trektochten. 
    • Regenkleding: het kan altijd regenen in Galicië, neem daarom sowieso een regenjas mee in het zomerseizoen. In de winter is een regenbroek ook aan te raden omdat deze je droog houdt maar ook beschermt tegen de koude wind of sneeuw. Sommige mensen lopen liever met een poncho. Dat is ook een prima alternatief om je bovenlijf droog te houden. 
    • Rugzak: een dagrugzak van minimaal 24 liter heb je nodig om de laatste 100 km van de Camino af te leggen. Zorg ervoor dat naast je uitrusting er ook nog eten en drinken voor onderweg in past. In deze blog lees je welke rugzakken ik op basis van mijn eigen ervaring adviseer. 
    • EHBO kit: neem een kleine ehbo kit mee met bijvoorbeeld pleisters, pincet, tekentang, pijnstillers, verband, anti-mug en afterbite. Het hoeft niet zwaar te zijn. Je kunt ook prima een ziplock zakje meenemen met deze items.
    • Toilettas: met zeep, tandenborstel, tandpasta, zonnebrandmiddel, oordoppen en deodorant kom je een heel eind op de laatste 100 km van de Camino. 
    • Persoonlijke spullen: neem je telefoon, oplader, geld, pinpas, zonnebril en andere persoonlijke items mee en zorg dat je ze bij je draagt. Neem eventueel een kaart mee als je nog kleine uitstapjes van de route wilt maken. Verder spreekt dit voor zich. Er zijn zoveel andere pelgrims op de route dat je haast niet kunt verdwalen. 
    Dagrugzak voor Camino

    Bij alle items geldt: kies voor lichtgewicht. Je moet alles meenemen op je rug tijdens de tocht. Ondanks dat de afstand kort is, kan ik je uit ervaring vertellen dat het toch prettig is om hier rekening mee te houden. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Dan heb je ook het meeste plezier.

    Samenvattend

    Het lopen van de laatste 100 km van de Camino Frances vanuit Sarria naar Santiago de Compostela kan een mooie en betekenisvolle ervaring zijn. Het is een kans om door prachtige landschappen te wandelen en nieuwe vrienden voor het leven te maken. Wanneer je een week vakantie kunt nemen, van wandelen houdt en wilt proeven van het fenomeen pelgrimeren dan is deze route zeker aan te raden. Buen Camino!