De Mooiste Boeken over de Camino de Santiago

Als eerste wil ik graag de definitie ‘mooi’ even kort toelichten. Mooi is subjectief en voor elke pelgrim anders. Het kan best zijn dat er een boek in deze lijst staat die je hart niet sneller doet slaan. Toch denk ik een lijst te hebben samengesteld waar je iets van kunt leren, waar je enthousiast van wordt en die je helpt jouw eigen Camino invulling te geven. 

Elk boek heb ik geprobeerd in een categorie te plaatsen. Dit kan jou helpen om een goede keuze te maken. Wellicht houd je van klassieke boeken, spiritueel, of toch liever modern. Ook heb ik boeken opgenomen die uitermate geschikt zijn voor de fietsende pelgrim. Er staat zelfs een thriller in de lijst die zich afspeelt op een deel van de Camino.

Ik wens je veel leesplezier! 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Alle boeken uit dit artikel op een rij:

Paulo Coelho De Pelgrimstocht naar Santiago

Klassiek Camino de Santiago boeken

Ver onderweg

Schrijver: Jeroen Gooskens
Verkoopadres: Voornamelijk tweedehands bij Bol.com of bij het Genootschap van St Jacob
Uitvoeringen: paperback

Samenvatting en essentie van het boek

Jeroen Gooskens weet je van begin tot het einde van zijn pelgrimstocht vanuit Nederland te boeien. De beschrijvingen van de natuur en cultuur onderweg zijn prachtig. Ook neemt hij je mee in zijn eigen overpeinzingen en gedachten die onderweg een belangrijke rol spelen. Hij kijkt voornamelijk terug naar het verleden, maar kan zich ook bezig houden met de toekomst. 

Hij vertelt over zijn bijzondere ontmoetingen in kloosters, waar hij het liefst overnacht. Zijn tocht gaat om de reis en in vele mindere mate de eindbestemming. Daarover schrijft hij: “Ik vrees het eindpunt meer dan dat het wenkt; niets is mooier dan onderweg zijn.”

Jeroen Gooskens maakte deze pelgrimsttocht vanuit Noord-Limburg in drie etappes. In 1991 en 1992 in het voorjaar en in 1993 in het najaar. Zijn schrijfwijze is prettig waardoor je door het boek heen vliegt. Boeiend blijft het om te lezen hoe hij zijn dagelijkse weg en bed zoekt op de Camino. 

Je kunt jouw exemplaar van dit boek vinden bij Bol.com

De Pelgrimstocht naar Santiago

Schrijver: Paulo Coelho
Verkoopadres: Bol.com 
Uitvoeringen: Boek, Ebook en Luisterboek

Samenvatting en essentie van het boek

Dat Paulo Coelhoe prachtige boeken schrijft, is natuurlijk geen geheim. Dat dit boek de weg vrijmaakte voor zijn meest bekende werk De Alchemist weten niet zoveel lezers. In veel opzichten zijn deze twee boeken (delen) met elkaar verbonden. Ik raad je dan ook aan om ze allebei te lezen om de echte betekenis van de schrijver te ontdekken. 

De Pelgrimstocht naar Santiago is een boeiend en geromantiseerd verslag van Paulo Coelho’s pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het beschrijft de noodzaak om je eigen weg in je leven te vinden en dat dit verborgen ligt in eenvoudige dingen uit het gewone leven. 

Je kunt dit boek zien als een avonturenverhaal én een gids naar zelfontdekking. Eigenlijk wat de Camino voor iedere pelgrim is. Een avontuur en een weg om te leren! Coelho legt daarnaast verbinding tussen het mystieke, magische en het geloof.

Je kunt jouw exemplaar van dit boek vinden bij Bol.com

Pelgrim zonder God

Schrijver: Herman Vuijsje
Verkoopadres: Bol.com 
Uitvoeringen: paperback, pocketboek en ebook

Samenvatting en essentie van het boek

Het boek, Pelgrim zonder God, geeft een hele andere draai aan het pelgrimeren met als einddoel Santiago de Compostela. Herman liep namelijk ruim 30 jaar geleden de Camino andersom. Hij begint bij de kathedraal in Santiago en eindigt de tocht in Amsterdam.

Het boek is meer dan een typisch reisverslag, het geeft inzicht in de lange reis van het strenggelovige Noord Spanje naar het ‘goddeloze’ Amsterdam. Het is een reis door de Europese ideeëngeschiedenis, een speurtocht naar moraal en spiritualiteit in een wereld waarin kerk en traditie op hun retour lijken.  

In mooie volzinnen, kritisch kijkend naar de religieuze en spirituele kant van de trektocht en met een milde (zelf)spot verwoordt hij zijn filosofische overdenkingen. Herman schrijft onder andere: “Het lijkt erop dat de ‘opbrengst’ van Compostela bestaat uit datgene wat je ’t minst was en het liefst zou willen zijn.”

Of je nou dol bent op roadtrips of trektochten, geschiedenis of sociale wetenschappen, je komt het allemaal tegen in dit boek Pelgrim zonder God. Je leest er natuurlijk ook uitgebreid over zijn ontmoeting met andere pelgrims en mensen onderweg. En de beschrijvingen over het natuurschoon onderweg zal veel pelgrims laten glimlachen van herkenning. 

Camino boek voor de fietsende pelgrim

Ondanks dat er veel meer wandelaars dan fietsers jaarlijks aankomen bij de kathedraal in Santiago de Compostela, is het toch de moeite om eens onderzoek te doen naar boeken over fietsende pelgrims. 

Duizend Heuvels

Schrijver: Ignace Vervaet
Verkoopadres: tweedehands op Bol.com
Uitvoeringen: boek

Samenvatting en essentie van het boek

Duizend heuvels is een mooi en leerzaam reisverslag van een ploeterende Bourgondiër die ervoor gekozen heeft de 2600 km lange route naar Santiago de Compostela per fiets af te leggen. 

Ignace Vervaet is 59 jaar wanneer hij in zijn eentje vanuit Rijswijk naar Santiago fietst. Met een uitgebreide kampeeruitrustig legt hij de 2600 km af in 24 dagetappes. De talloze heuvels die hij onderweg moet bedwingen zijn een flinke uitdaging voor zijn fiets met slechts 3 versnellingen. 

Ondanks dat hij de vaart er goed in heeft, neemt Ignace de tijd om vele kerken en andere historische gebouwen te bezoeken. Daar ontmoet hij de meest uiteelopende types wat goed is voor leuke en ontroerende verhalen. Ook laat hij de plaatselijke wijn zich goed smaken. 

De uitvoerige historische achtergronden van de dorpen en gebouwen onderweg zorgen ervoor dat het niet alleen een mooi verhaal maar ook een soort reisgids is. Met zijn gevoel voor humor ontpopt Vervaet zich gaandeweg als een uitstekende reisverslaggever. 

Kijk vooral uit naar de uitgave met 25 prachtige zwartwit foto’s. 

Per fiets van Tilburg naar Santiago de Compostela

Schrijver: Rob Vennix
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: paperback

Samenvatting en essentie van het boek

Wanneer Rob Vennix in een vlaag van verstandsverbijstering zegt dat hij met de fiets naar Santiago de Compostela gaat, is er geen weg meer terug. Zeker wanneer hij de bewondering en verwondering in de ogen van zijn kinderen ziet. 

In het boek beschrijft hij zijn tocht van ruim 2700 km van afzien, overleven, prachtige momenten en mooie ontmoetingen. Hij begon de tocht met sportieve prestatie in zijn achterhoofd, maar ook met een nieuwsgierige geest naar geschiedenis, plaatsen en mensen. 

Eén vraag stond vooral centraal: “Haal ik Santiago wel?” Er was maar één manier om dat te ontdekken. Inpakken, opstappen en gaan! Rob Vennix neemt je in eenvoudige bewoording mee op zijn avontuur van Tilburg naar Santiago de Compostela. Lekker makkelijk en vlot te lezen! 

Moderne Camino de Santiago boeken

Camino

Schrijver: Graeme Simsion & Anne Buist
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: PaperbackEbook en Luisterboek

Samenvatting en essentie van het boek

Deze humoristische feelgood roman over de Camino is geschreven door Graeme Simsion (The Rosie Project) en Anne Buist. Het verhaal gaat over vriendschap, familie, liefde en de grote uitdagingen van het leven. Wat is het verschil tussen het leven dat je leeft en het leven dat je kiest? 

De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin gaan op weg om van Cluny (Frankrijk) naar Santiag de Compostela in Spanje (alleen) te lopen. Ze kijken ernaar uit om in de voetsporen te treden van al die pelgrims die hen voorgingen. 

De Camino verandert je, zullen vele pelgrims beamen. Het geeft je de kans om een nieuwe versie van jezelf te vinden. Kunnen Zoë en Martin, twee heel verschillende mensen, elkaar ook vinden terwijl ze elkaar regelmatig tegenkomen op de Camino? Ik zal er niet teveel over proberen te verklappen.

Omdat het boek grappig, luchtig en makkelijk leest, is het moeilijk om weg te leggen. Je bent er waarschijnlijk zo doorheen. Veel dingen zijn herkenbaar beschreven, zodat zowel pelgrims die de Camino al gelopen hebben als mensen die erover nadenken, enthousiast worden over de route en het verhaal.

Toch worden er ook serieuze thema’s besproken. Beide hoofdpersonen ondernemen de tocht niet zomaar. Ieder personage heeft iets te verwerken en wil groeien tijdens de tocht. Heel herkenbaar! Een echte aanrader met humor én diepgang. 

Mocht je geen genoeg krijgen van de prettige schrijfstijl van Simsion en Buist? Lees dan ook het tweede deel van Camino, Roadtrip

Roadtrip (Camino2)

Schrijver: Graeme Simsion & Anne Buist
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: Paperback

Samenvatting en essentie van het boek

Roadtrip is het vervolg van Camino waarin Zoë en Martin vanuit Frankrijk naar Santiago de Compostela liepen. Op zoek naar zichzelf vonden ze elkaar. Maar hield het ook stand? Wederom zal ik mijn uiterste best doen om niet teveel te verklappen.

Zoë en Martin vergezellen in dit deel Camille op weg naar Rome. Camille heeft MS en wil koste wat kost deze lange voettocht volbrengen. De tocht is aanzienlijk anders dan de Camino in Frankrijk en Spanje. 

Het is ruig onderweg, vriendelijke dorpsbewoners en lekker maaltijden ontbreken en ze logeren vaak in ongastvrije hotels. In de voetsporen van talloze pelgrims worden hun relaties op de proef gesteld, mede door het almaar verergeren van Camilles symptomen. 

En dan slaat het noodlot toe, maar anders dan je zou verwachten… 

Het wordt een reis vol uitdagende routes en wisselende weersomstandigheden, bezinning, confrontaties, gezondheidsproblemen en lichamelijke ongemakken, dromen, steun, plezier, verdriet, acceptatie en vergiffenis.

De humor wordt afgewisseld met serieuze thema’s, waardoor je in een sneltreinvaart door het boek heen gaat. Ik raad je aan om deel 1 (Camino) eerst te lezen, aangezien er in het tweede deel wel wat spoilers te vinden zijn. 

Ik ben er even niet

Schrijver: Hape Kerkeling
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: Paperback en Ebook

Samenvatting en essentie van het boek

Ik ben er even niet van Hape Kerkeling is een verslag van zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het boek beschrijft de voettocht vol twijfel, stilte, gastvrijheid én vriendelijkheid. 

Hape Kerkeling staat in 2009 internationaal in de schijnwerpers als zijn alter ego, de Duitse journalist Horst Schlämmer, een politieke partij opricht. Minder bekend is dat deze komiek ook een spirituele kant heeft.

Op een bepaald moment wordt Kerkeling door zijn gezondheid gedwongen om een pauze in te lassen. Hij besluit om de Camino naar Santiago te gaan lopen. Ondanks dat hij zich afvraagt waar hij aan begonnen is, loopt hij in 6 weken de 800 km naar de kathedraal in Santiago. 

Hij vindt eenzaamheid, stilte, uitputting en twijfel onderweg, maar laat zich motiveren door gastvrijheid en vriendschap. Gaandeweg vervaagt zijn celebrity gevoel en status als bekende Duitser (met Nederlandse vader) en komt de vraag ‘Wie ben ik?’ steeds vaker naar boven. 

Het is uiteindelijk de reis van zijn leven geworden. 

Het boek is er een om van te genieten, zo warm en humoristisch beschreven. Je loopt de Camino eigenlijk in gedachten met hem mee. Daarnaast krijg je talloze inzichten in hoe mensen functioneren. Met zijn 11 kg zware knalrode rugzak beschrijft Hans Peter (Hape) met ernst, humor en respect de eenzaamheid, stilte, vermoeidheid, uitputtingsslag en de alomaanwezige twijfel.

Een mooie aanvuling van jouw Camino bibliotheek! 

Op Hoge Hakken naar Santiago

Schrijver: Cathelijne Paulus van Pauwvliet
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: Paperback en Ebook

Samenvatting en essentie van het boek

Cathelijne Paulus van Pauwvliet is een succesvolle makelaar wanneer ze op zoek gaat naar verdieping in haar drukke leven. Ze besluit om in haar eentje een pelgrimstocht naar Santiago te lopen. Ze kiest voor een route die haar van oost naar west Spanje brengt. 

Ze beschrijft op een levendige manier de plaatsen en dorpjes die ze passeert, de snurkers op de slaapzaal en de stress die het regelen van een slaapplaats met zich mee kan brengen. Ook staat ze stil bij de pijn en lichamelijk afzien tijdens de Camino. 

Natuurlijk zijn er ook bijzondere ontmoetingen met lokale mensen en medepelgrims en verwoord ze het zuiverende effect dat het wandelen op haar lichaam en geest heeft. De schrijfster maakt ons deelgenoot van alle aspecten van haar pelgrimstocht. 

Terug in Amsterdam moet ze haar draai weer zien te vinden nu ze zichzelf echt heeft gevonden. Ze laat lezers op een pure en eerlijke manier meekijken tijdens haar Camino. Er is geen ellelange inleiding en uitgebreide omschrijving van natuur en cultuur ontbreekt ook. Hierdoor loopt het verhaal lekker vlot door en is het een aangenaam reisverslag. 

Boeken over Kunst op de Camino

Wil je meer weten over de kunst die je kunt vinden op de Camino? Dan zijn de boeken van Mireille Madou een aanrader. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de K.U. in Leuven en was docente in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Ze is met name gespecialiseerd in heiligeniconografie, in het bijzonder die van de heilige Jakobus de Meerdere.

Hieronder heb ik een aantal mooie boeken in het kort weergegeven:

Onderweg naar santiago

Schrijver: Mireille Madou
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: Paperback

Samenvatting en essentie van het boek

Onderweg naar Santiago de Compostela laat je kennismaken met de cultuur en de kunst langs de Camino, aangevuld met sagen en legenden. De ruim 850 km beschreven Camino wordt al sinds de negende eeuw druk bereden en bewandeld. 

Het grootste succes kende deze pelgrimstocht in de Middeleeuwen, maar ook de laatste 25 jaar van onze tijd is de Camino ongekend populair. De weg naar het graf van de apostel Jakobus is bezaaid met culturele hoogtepunten. De schrijfster leidt je langs het klassieke deel van de route, met af en toe een uitstapje, langs prachtige kerken, beelden en iconen. 

Een onmisbaar boek voor iedere pelgrim die meer wil weten over de religieuze en spirituele achtergrond van de Camino. 

Santiago de Compostela

Schrijver: Mireille Madou
Verkoopadres: Bol.com
Uitvoeringen: Paperback

Samenvatting en essentie van het boek

Volgens de verhalen liggen in Santiago de Compostela de stoffelijke resten van Jakobus de Meerdere begraven. Hij was de apostel van Jezus die het Christendom naar het Westen bracht. 

Mireille Madou besteedt in dit boek aandacht aan deze apostel. De beschrijft het beeld dat in de loop van de eeuwen over Jakobus de Meerdere ontstaan is. Het boek is ontstaan uit geschreven bronnen en mondelinge tradities. Je kunt in deze iconografie heel goed zien hoe Santiago vanaf de elfde eeuw tot heden verbeeld is langs de Camino. 

Het boek bevat naast tekst ook talloze niet eerder vertoonde illustraties (bijna allemaal in kleur). Dit brengt het boek en het verhaal van Jakobus de Meerdere tot leven. 

Camino thriller

De Camino

Schrijver: Anya Niewierra
Verkoopadres
Uitvoeringen: Paperback, Ebook en Luisterboek

Samenvatting en essentie van het boek

Deze literaire thriller speel zich onder andere af op de Camino tussen Le Puy-en-Velay en Conques in Zuid Frankrijk. De 44-jarige hoofdrolspeelster Lotte is gelukkig met haar man Emil, totdat hij onverwacht zelfmoord pleegt tijdens het lopen van de Camino. 

Lotte ontdekt tijdens haar reis naar Bosnië, waar Emil oorspronkelijk vandaan komt, dat hij gelogen heeft over zijn identiteit. Samen met een advocaat uit Sarajevo doet ze onderzoek naar zijn verleden en komt ze tot een schokkende ontdekking. 

Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, zoals Emil dat van te voren had gepland. Ze probeert te ontdekken waarom hij zijn leven beëindigde. Maar iemand volgt haar op haar pelgrimsroute, iemand die niet wil dat zij de waarheid ontdekt.

Je leert de hoofdpersoon Lotte goed kennen tijdens het lezen van het boek. De verhalende schrijfstijl van Anya Niewierra zorgt ervoor dat je het gevoel hebt, zelf de Camino te lopen. Volgens de achterkant van het boek: “De vrede op de Camino en de oorlog in Bosnië worden aangrijpend met elkaar verweven in dit zinderende verhaal.”

Camino boeken lezen

Ik hoop dat je met deze Camino boekenlijst een mooie start kunt maken met jouw pelgrimsbibliotheek. Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken geschreven over de Camino in Spanje, Portugal, Frankrijk en Nederland. Je kunt ze o.a. vinden in deze boekenlijst die ik voor je klaargezet heb bij Bol.com

Buen Camino en veel leesplezier!