Het Beste Wandelondergoed voor Mannen en Vrouwen

Oke, ik geeft toe. Ik heb jarenlang in katoenen onderbroeken trektochten gelopen. Was dat een goed idee? Nee. Waarom heb je dat dan niet eerder aangepast? Omdat ik de wollen en technische onderbroeken te duur vond. Maar ja wat is ‘duur’ en wat krijg je ervoor terug. 

Nu weet ik wel beter! De investering van een paar tientjes per onderbroek brengt je heel veel comfort en plezier tijdens een trektocht. Geurtjes blijven minder hangen, je houdt het lekker droog en de onderbroeken zijn zo gewassen en gedroogd doordat ze licht van gewicht zijn en een enorm snel droogvermogen hebben. 

In dit artikel ga ik verder in op wat het beste wandelondergoed is voor dames en heren tijdens wandelingen en trektochten, zodat ook jij de volgende trektocht het juiste ondergoed meeneemt.

Wandelondergoed voor dames en heren

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Wat is het beste ondergoed voor trektochten?

Het beste ondergoed voor wandeltochten en trektochten zijn onderbroeken en bh’s gemaakt van synthetische materialen of wol of een mix van beiden. Deze stoffen beschikken over eigenschappen die vocht afdrijven en geurtjes tegengaan. Ook zijn ze sneldrogend wat zowel bij het dragen als wassen handig is.

Een ander punt waar je aandacht aan kunt besteden is naadloos ondergoed. Ik heb zelf geen last van naden tijdens het wandelen, maar sommige hikers vinden het wel belangrijk. 

Synthetische materialen in ondergoed

  • Polyester: duurzame vezel die weinig vocht vasthoudt, veerkrachtig is en zeer licht in gewicht. Het is vorm- en kleurvast en resistent tegen zweet en UV-stralen;
  • Polyamide (Nylon): scheurvaste vezel die weinig vocht vasthoudt en bovendien vormvast is in alle omstandigheden;
  • Elastaan (Lycra, Spandex, Dorlastan): is een sterk elastische kunstvezel die zorgt voor de fijne pasvorm van ondergoed. 

Wollen materialen in ondergoed

  • Merinowol: in tegenstelling tot kunstvezels reageert wol op lichaamstemperatuur. Het helpt je warm blijven in koude omstandigheden en vice versa. Wol is ademend, nemen vocht op en voeren het af aan de lucht, het is antibacterieel en het absorbeert geurmoleculen. Hierdoor blijft je ondergoed langer fris ruiken. 

Moet ik wollen of synthetisch ondergoed kiezen?

Je weet nu dat kunstvezels en wol de beste opties zijn voor trekking ondergoed. Maat welke van de twee is de beste keuze. Merinowol heeft verschillende voordelen ten opzichte van synthetische stoffen. 

Voordelen Merinowol ten opzichte van Polyester en Polyamide:

  1. Het is van nature antimicrobieel;
  2. Voelt prettig aan (jeukt niet);
  3. Geeft warmte bij kou, zelfs wanneer het nat is;
  4. Heeft een beter ademend vermogen;
  5. Het is biologisch afbreekbaar.

Nadeel van Merinowol ten opzichte van kunstvezels:

  1. Het is duurder;
  2. Minder duurzaam,
  3. En droogt iets langzamer.

Of je beter af bent met Merinowol of synthetische materialen is eigenlijk meer een persoonlijke keuze. Beide opties zijn vele malen beter dan katoen of een mix met katoen. Ik heb zelf 4 Merinowollen onderbroeken in de kast liggen voor wandeltochten en trekkings.

➽ Dit damesondergoed en deze heren onderbroeken verkrijgbaar bij Bever zijn uitermate geschikt voor sportieve activiteiten.

Is Bamboe ondergoed een goed alternatief voor Merino?

Ondanks dat bedrijven bamboe aanprijzen als duurzaam, is het productieproces lang zo duurzaam niet als wol. Om bamboetextiel te maken, wordt een chemisch proces met een aantal vrij toxische producten toegepast, waardoor het eindproduct helemaal niet zo ‘groen’ is als dat het lijkt. 

In mijn ogen is Bamboe op dit moment geen goed alternatief voor Merinowol. Ondanks dat het erg goed vocht absorbeert, redelijk geurbestendig is en snel droogt, gooit het chemische productieproces wat mij betreft roet in het eten.

Wellicht dat fabrikanten in de toekomst een groener alternatief bedenken voor de productie van bamboe kleding. Ik houd het in de gaten en zal een update plaatsen wanneer mijn mening over Bamboe kleding verandert.

Wat zijn de beste trekking onderbroeken voor dames?

In mijn outdoorkleding stapel liggen verschillende soorten onderbroeken gemaakt van Merino wol en technische materialen. Ik heb mijn drie favoriete voor je op een rij gezet. 

  1. Supernatural Boyfriend 175 Hipster
  2. Icebreaker Sprite Boxer
  3. Odlo SUW Performance Light Hipster

Supernatural Boyfriend 175 Hipster

De Boyfriend 175 is een hipster gemaakt van merinowol en polyester. Daardoor is de onderbroek geurbestendig en sneldrogend. De elastische band zorgt ervoor dat de onderbroek goed blijft zitten. Ik vind hem zacht aanvoelen en vormd goed. Hij valt wat klein, dus is het goed om een maatje groter te bestellen.

Ik heb deze wandel onderbroek van Super Natural uitvoerig getest tijdens een 4 weken durende trektocht over Skaneleden in Zweden. Zowel de pasvorm als de stof waren uitstekend en het materiaal was bovendien snel droog, wanneer ik de onderbroek na een dag of 4 à 5 dagen even uitspoelde.

De Boyfriend 175 is beschikbaar in maat XS tot en met XXL in de kleuren navy blue, sage, golden poppy en grey marle. Oftewel blauw, groen, oranje en grijs. De onderbroek heeft het ‘duurzaam’ label van Bever gekregen waaruit blijkt dat in de gehele aanvoerketen de impact op het milieu minder is dan bij andere kledingstukken.

➽ Verkrijgbaar bij Bergfreunde.nl

Icebreaker Sprite Boxer

De Sprite Boxer van Icebreaker is gemaakt van Merinowol (83%), Nylon (12%) en Lycra (5%) waardoor ook deze onderbroek geurbestendig en sneldrogend is. De onderbroek heeft een vergelijkbare elastische band (als supernatural boyfriend 175). De plat afgewerkte naden en het kleine beetje Lycra dat is toegevoegd zorgt ervoor dat de onderbroek heel comfortabel zit.

Ook deze onderbroek heb ik tijdens een lange trektocht van 4 weken door de Zweedse wildernis uitgeprobeerd. De stof is prettig net zoals de band. Deze wollen onderbroek zit net iets hoger dan de Supernatural Boyfriend 175 Hipster waardoor ik hem net iets minder prettig vond. Desalniettemin maakt Icebreaker heel prettig ondergoed. 

Je kunt de Sprite Boxer kopen in 5 verschillende kleuren: zwart, lichtblauw, roze, rood/bruin en grijs. Beschikbare maten zijn: XS tot en met XL, waarbij je bij deze je gewone maat kunt aanhouden. 

➽ Verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Odlo SUW Performance Light Hipster

De Odlo SUW Performance Light Hipster lijkt meer op een vrouwelijke boxershort dan een hipster in mijn optiek. De pijpjes zijn wat langer. De elastische band aan de bovenzijde zit erg comfortabel en is minder aanwezig dan bij de andere twee onderbroeken. 

Deze onderbroek is gemaakt van 60% Polyester, 29% Polyamide en 5% Elastaan en is daardoor erg licht van gewicht, sneldrogend en heeft een goed ademend vermogen. Hij is alleen in zwart verkrijgbaar van maat XS tot en met XL. 

➽ ODLO ondergoed is verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Bekijk meer technische en wollen onderbroeken op de website van Bever Zwerfsport

Tip: Wandelondergoed kun je het beste kopen tijdens het wandelseizoen tussen april en oktober. In de winter is er minder aanbod, maar kun je wanneer je goed zoekt mooie aanbiedingen vinden bij de grote wandelsport zaken zoals Bever en Bergfreunde. 

Wat zijn de beste wandel onderbroeken voor heren?

Ook voor heren vind je de beste wandelbroeken bij de merken SuperNatural en IceBreaker. Mijn man is uitermate tevreden over zijn Anatomica Boxer van IceBreaker die hij afgelopen zomer 4 weken heeft uitgeprobeerd op een LAW route in Zweden.

Icebreaker Anatomica Boxer

De Anatomica Boxer voelt zacht en soepel aan. De Merinowol kriebelt niet en voelt heel licht op de huid. De wandel onderbroek is heel licht van gewicht en is mede door de platte naden heerlijk comfortabel. De broek is gemaakt van 83% wol, 12% Nylon en 5% Lycra en is geurbestendig, sneldrogend en stretchbaar.

Deze boxer is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren en 5 verschillende; donkerblauw, oranje, zwart/grijs gestreept en zwart en van maat S tot en met XXL. De stof is vrij dun zodat het een uitstekend ademend vermogen heeft. Sommige mensen moeten daar even aan wennen, maar daarna wil je niets anders meer tijdens je wandelingen en trektochten. 

➽ De Icebreaker Anatomica Boxer is verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Icebreaker Anatomica Cool-Lite

Een andere prettige wandel onderbroek is de Anatomica Cool-Lite. Mijn man geeft aan dat deze qua naden nog net iets fijner zit dan de Anatomica Boxer. De boxer is ademend, vochtafvoerend en is lichtgewicht, sneldrogend en zacht op de huid. Je voelt niet dat er wol in de stof zit en kriebelt niet! Bovendien kun je de onderbroek lang dragen voordat deze gaat ruiken.

Ook deze onderbroek van Icebreaker heeft platte naden en een comfortabele pasvorm waarin je goed kunt bewegen. De stof is gemaakt uit een combinatie van Merinowol (50%)m Tencel (33%), Nylon (12%) en Lycra (5%). Tencel is merknaam voor de vezel Lyocell wat gemaakt is van het hout van de Eucalyptusbomen (meestal). De stof heeft een duurzamer productieproces dan andere semi-synthetische stoffen zoals Viscose en Modal. 

De Anatomica Cool-Lite is verkrijgbaar in de kleuren zwart en koningsblauw, azuurblauw en grijs en de maten S tot en met XXL.

➽ De Icebreaker Anatomica Cool-Lite is verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Foto van Studio Pico – Skaneleden Zweden

Wat is geschikt ondergoed voor wandelaars?

Voor wandelaars die enkele dagen of een dag op pad gaan, is van kunstvezel of wol gemaakt ondergoed ook de beste keuze. Waarom zou je alleen droog en comfortabel lopen wanneer je weken onderweg bent? Bovendien kun je deze onderbroeken en bh’s ook prima gebruiken tijdens vakanties waarin je geen wasmachine in de buurt hebt. Met een handwas en een beetje wind en zon zijn ze zo droog. 

Welk ondergoed zweet niet?

Of je wel of niet zweet tijdens het wandelen heeft niet te maken met je ondergoed. Je zweet omdat je lichaam wil afkoelen. Wat je wel in de hand hebt, is de mate waarin het zweet afgevoerd wordt door de stof. Hiervoor kun je het beste wollen onderbroeken dragen, zoals Merinowol. Hierin heb je het minste last van zweet in je ondergoed. 

Wat is technisch ondergoed?

Technisch ondergoed is gemaakt van kunstvezels zoals Polyester en Polyamide (nylon). Vaak wordt dit gecombineerd met elastan voor meer stretch. Deze stoffen zorgen voor goede ventilatie en snelle droogtijd, waardoor je geen natte billen meer krijgt tijdens een sportieve activiteit. 

Let erop dat de laag die over je technische ondergoed heen zit ook weer vochtdoorlatend is. Ook deze laag kan het beste van technische, vochtafvoerende stoffen zoals fleece of wol zijn. Katoen raad ik ten allen tijde af! 

Welk ondergoed is sneldrogend?

Technisch ondergoed gemaakt van Polyester of Polyamide (nylon) droogte het snelste. Merinowol is ook een sneldrogende stof maar legt het in een tets toch af tegen technisch materiaal. Het voordeel van wol is echter dat het beter geurtjes afstoot en warmte geeft wanneer het koud is. Bovendien droogte wol vele malen sneller dan katoen. 

Kriebelt en Jeukt Merino ondergoed?

Het is een terechte vraag of Merino wol jeukt omdat ‘gewone’ wol dat wel degelijk doet. Merino wol in je ondergoed jeukt of kriebelt echter niet. Deze wolsoort heeft een hoge dichtheid waardoor de stof zacht aanvoelt en huidirritatie voorkomt. 

Foto van Bernard Spragg

Waarom gaat Merino wol niet stinken?

Merino wol gaat niet stinken omdat er van nature lanoline in zit. Deze stof heeft antibacteriële eigenschappen. Wanneer er vocht bij de wol komt, wordt lanoline omgezet in een stofje met zeepachtige eigenschappen. Zo blijft je ondergoed, maar ook je sokken en shirt langer fris. 

➽ Merino wol komt van de Merino schaap dat van origine uit Marokko (en vervolgens Spanje) komt, maar ook in Australië, Nieuw Zeeland en Argentinië worden ze tegenwoordig veelvuldig gefokt.

Hoe moet ik Merino wol wassen?

Merino wollen onderbroeken, sokken en shirts kun je het beste wassen op een wolwasprogramma. Zet dit programma op maximaal 30 graden zonder centrifuge en gebruik een speciaal wolwasmiddel. Leg de natte kleding daarna op een droge handdoek, rol deze op om water er voorzichtig uit te drukken. Leg de kleding vervolgens liggend te drogen. Merino kleding hoeft veel minder vaak gewassen te worden dan bijvoorbeeld katoenen onderbroeken en shirts. 

Wolwasprogramma voor Merinowol kleding

Wanneer je jouw Merino kledingstukken wilt wassen tijdens een trektocht gebruik dan koud (of lauw) water, wolwasmiddel (of geen wasmiddel) en dompel het kledingstuk maximaal 5 minuten onder water. Spoel met koud (of lauw) water het wasmiddel eruit en leg de kleding te drogen. 

➽ Wring Merino wol nooit uit en stel het niet bloot aan temperaturen van boven de 30 graden. Dus ook niet in de droger stoppen!!