Hoe hoog is Base Camp Mount Everest? Is de lucht ijl?

Het staat misschien al heel lang op jouw bucketlist, de trektocht naar Base Camp van Mount Everest. Maar hoe hoog ligt dit tentenkamp eigenlijk? In deze blog neem ik je mee naar het hart van de Himalya en kijk ik wat deze magische plek te bieden heeft en wat jij kan doen om ook vanuit Lukla naar het basis kamp van Mount Everest te lopen. 

Base Camp of het Basis kamp van Mount Everest ligt op 5364 meter boven gemiddeld zeeniveau en is gelegen aan de Nepalese kant van de hoogste berg ter wereld. De Base Camp Trek loopt in 11 tot 14 dagen vanuit Lukla op 2860 meter omhoog het Himalaya gebergte in. Er moeten flink wat hoogtemeters afgelegd worden in twee weken tijd.  

Nu denk je misschien, 2500 meter klimmen in 11 dagen tijd is makkelijk te doen. Vergeet echter niet dat het nergens vlak is, je veel klimt en daalt tijdens de tocht en je te maken hebt met ijle lucht boven de 3000 meter. 

Deze tocht vergt een uitstekende voorbereiding, waaronder een degelijke uitrusting, een goede conditie en een betrouwbare gids of sherpa. In deze blog en in andere artikelen vind je handige tips voor een succesvolle trekking naar Base Camp Mt Everest.

Mount Everest Base Camp Sign
Onderweg naar Base Camp door Daniel Oberhaus

Hoeveel meters moet ik klimmen naar Base Camp van Mount Everest?

Wanneer je de hoogte van het basis kamp vermindert met de hoogte van Lukla krijg je het aantal meters dat Base Camp hoger ligt. Maar dit zijn niet de hoogtemeters die je moet overbruggen tijdens de tocht. De route gaat regelmatig op en neer. 

Mount Everest Base Camp Trek Hoogtemeters en profiel

 • Kathmandu naar Lukla – met vliegtuig – van 1400 naar 2860 meter (stijgen)
 • Lukla naar Phakding – 2860 naar 2610 meter (dalen)
 • Phakding naar Namche bazaar – 2610 naar 3440 meter (stijgen)
 • Namche bazaar naar Tengboche – 3440 naar 3860 meter (stijgen)
 • Tengboche naar Dingboche – 3860 naar 4410 meter (stijgen)
 • Dingboche naar Lobuche – 4410 naar 4940 meter (stijgen)
 • Lobuche naar Everest Base Camp en terug – 4940 naar 5364 meter (stijgen en dalen)

Je kunt dezelfde weg terug nemen of een route via Gorak Shep en Kala Patthar kiezen die uiteindelijk ook weer via Dingboche en Tengboche naar Namche bazaar en Lukla leidt. Meer over de mogelijk routes naar Everest Base Camp lees je in deze blog. 

Mount Everest Base Camp Trek Hoogteprofiel
Everest Base Camp Trekking Hoogteprofiel door Studio Pico

Hoe voorkom ik hoogteziekte tijdens de Base Camp Trek?

De weg naar Mount Everest Base Camp ligt voor het grootste deel boven de 3000 meter boven gemiddeld zeeniveau. De lucht wordt gaandeweg steeds ijler, wat inhoudt dat er minder zuurstof in de ingeademde lucht zit. Je lichaam moet dit compenseren door meer rode bloedlichamen aan te maken zodat het zuurstoftransport effectiever gebeurt.

Hoogteziekte tijdens de Mount Everest Base Camp trek is te voorkomen door goed te acclimatiseren. Verblijf langere tijd op hoogte om het lichaam kans te geven om meer rode bloedlichaampjes te maken en dus een effectievere verwerking van zuurstof te hebben in het bloed. Plan tijdens de trekking rustdagen in waarin twee nachten op dezelfde hoogte wordt geslapen en je overdag hoger klimt. 

Hoogteziekte voorkomen
Hoogte begint zijn tol te eisen door Steve Hicks

10 Tips om Hoogteziekte te Voorkomen: 

 1. Acclimatiseer (plan meerdere dagen in)
 2. Neem de tijd 
 3. Loop rustig
 4. Adem bewust en diep in (niet oppervlakkig)
 5. Neem voldoende pauze 
 6. Drink veel water (minimaal 3 liter per dag)
 7. Drink geen alcohol!
 8. Eet goed, ook koolhydraten
 9. Slaap lager dan hoogste punt tijdens de dagtocht
 10. Beperk het hoeveelheid gewicht in je backpack (huur een drager)

Mocht je toch symptomen krijgen van hoogteziekte, daal dan af naar lager gelegen gebied en neem rust. Je kunt hoofdpijn verminderen door het gebruik van ibuprofen of paracetamol. Lees voor het gebruik de bijsluiter! 

Mount Everest Base Camp Waterfles
Zorg dat je genoeg drinkt met deze Mount Everest Waterfles voor €17,50

Wat zijn de symptomen van hoogteziekte?

De meest voorkomende symptomen van hoogteziekte zijn:

 • Kortademigheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Slecht slapen
 • Gebrek aan eetlust

Ernstigere symptomen waarbij je meteen naar lagergelegen gebied moet afdalen:

 • Wankelen op benen
 • Moeilijk uit woorden komen
 • Verward raken
 • Bewusteloos raken

Meer informatie over hoogteziekte vind je op de website van Thuisarts.

Wat moet ik doen bij hoogteziekte?

Bij ernstige hoogteziekte symptomen moet je meteen afdalen naar lager gelegen gebied. Er is geen andere oplossing voor hoogteziekte. Heb je lichte symptomen zoals hoofdpijn en kortademigheid dan kun je jouw tocht voortzetten en desgewenst een pijnstiller innemen. Luister echter goed naar je lichaam en plan extra acclimatiesatie dagen in wanneer dit nodig is. Maak ook gebruik van deze 10 tips om hoogteziekte te voorkomen. 

Namche Bazaar Everest BCT
Namche Bazaar op Everest BCT door Krish Dulal

Hoeveel acclimatiesatiedagen moet ik inplannen tijdens Base Camp Trek?

Het is aan te raden om minimaal 2 keer een extra nacht in te plannen in Namche bazaar en Dinboche. Beter is om op beide plekken 2 extra nachten te blijven en de dagen te besteden om omliggende bergen te beklimmen en ‘s nachts bij te komen op lager gelegen hoogte. 

Op deze manier train je jouw lichaam om beter te functioneren in hoger gelegen gebieden en kun je ‘s nachts goed bijkomen. Klim altijd tussen 250 en 500 meter hoger dan waar je slaapt (afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert op de hoogte). 

Wanneer je in Everest Base Camp geweest bent, kun je zonder extra dagen/nachten teruglopen naar Lukla. 

Mount Everest Base Camp Trek
Everest Base Camp Track door Pxfuel

Wanneer wordt de lucht ijl?

Vanaf 2500 meter kun je merken dat de lucht ijler wordt en kunnen de eerste mensen verschijnselen van hoogteziekte krijgen. Boven de 3500 meter ervaart 40 tot 50% van de wandelaars symptomen van hoogte ziekte. Vanaf nu is het belangrijk om goed te acclimatiseren! 

Vanaf 4500 meter krijgen alle bergbeklimmers last van de ijle lucht waar minder zuurstof in zit en boven de 5500 meter zit er zelfs maar 50% zuurstof in vergelijking met lucht op zeeniveau. Ga je nog hoger? Dan neemt de zuurstofefficiente van je lichaam in een rap tempo af. Boven de 8000 meter bereik je de ‘deathzone’ waarin je niet langer dan 48 uur in leven kunt blijven zonder extra zuurstof (flessen).

Onderweg naar Everest Basecamp
Onderweg naar Everest Base Camp door Sulav Loktam

Kunnen mensen met astma de base camp trek lopen?

Mensen met astma kunnen de Mount Everest Base Camp Trek zonder problemen lopen wanneer zij zich aan deze 10 tips houden, medicatie meenemen en voldoende acclimatiesatiedagen inplannen. Over het algemeen voelen mensen met astma zich beter op hoogte omdat het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken en de zuurstof efficienter wordt rondgebracht in je lichaam. 

Mijn longarts adviseerde mijn ouders vroeger om mij in de zomervakantie mee te nemen de bergen in, zodat ik daar naderhand profijt van kon hebben. Er is trouwens geen enkel bewijs dat je met astma meer kans hebt op hoogteziekte. Maar het is wel verstandig om jouw plannen vooraf met je huisarts of longarts te bespreken. Misschien hebben zij nog aanvullende tips! 

Expert tip: gebruik een buf of sjaal om je mond te bedekken tijdens de dagen dat je op grote hoogte loopt. De droge lucht wordt daardoor wat vochtiger en warmer voordat dit in je longen komt. Hiermee kun je irritatie door droogte voorkomen of in ieder geval verbeteren.

Mount Everest Beyond the Limit Shirt
Mount Everest Beyond the Limit Sneldrogend Shirts voor Dames en Heren