Wat is de beste tijd om de Camino Frances naar Santiago te lopen?

Je hebt het idee opgevat om dé pelgrimstocht van je leven te gaan lopen. Geweldig! Nu komt het moment om alle belangrijke zaken uit te zoeken, te plannen en te trainen. Maar niet voordat je hebt bedacht wanneer je de Camino naar Santiago gaat lopen of fietsen. Wat is het meest geschikte moment? Welk jaargetijden past het beste bij mijn wensen? Hoe druk is het in het voorjaar? En is het niet te warm in de zomer? Deze en meer vragen zal ik voor jou beantwoorden in deze blog. 

De beste tijd om de Camino Frances naar Santiago te lopen of te fietsen is tussen april en oktober, waarbij het advies is om de maanden juli en augustus te mijden ivm de hitte en de drukte. Verder hangt de keuze af van wat jij verwacht van jouw tijd op de Camino. 

Je komt de meeste pelgrims tegen in de zomer, maar dan kan het ook erg warm zijn. Het is rustiger in het vroege voorjaar en late najaar maar dan heb je lagere temperaturen en een ander, mogelijk natter weerbeeld. Je kunt het hele jaar terecht op de camino om de pelgrimstocht te lopen, maar de seizoenskenmerken lopen behoorlijk uiteen. Laten wij eens per jaargetijden de voor- en nadelen bekijken van de Camino Frances, zodat jij een goede en weloverwogen keuze kan maken. 

Lente op de camino

Lente op de Camino naar Santiago

De lente begint op 21 maart en duurt tot 21 juni. In deze periode kan het klimaat in Spanje veel van elkaar verschillen. Aan het begin van de lente is het nog fris, zeker in de vroege ochtend. De temperatuur stijgt gedurende de lenteweken van 10 tot 25 graden midden op de dag en het wordt langzaam droger. Het is een perfecte periode voor pelgrims die houden van de zon, maar niet van de hitte en niet bang zijn voor een beetje regen. De drukte op de camino begint langzaam toe te nemen, van rustig in maart naar druk eind juni. De natuur komt tot bloei eind april, begin mei, wat de route een extra kleurige dimensie geeft.

Klimaat

Maart: fris, tussen de 10 en 15 graden, regelmatig regen op gehele camino

April: fris, tussen de 10 en 15 graden, regelmatig regen op het eerste deel van de tocht (regio Navarra), route daarna is warmer en droger. 

Mei: mooi lenteweer, tussen de 15 en 20 graden, soms regen, maar ook veel zonnige dagen, bloemen en planten staan in bloei, het wordt drukker op de camino 

Juni: zomerse temperaturen van 20 tot 30 graden, af en toe lichte regenbui, het is erg druk op de route.

Backpackers op de Camino

Zomer op de Camino naar Santiago

De zomer is een van de meest populaire periodes voor Spanjaarden om de camino te lopen. Het is verstandig om de accommodaties van de te voren te boeken om jezelf te verzekeren van een slaapplek. De meeste pelgrims gaan op tijd naar bed en staan extra vroeg op om voor 13.00 uur de volgende bestemming te bereiken. Op deze manier hoeven ze niet gedurende de heetste periode van de dag te lopen of fietsen.

Zomerklimaat 

Juli en Augustus: het is hoogzomer en erg heet in de binnenlanden met temperaturen van 25 tot 35 graden (met uitschieters naar boven). Het regent niet of nauwelijks (1 à 2 dagen per maand) en na 13.00 uur is het vaak te warm om te lopen. Een zonnehoed, zonnebrand en bedekkende en sneldrogende kleding zijn een must. Ondanks de hitte is het vooral ‘s ochtends zeer druk op de camino. 

September: de temperaturen dalen weer richting 20 à 30 graden, er valt weinig regen (1 à 2 dagen per maand), het aantal pelgrims neemt af vanaf half september, maar daarvoor zitten veel hostels en refugios vol, het is dan nog steeds druk op de route. 

herfst op de camino

Herfst op de camino

De herfst brengt aangenamere temperaturen om te lopen, maar ook meer neerslag. Het landschap is dor en droog vanwege de hete zomer die achter ons ligt. Het aantal pelgrims neemt snel af en er heerst meer rust onderweg. In november kan het moeilijker zijn om overnachtingsplaatsen te vinden vanwege wintersluiting, tevens is het de natste maand van het jaar. 

Herfstklimaat

Oktober: mooi nazomerweer met temperaturen tussen de 15 en 25 graden en weinig regen in de eerste weken van de maand, daarna kan de wisselvalligheid toenemen, het is rustiger op de camino. 

November: koud, tussen de 5 en 15 graden, regenachtig, er zijn weinig wandelaars op de route te vinden en hostels en refugios kunnen gesloten zijn.

Pelgrims in de regen op Camino

Winter op de Camino

De winter brengt kouder weer met mogelijkheid tot regen en sneeuw (zeker in hoger gelegen gebieden). Het is erg rustig op de camino. Hostels en refugios kunnen gesloten zijn, maar het is zeker mogelijk om in deze tijd accommodaties en eetgelegenheden te vinden. Wanneer je de juiste uitrusting meeneemt, zoals een regenjas, handschoenen en muts kune de tocht prima in deze periode afleggen. 

Winterklimaat

December: nog kouder, tussen de 0 en 10 graden met veel regen en sneeuw, er zijn bijna geen andere pelgrims op de route en hostels en refugios kunnen gesloten zijn. 

Januari en februari: het is koud tussen de 0 en 10 graden en regenachtig, met mogelijke sneeuwval. Er zijn bijna geen pelgrims op de camino en hostels en refugios kunnen gesloten zijn. 

gele pijl camino

Hoeveel pelgrims lopen de camino?

2019 was wederom een recordjaar voor de Camino de Santiago. Het pelgrimsbureau telde aan het einde van het jaar 347.578 uitgegeven Compostela certificaten. Dat is 6.17% meer dan het jaar ervoor. En dat waren dan alleen de pelgrims die het einddoel bereikte er waren veel meer mensen op de camino routes te vinden. 2020 was natuurlijk een afwijkend jaar door het Covid19 virus wat de wereld in haar greep hield. De verwachting voor 2021 en 2022 (heilige jaren) zijn positiever. Het kan wel eens bijzonder druk worden!

Er lopen jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 pelgrims de Camino naar Santiago. Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar zijn daarbij in de meerderheid sinds 2018. De wandelaars komen voornamelijk uit Spanje, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten. 

Het aantal pelgrims uit de VS is sinds 2010 fors gegroeid. De groeiende populariteit van de camino lijkt te danken aan de film ‘The Way’ waarin Martin Sheen de hoofdrol speelt. 

De meeste pelgrims gebruiken de benenwagen om in Santiago de Compostela aan te komen, maar rond de 20.000 mensen gebruiken de fiets. Daarnaast is er een klein aandeel van pelgrims ter paard, boot én rolstoel. 

Bron: http://oficinadelperegrino.com/wp-content/uploads/2016/02/peregrinaciones2019.pdf

Op de website van het pelgrimsbureau kun je zien hoeveel wandelaars en fietsers er dagelijks arriveren in Santiago de Compostela.

Sneldrogen Shirt On my Way to Santiago
Sneldrogende Shirts in Dames & Heren Uitvoering

Dit Ultralichte wandelshirt past uitstekend in jouw Camino uitrusting. Tijdens het wandelen en bergbeklimmen zorgt de speciale Just Cool Neoteric ™ technologie voor een optimale vochtopname- en afvoer. Zo raak je nooit verkleumd wanneer de wind opsteekt!

Lichtgewicht, sneldrogend en ademend Camino shirt

  • Sneldrogend en ademend (140 g/m²)
  • Hoogwaardige verwerking met dubbele naden
  • Kraag en manchetranden zijn van shirtmateriaal gemaakt
  • Gedrukt nek label en nekband
  • Materiaal: 100% polyester
Bekijk in de Shop

Conclusie

Januari tot en met maart en november en december zijn de rustigste maanden op de camino, maar het koude weer maakt de tocht minder aangenaam. April begint het langzaamaan drukker te worden, maar lijkt een goede keuze om aan de tocht te beginnen. De lente zorgt mede door het betere weer en bloeiende struiken en bloemen voor een extra prettige tocht. Mei en september zijn de populairste maanden voor pelgrims die de drukte en hitte willen vermijden, wat leidt tot een groeiend aantal pelgrims in deze periode. In juli en augustus is het hoogseizoen, het is heet en accommodaties zijn snel volgeboekt. 

Wanneer je het weer, de bloeiende bomen en planten en de drukte op de camino in ogenschouw neemt, is tussen begin april en half mei de beste periode om naar vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela te lopen. 

Natuurlijk is dit wederom een hele persoonlijke keuze. Sommige pelgrims houden van de gezellige drukte en het warme weer en voelen zich als een vis in het water in de zomermaanden. Anderen zoeken de eenzaamheid en stilte op en nemen kouder weer en regen voor lief en gaan in november of maart de camino op. Het maakt eigenlijk niet uit als jij jouw voorbereiding er maar op aanpast.