Water zuiveren en filters voor backpackers en kampeerders

Zuiver drinkwater is de belangrijkste levensbehoefte van de mens. Ook tijdens trektochten op alle continenten van de wereld. Wanneer je ooit kennis hebt gemaakt met een fijne maagparactie dan weet je als geen ander dat schoon drinkwater je tocht kan maken of breken. 

Wanneer je de wildernis ingaat en er geen kranen om elke zoveel kilometer te vinden zijn, heb je andere methoden nodig om je water te behandelen. Er zijn verschillende manieren om drinkwater te genereren uit stroompjes, rivieren en meren. In deze blog behandel ik ze allemaal en kun jij weloverwogen een waterfilter aanschaffen. 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

MSR Mini Works Waterfilter

Wat is de beste manier om water te zuiveren?

De beste en makkelijkste manier om water te zuiveren is koken. Daar heb je een kookpot, pan of fluitketel voor nodig en een gasfles met brander of een kampvuur. Afhankelijk van waar je het water vandaag hebt, moet je het minimaal 5 minuten laten koken om virussen, bacteriën en parasieten te doden.

Hoelang moet je water koken om te zuiveren?

Water moet je minimaal 5 minuten laten koken om alle virussen, bacteriën en parasieten te doden. Houd er rekening mee dat hoger in de bergen water sneller kookt (vanaf 70 graden). Het is belangrijk dat het water minimaal 5 minuten een temperatuur van 100 graden heeft. 

Water koken en laten afkoelen kost al met al ruim 30 minuten. Wanneer je snel water nodig hebt, is dit dus niet de beste oplossing. Kies dan voor een waterfilter. 

➽ Bekijk mijn lichtgewicht kookpot, pannen en gasbrander. 

MSR Guardian Waterfilter

Is een waterfilter veilig?

Afhankelijk van de waterkwaliteit zijn de meeste waterfilters veilig om te gebruiken. Denk daarbij aan gebieden waar relatief schoon water te vinden is, zoals de Alpen, Noorwegen, Canada en Nieuw Zeeland. Wanneer je slechte waterkwaliteit verwacht zal, heb je een zwaardere filter nodig zoals de MSR Guardian. 

Wat is de beste waterfilter voor backpackers?

De beste waterfilter voor slechte waterkwaliteit is de MSR Guardian. Dit is een waterfilter met een pompmechanisme die je rechtstreeks op een Nalgene wide mouth fles kunt schroeven. In tegenstelling tot de meeste pompfilters, is de Guardian een waterreiniger wat inhoudt dat deze naast bacteriën ook protozoa en virussen filtert. 

De Guardian is ‘zelfreingigend’. Bij elke slag van het pompmechanisme spoelt ongeveer 10% terug, waardoor je minimaal onderhoud hoeft te plegen aan je filter. Nadeel van deze filter is de prijs en het gewicht. Ondanks dat deze filter van uitstekende kwaliteit is neemt hij toch relatief veel ruimte in beslag en weegt hij 490 gram. 

Wanneer je op zoek bent naar de beste bescherming tijdens jouw trektochten en reizen over de hele wereld, dan is de MSR Guardian een goede keuze. Hij maakt zelfs drinkwater van een moederpoel in India. 

Specificaties MSR Guardian Waterfilter

Gewicht: 490 gram
Afmeting: 21 x 12 cm
Methode: handpomp
Filtersnelheid: 2.5 liter per minuut
Poriegrootte: 0.02 micron
Filtert virussen: ja
Filtert bacterien: ja
Filtert protozoa: ja

➽ Omdat wij voornamelijk trektochten maken in gebieden met relatief schoon water, gebruiken wij de MSR Mini Works EX. Deze filter wel bacteriën en protozoa, maar geen virussen kleiner dan 0.2 micron. 

Wat zijn protozoa?

Protozoa zijn eencellige parasieten waarbij het DNA verpakt ligt in een membraam in plaats van vrij in de cel zoals dat bij bacteriën het geval is. Protozoa nestelen zich in je darmen wat kan zorgen voor maag- en darmkrampen en diarree. Ze komen voor in bijna alle soorten water in alle werelddelen en moeten daarom gefilterd worden. 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een waterfilter?

Let bij het aanschaffen van een waterfilter op de filtersnelheid, levensduur, poriegrootte (mircon), wat het filtert en of er een actief koolstofelement aanwezig is. Hoe kleiner de poriegrootte des te meer virussen, bacteriën en protozoa er gefilterd wordt.

Actief koolstof is geactiveerde houtskool waardoor het een positieve lading krijgt en daarmee kleine deeltjes aantrekt. Bovendien haalt actief koolstof nare luchtjes en smaakjes uit het water, waardoor het prima drinkwater wordt. 

Wat is de meest lichtgewicht waterfilter?

Wanneer je ultralichtgewicht op pad gaat, raad ik je aan om te kiezen voor een klein en lichtgwicht waterfilter zoals de Sawyer Mini Squeeze, Filterwell of Care Plus Water Filter. Deze filters, eventueel in combinatie met zuiveringstabletten, zijn erg klein en handzaam in gebruik. 

Let op! Deze mini waterfilters filteren protozoa en bacteriën, maar geen virussen, chemicaliën, pesticiden en zware metalen. Ook verbeteren ze de smaak en geur van het water niet. 

Hoe maak je waterfilters schoon?

Het is belangrijk dat je jouw waterfilter regelmatig schoongemaakt. De MSR Guardian doet dat voor een groot gedeelte zelf, maar andere filters moeten actief gereinigd worden. Veel waterfilters kunnen omgekeerd gespoeld worden door de normale waterstroom om te keren, zodat vuil en verstoppingen verwijderd worden. 

Ook worden waterfilters vaak geleverd met een spuit en slang of borstel. Elk filter werkt op een andere manier en zal dus ook anders schoongemaakt moeten worden. De MSR Mini Works EX kan uit elkaar gehaald worden, waardoor je alle onderdelen onder de kraan kunt spelen. 

Wat doen waterzuiveringstabletten?

Waterzuiveringstabletten reinigt en desinfecteert water, waardoor het veilig is om te drinken. Het beschermt tegen bacteriën en virussen. Meestal moet je een tablet oplossen in meerdere liters water, het even laten rusten en vervolgens goed doorroeren. Wanneer het opgelost is, heeft het water een minimale chloorsmaak. 

De zuiveringstabletten werken ook goed in combinatie met een kleine waterfilter zoals de Sawyer Mini Squeeze, Filterwell of Care Plus Water Filter. Dit is met name handig wanneer er sprake is van troebel water.

Let op! Omdat er chloor in deze tabletten zit, moet je ze met mate gebruiken om te voorkomen dat je last krijgt van je maag, darmen en schildklier. 

Water drinken van een stroompje in Spanje
Mijn man drinkt water van stroompje in Sierra Nevada Spanje

Kun je bergwater drinken?

Waar waren de tijden dat je overal in de bergen zonder problemen water uit kleine stroompjes en grote rivieren kon drinken. Ik herinner mij nog goed dat ik als kind (ruim 30 jaar geleden) bij dorst water dronk wat aan alle kanten uit de bergwanden liep. Helaas kan dat vandaag de dag niet meer. 

Je kunt bergwater niet zomaar zonder behandeling van een waterfilter drinken. Vooral in drukkere berggebieden waar ook boeren zitten met vee, is de kans groot dat je een slok vervuild water neemt. Of je daar ziek van wordt verschilt per persoon.

Stromend water
Snelstromend water in Nieuw Zeeland door Studio Pico

Wanneer kun je wel bergwater drinken?

Er zijn een aantal regels die je kunt naleven om de kans op problemen met je maag en darmen tot een minium te beperken:

  1. Van water zo hoog mogelijk op de berghelling op;
  2. Controleer of er koeien, schapen of andere dieren in de buurt hebben rondgelopen;
  3. Zoek een snelstromende beek of rivier, drink geen stilstaand of langzaam stromend water;
  4. Gebruik al je zintuigen om te beoordelen of het water schoon is. Dus kijk, voel, ruik en proef een klein beetje water en spuug het weer uit; 
  5. Drink geen warm, stilstaand water dat vreemd ruikt of smaakt;
  6. Filter het water dat je wilt drinken voor de zekerheid met een van deze filter; <<
  7. Volg het advies van regionale raad, toeristenbureau of andere instelling. In Nieuw Zeeland werd je hier bijvoorbeeld overal over geinformeerd door bordjes in de buurt van water;
  8. Of kook het water minimaal 5 minuten op 100 graden.

Heb ik een waterfilter nodig in Noorwegen, Zweden en Finland?

Ook in Noorwegen, Zweden en Finland heb je tegenwoordig een waterfilter nodig. Een in de zoveel jaar duikt daar het lemmingvirus op. Bovendien lopen ook hier (wilde) dieren in de buurt van water.  

Enkele jaren geleden hebben wij in het gebied van de Beseggen 3 dagen rondgelopen en heb ik meerdere malen zo water uit stroompjes gedronken helaas last van darmkrampen gekregen.

➽ Dus voor al onze trektochten in Scandinavië gaat de MSR Mini Works mee!  

Welke waterfilter filtert virussen?

Lang niet alle waterfilters filteren naast bacteriën en protozoa ook virussen. Maar de MSR Guardian, Life Straw Mission en Water-to-Go filteren ook virussen uit zoet water. Ze werken allemaal met een ander systeem.

➽ De Water-to-Go fles is verkrijgbaar bij Bol.com.
➽ De Life Straw Mission is ook verkrijgbaar bij Bol.com
➽ De MSR Guardian vind je in het assortiment van Fietsvakantiewinkel.nl 

Outdoor Waterfilters vergelijken

Er zijn vele verschillende waterfilters voor backpackers op de markt. Om de keuze tussen de verschillende filters makkelijker te maken, heb ik onderstaande tabel samengesteld. 

VirussenBacteriënProtozoaKoolstoffilterMicronZelfreinigendSnelheid per minGewicht in gram
MSR Mini Works0.21.0L456
MSR Guardian0.022.5L490
Life Straw Mission0.020.2L530
Sawyer Mini0.10.6L57
Sawyer Squeeze0.11.7L85
Katadyn Pocket0.21.0L550
Filterwell0.11.5L100
Care Plus Waterfiltermet Hadex0.11.7L65
Steripen waterfilternvtnvt0.66L103

Met welke waterfilter kun je slootwater filteren?

Met de MSR Guardian kun je ook slechte waterkwaliteit omtoveren tot drinkwater. Je kunt met deze MSR waterfilter dus slootwater reinigen. Handig voor gebieden waar geen drinkwater voor handen is.

Nu weet je genoeg om de juiste waterfilter voor jouw trektocht of reis aan te schaffen. Zorg ervoor dat je altijd je zintuigen en gezond verstand gebruikt wanneer je op zoek gaat naar water om te drinken en filter altijd, ook al twijfel je maar een klein beetje.