Beste ultra lichtgewicht trekkerstenten voor 1 tot 3 personen

Wanneer je een trektocht van meerdere weken gaat maken, waarbij je veel water en eten mee moet dragen, wil je het liefste zoveel mogelijk gewicht besparen op je uitrusting. Een van de zwaarste onderdelen van een wandeluitrusting is normaliter de tent. Gelukkig hebben outdoor fabrikanten de afgelopen jaren volop progressie geboekt in het ontwikkelen van ultra lichtgewicht tenten. 

De beste ultra lichtgewicht trekkerstent voor 2 personen is de MSR Carbon Reflex omdat de tent dubbelwandig, makkelijk op te zetten, weersbestendig en  ruimtelijk is. Daarnaast is de tent in Nederland verkrijgbaar en daarmee ook goedkoper dan de iets lichtere alternatieven van ZPacks en Tarptent. 

In deze blog neem ik je verder mee in de wereld van de ultra lichtgewicht tenten voor 1 tot 3 personen. Mocht je op zoek zijn naar een lichtgewicht tent waarbij deze maximaal 1000 gram per persoon weegt dan verwijs ik je graag naar dit complete artikel. Wil je meer lezen over de verschillen tussen lichtgewicht en ultra lichtgewicht tenten en waar je op moet letten bij de aanschaf? Lees dan verder in deze blog

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

MSR Lichtgewicht tent op Queen Charlotte Track
MSR Tent op Queen Charlotte Track in Nieuw Zeeland door Studio Pico

Wat is een ultra lichtgewicht tent?

Een ultra lichtgewicht tent weegt maximaal 500 gram per persoon. Afhankelijk van het aantal personen dat in een tent slaapt varieert dit van 500 gram bij één persoon tot 2000 gram bij 4 personen. Een lichtgewicht tent weegt iets meer, namelijk maximaal 1000 gram per persoon. 

Ultra lichtgewicht tenten, met name eenpersoons tenten, zijn niet makkelijk te vinden in Europa. Je vindt ze alleen als tweedehands artikel op marktplaatsen. Natuurlijk is het mogelijk om een ultra lichtgewicht variant te kopen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en deze te laten verzenden naar Nederland. Let daarbij op inklaringskosten en BTW vergoeding die je verschuldigd bent aan PostNL.

➽ Via deze tool kun je een indicatie van de extra kosten berekenen.

ZPacks Ultra Lichtgewicht tenten
ZPacks Ultra Lichtgewicht Tent

Beste ultra lichtgewicht tent voor 1 persoon

De beste en lichtste trekkingtenten worden gemaakt door ZPacks, waaronder de ZPacks Plex Solo en ZPacks Plexamid. Deze leverancier uit de Verenigde Staten maakt sinds 2004 ultra lichtgewicht enkelwandige tenten die door vele wandelaars gebruikt worden op onder andere de Pacific Crest Trail en de Appalachian Trail. 

De ZPacks tenten zijn in 2004 ontstaan achter de naaimachine van Joe Valesko. Hij was zich aan het voorbereiden op een thru hike over de Appalachian Trail en hij kon geen tent vinden die licht en functioneel genoeg was om aan zijn eisen te voldoen. Uit noodzaak begon hij daarom met de ontwikkeling van zijn eigen ultra lichtgewicht tent. Alle uitrusting van ZPacks wordt tot op de dag vandaag in de VS gemaakt. 

➽ De tenten van ZPacks zijn alleen nieuw te bestellen in de webshop van ZPacks. Af en toe komt er een tweedehands ultra lichtgewicht ZPacks tent voorbij. Wil je liever een ultra lichtgewicht tent in Nederland bestellen? Neem dan een kijkje bij de eenpersoons MSR Carbon Reflex

ZPacks Solo Ultra Lichtgewicht Tent
ZPacks Plex Solo

ZPacks Plex Solo

De ZPacks Plex Solo is ontstaan uit de in 2009 ontstane Hexamid Solo. Joe Valesko, de eigenaar van ZPacks, heeft de Hexamid uitentreuren getest tijdens zijn thru hike op de Continental Divide Trail in de Verenigde Staten. De Plex Solo is de vernieuwde versie met een soortgelijk ontwerp inclusief ingenaaide kuip, meer hoofdruimte en een lager gewicht. Deze eenpersoons ultra lichtgewicht tent is eenvoudig op te zetten met een 132 cm lange wandelstok of tentstok. De Plex Solo neemt weinig ruimte in beslag en kan makkelijk op allerlei ondergronden worden neergezet. Er is een optionele footprint beschikbaar om de kuip te beschermen tegen scherpe rotsen en takken.

Eigenschappen van de Plex Solo:

 • Gewicht: 395 gram (zonder haringen, met scheerlijnen en zak)
 • Afmeting binnen: 230 x 97/71 cm
 • Vestibule afmeting: zeer klein aan buitenkant, er is extra punt in binnentent gemaakt waar je tas kan liggen
 • Maximale hoogte: 132 cm
 • Tentstokken: niet meegeleverd, kunt wandelstok gebruiken met hoogte van 132 cm
 • Formaat verpakking: 30.5 x 15 cm
 • Aantal haringen: niet meegeleverd, (min) 6 tot 10 nodig
 • Materiaal: Bio-Based Dyneema® Fiber (supersterk kunstvezel op basis van polyethyleen)
 • Kleuren: blauw, vervaagd oranje, lichtbruin, licht olijfgroen, lichtgroen, wit
 • Prijs: rond $600

➽ De ZPacks Plex Solo is verkrijgbaar bij ZPacks.com

Benodigde extra materialen:

 • Wandelstokken 
 • Lichtgewicht haringen 
 • Footprint 
ZPacks Plexamid Ultra Lichtgewicht Trekkingtent
ZPacks Plexamid Ultra Lichtgewicht Trekkingtent

ZPacks Plexamid 

De Plexamid van ZPacks is een andere goede keuze voor wandelaars die op zoek zijn naar een ultra lichtgewicht tent. 

Eigenschappen van de Plexamid:

 • Gewicht: 433 gram (zonder haringen, met scheerlijnen en zak)
 • Afmeting binnen: 230 x 97/71 cm
 • Vestibule afmeting: zeer klein aan buitenkant, er is extra punt in binnentent gemaakt waar je tas kan liggen
 • Maximale hoogte: 122 cm
 • Tentstokken: niet meegeleverd, kunt wandelstok gebruiken met hoogte van 132 cm
 • Formaat verpakking: 30.5 x 15 cm
 • Aantal haringen: niet meegeleverd, (min) 6 tot 10 nodig
 • Materiaal: Bio-Based Dyneema® Fiber (supersterk kunstvezel op basis van polyethyleen)
 • Kleuren: blauw, vervaagd oranje, lichtbruin, licht olijfgroen, lichtgroen, wit
 • Prijs: rond $600

➽ De ZPacks Plexamid is verkrijgbaar bij ZPacks.com

Benodigde extra materialen:

 • Wandelstokken 
 • Lichtgewicht haringen 
 • Footprint 

Wat is het verschil tussen de Plex Solo en de Plexamid?

De ZPacks Plex Solo is eigenlijk de opvolger van de Plexamid. Beide exemplaren zijn nog gewoon te bestellen, maar de Plex Solo is lichter, heeft een kleiner pak formaat en is iets hoger dan de Plexamid. Verder zijn de tenten hetzelfde. Ze hebben allebei minimaal 6 haringen nodig om opgezet te worden, een wandelstok met 122 (Plexamid) en 132 (Plex Solo) centimeter hoogte en een footprint wanneer je op ruw terrein kampeert. 

Wat is het verschil tussen Dyneema en Polyester bij tenten?

Dyneema en Polyester zijn beide kunstvezels die gebruikt worden voor het maken van lichtgewicht tenten. De verschillen zitten met name in de sterkte van de vezel op basis van het gewicht. Dyneema is uitermate sterk gezien het gewicht van het tentdoek. Wat niet betekent dat Dyneema tentdoeken beter zijn dan Polyester tentdoeken. Relatief gezien is het doek sterker (door extreem lage gewicht) en mede daardoor ook een stuk duurder. Dyneema is minder uitrekbaar dan polyester waardoor er meer krachten op het doek en de haringen komen. Op gebied van UV wering is Dyneema beter dan Polyester, het doek wordt niet negatief beïnvloed door UV straling en houdt daarmee lang dezelfde uitstraling. 

Dyneema tentdoek
Dyneema

Dyneema tentdoek

voordelen: compleet waterdicht, sterk materiaal, UV-bestendig 
nadelen: kostbaar, niet zo duurzaam als polyester, kan makkelijk scheuren

Polyester tentdoek

voordelen: UV-bestendig, duurzaam, waterafstotend
nadelen: zwaarder dan Dyneema, minder ademend, kan scheuren

Tarptent Aeon Li Ultra Lichtgewicht Eenpersoons Tent
Tarptent Aeon Li Ultra Lichtgewicht Eenpersoons Tent

Tarptent Aeon Li 

Een andere uitermate lichte tent is de Aeon Li van Tarptent. Deze ultra lichtgewicht tent lijkt op het eerste gezicht veel op de ZPacks Plex Solo en Plexamid. Alledrie de trekkerstenten zijn gemaakt van ultra lichtgewicht Dyneema, worden opgezet met een wandelstok en hebben slechts 6 haringen nodig om de tent vast te maken (10 bij winderig weer). 

Tarptent Aeon Li Ultra Lichtgewicht Tent
Tarptent Aeon Li Ultra Lichtgewicht Tent

Eigenschappen van de Aeon Li:

 • Gewicht: 448 gram (zonder haringen (51 gram)  en zak (10 gram), met scheerlijnen)
 • Afmeting binnen: 224 x 76 cm
 • Vestibule afmeting: 0.75 m²
 • Maximale hoogte: 119 cm
 • Tentstokken: niet meegeleverd, kunt wandelstok gebruiken met hoogte van 115 tot 122 cm
 • Formaat verpakking: 36 x 10 cm
 • Aantal haringen: niet meegeleverd, (min) 6 tot 10 nodig
 • Materiaal: Dyneema (supersterk kunstvezel op basis van polyethyleen)
 • Kleuren: olijfgroen
 • Prijs: $500-$600

➽ De Aeon Li is verkrijgbaar bij Tarptent.com 

Benodigde extra materialen:

 • Wandelstokken 
 • Lichtgewicht haringen 
 • Footprint
MSR Carbon Reflex 1P
MSR Carbon Reflex 1 Ultra Lichtgewicht Tent

MSR Carbon Reflex 1P

Ondanks dat de Carbon Reflex 1 iets zwaarder is dan de ZPacks en Tarptent, is het een uitstekend dubbelwandige lichtgewicht tent van Mountain Safety Research. Het nadeel ten opzichte van de eerder genoemde ultra lichtgewicht tenten is het hogere gewicht. Dit hogere basisgewicht licht aan de meegeleverde tentstokken en haringen. De ZPacks en Tarptent uitvoeringen worden geleverd zonder haringen en tentstokken. Je kunt bij deze tenten je wandelstokken gebruiken (1 per tent). 

Toch zijn er ook voordelen aan de aanschaf van de MSR ultra lichtgewicht tent. De Carbon Reflex is beter bestand tegen heftige regen en wind doordat deze dubbelwandig is. Daarnaast beschikt deze ultralichtgewicht tent  over een betere ventilatie en is ruimtelijker bij het hoofd- en voeteneinde.

Expert tip: wanneer je kijkt naar het gewicht van een trekkerstent, zorg dan dat je naar het totaalgewicht kijkt. De ultra lichtgewicht tenten van ZPacks en Tarptent worden geleverd zonder tentstokken en haringen. Tel daarom voor de vergelijking het totaalgewicht de grammen van haringen en tentstokken/wandelstokken bij het gewicht op. Zie deze tabel voor een vergelijking. 

Eigenschappen van de MSR Carbon Reflex 1:

 • Gewicht: 790 gram (incl. haringen, scheerlijnen en tentstokken)
 • Minimaal gewicht: 660 gram
 • Afmeting binnen: 213 x 76 cm
 • Vestibule afmeting: 0.65 m²
 • Maximale hoogte: 86 cm
 • Tentstokken: inclusief
 • Formaat verpakking: 43 x 13 cm
 • Aantal haringen: minimaal 6
 • Materiaal: grondzeil: 15 denier DWR, Nylon, PU Coating, Ripstop, XtremeShield en buitentent: 7D, DuraShield, Nylon, PU Coating, Ripstop, SI Coating
 • Kleuren: olijfgroen met rood
 • Prijs: €500-€600

➽ De MSR Carbon Reflex 1 is verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport & Bol.com 

Eenpersoons ultralichtgewicht trekkerstenten vergelijken

Mijn top 4 ultra lichtgewicht trekkerstenten zijn de ZPacks Solo, ZPacks Plexamid en MSR Carbon Rfelex 1. Om deze 4 tenten makkelijk te kunnen vergelijken heb ik onderstaande tabel gemaakt. Op deze manier kun je snel de belangrijkste eigenschappen naast elkaar zien. 

EENPERSOONSZPacks SoloZPacks PlexamidTarptent Aeon LiMSR Carbon Reflex 1
Gewicht395 gram433 gram448 gram660 gram(min. gewicht)
Gewicht incl 10 haringen en tentstokken*785 gram823 gram809 gram790 gram 
Enkel-/ dubbelwandigEnkelEnkelEnkelDubbel
Afmeting binnen230 x 97/71 cm230 x 97/71 cm224 x 76 cm213 x 76 cm
Afmeting vestibuleIs bij binnentent getrokken (klein)Is bij binnentent getrokken (klein)0.75 m²0.65 m²
Max. hoogte binnen132 cm122 cm119 cm86 cm
Formaat verpakking30.5 x 15 cm30.5 x 15 cm36 x 10 cm43 x 13 cm
MateriaalDyneemaDyneemaDyneemaRipstop XtremeShield Nylon met PU Coating
Prijs± $600± $600$500 – $600€500 – €600 (euro)
Verkrijgbaarbij ZPacks.combij ZPacks.combij Tarptent.combij Bever & Bol.com
* Voor de  berekening ben ik uitgegaan van 150 gram per wandelstok (2 stuks van carbon) en 90 gram voor 10 haringen (ZPacks min 6 nodig en 10 voor stevig opzetten). 

Beste ultra lichtgewicht tent voor 2 personen

MSR Carbon Reflex 2
MSR Carbon Reflex 2 Ultra Lichtgewicht Tent

MSR Carbon Reflex 2P

Met de Carbon Reflex 2 haal je een ultra lichtgewicht 3 seizoenentent in huis voor de meest uiteenlopende trektochten per voet en fiets. Doordat de tent dubbelwandig is, wordt je goed beschermd tegen weer en wind. 

Ook deze uitvoering van MSR is erg snel opgezet en biedt een ruimtelijk gevoel bij zowel het hoofd- als voeteneinde. De ruimte van de binnentent is genoeg voor 2 smalle slaapmatten van maximaal 60 cm breed. Jullie bagage kun je kwijt in de vestibules aan weerszijde van de tent. 

Mijn man en ik kamperen al jaren met een MSR tent en leggen onze backpacks met inhoud (m.u.v. apparatuur en andere zaken die je ‘s nachts nodig hebt) bedekt met regenhoes op zijn kop in de vestibule. Dat werkt prima.

Om op gewicht te besparen heeft MSR de ritsen uit de buitentent weggelaten. Je sluit de vestibule met klittenband. Dit vergt wat oefening bij het sluiten (vanuit de binnenkant) maar functioneert naar behoren. 

MSR Carbon Reflex 2 - plattegrond
MSR Carbon Reflex 2 Plattegrond

Eigenschappen van de MSR Carbon Reflex 2:

 • Gewicht: 945 gram (incl. haringen, scheerlijnen en tentstokken)
 • Minimaal gewicht: 840 gram
 • Afmeting binnen: 213 x 127 cm
 • Vestibule afmeting: 0.65 m² x 2 = 1.3 m²
 • Maximale hoogte: 86 cm
 • Tentstokken: inclusief
 • Formaat verpakking: 43 x 13 cm
 • Aantal haringen: minimaal 6
 • Materiaal: grondzeil: 15 denier DWR, Nylon, PU Coating, Ripstop, XtremeShield en buitentent: 7D, DuraShield, Nylon, PU Coating, Ripstop, SI Coating
 • Kleuren: olijfgroen met rood, lichtgrijs met rood
 • Prijs: €600 – €650

➽ De MSR Carbon Reflex 1 is verkrijgbaar bij Bergfreunde en Bol.com 

ZPacks Duplex Ultra Lichtgewicht Tent
ZPacks Duplex Ultra Lichtgewicht Tent

ZPacks Duplex

Met de ZPacks Duplex kun je voor slechts 465 gram per persoon beginnen aan een trektocht met 2 personen. Het tentdoek is gemaakt van Bio-Based Dyneema, wat een supersterke kunstvezel op basis van polyethyleen is. Vele thru hikers op de Pacific Crest en Appalachian Trail in de Verenigde Staten maken gebruik van deze ultra lichtgewicht tent. Dit materiaal is uitermate licht van gewicht, sterk en waterdicht en daarmee zeer geschikt voor het fabriceren van tentdoek. 

Net zoals de MSR Carbon Reflex tenten sluit de tent zonder ritsen. Dit is de belangrijkste manier om gewicht te besparen. Met twee haakjes kun je de vestibule aan de onderkant sluiten. Omdat het tentdoek hoog is uitgesneden ontstaat er veel ruimte voor ventilatie, wat in de lente en zomer heerlijk is, maar wat in het late najaar en winter behoorlijk fris is. Bekijk dus goed welke slaapzak je combineert met deze tent! 

Omdat deze tent zo licht is, kun je de Duplex ook uitstekend gebruiken als eenpersoons tent. Je kunt jouw uitrusting dan makkelijk in de binnentent kwijt. Wil je echt superlicht lopen wanneer je alleen op pad gaat? Neem dan een kijkje bij deze eenpersoons varianten.  

ZPacks Duplex Ultra Lichtgewicht Tent Blauw
ZPacks Duplex Ultra Lichtgewicht Tent

Eigenschappen van de ZPacks Duplex:

 • Gewicht: 539  gram (zonder haringen, met scheerlijnen en zak)
 • Afmeting binnen: 230 x 114 cm
 • Vestibule afmeting: ± 0.65 m² aan elke zijde (1.3 m²)
 • Maximale hoogte: 122 cm
 • Tentstokken: niet inbegrepen, 2 wandelstokken nodig
 • Formaat verpakking: 33 x 18 cm
 • Aantal haringen: minimaal 8
 • Materiaal: Bio-Based Dyneema® Fiber (supersterk kunstvezel op basis van polyethyleen)
 • Kleuren: blauw, vervaagd oranje, lichtbruin, licht olijfgroen, lichtgroen, wit
 • Prijs: €600 – €650

➽ De ZPacks Duplex is alleen verkrijgbaar bij ZPacks.com

Benodigde extra materialen:

 • Wandelstokken 
 • Lichtgewicht haringen 
 • Footprint
Tarptent StratoSpire Li Ultra Lichtgewicht Tent
Tarptent StratoSpire Li Ultra Lichtgewicht Tent

Tarptent StratoSpire Li

De StratoSpire Li is de lichtste en sterkste tent voor 2 personen van Tarptent. Ook deze tenten worden, net zoals de ZPacks, gemaakt van Dyneema. Het is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar een ultra lichtgewicht tweepersoons tent. Deze uitvoering heeft veel weg van de ZPacks Duplex.

Door de maximale hoogte van 122 cm geeft de tent een ruimtelijk gevoel, die ondanks kleine hoeveelheid haringen en scheerlijnen het prima doet in winderig weer. Je kunt je uitrusting goed kwijt in de twee vestibules aan weerszijde van de tent. 

Tarptent StratoSpire Li Ultra Lichtgewicht Tent Vestibule
Tarptent StratoSpire Li Vestibule

Eigenschappen van de Tarptent StratoSpire Li:

 • Gewicht:  738 gram (zonder haringen, met scheerlijnen en zak)
 • Afmeting binnen: 218 x 114 cm
 • Vestibule afmeting: 0.96 m² x 2 = 1.92 m²
 • Maximale hoogte: 115 cm
 • Tentstokken: niet inbegrepen, 2 wandelstokken nodig van 120 cm hoogte
 • Formaat verpakking: 12 x 41 cm
 • Aantal haringen: minimaal 6
 • Materiaal: Bio-Based Dyneema® Fiber (supersterk kunstvezel op basis van polyethyleen)
 • Kleuren: blauw, vervaagd oranje, lichtbruin, licht olijfgroen, lichtgroen, wit
 • Prijs: €600 – €650

➽ De Tarptent StratoSpire Li is alleen verkrijgbaar bij Tarptent.com

Benodigde extra materialen:

 • Wandelstokken 
 • Lichtgewicht haringen 
 • Footprint

Tweepersoons ultralichtgewicht 2 persoons tenten vergelijken

TWEEPERSOONSMSR Carbon Reflex 2ZPacks DuplexTarptent StratoSpire Li
Gewicht840 gram539 gram769 gram
Gewicht incl 10 haringen en tentstokken*945 gram929 gram1112 gram(43 gram voor haringen met zakje)
Gewicht per persoon473 gram465 gram556 gram
Enkel-/ dubbelwandigDubbelEnkelEnkel
Afmeting binnen213 x 127 cm230 x 114 cm218 x 114 cm
Afmeting vestibule0.65 m² x 2 = 1.3 m²0.65 m² x 2 = 1.3 m²0.96 m² x 2 = 1.92 m²
Max. hoogte binnen86 cm122 cm115 cm
Formaat verpakking13 x 43 cm33 x 18 cm41 x 12 cm
MateriaalRipstop XtremeShield Nylon met PU CoatingDyneemaDyneema
Prijs€600 – €650$699$699
VerkrijgbaarBergfreunde en Bol.comBij ZPacks.comBij Tarptent.com
* Voor de  berekening ben ik uitgegaan van 150 gram per wandelstok (2 stuks van carbon) en 90 gram voor 10 haringen (ZPacks min 6 of 8 nodig en 10 voor stevig opzetten). 

ZPacks Website
ZPacks website

Zijn ZPacks ultra lichtgewicht tenten verkrijgbaar in Nederland?

De ZPacks ultra lichtgewicht tenten zijn nieuw niet verkrijgbaar in Nederland. Ik heb contact gehad met de klantenservice die aangeven de tenten alleen via de eigen website aan te bieden. Het is mogelijk om de tenten in de Verenigde Staten te bestellen en te laten versturen naar je thuisadres. Houd rekening met extra kosten zoals inklaringskosten. Je kunt natuurlijk ook op marktplaatsen kijken of je een tweedehands exemplaar kunt vinden. Via deze website kun je een schatting maken van de extra kosten

Zijn Tarptent ultra lichtgewicht tenten verkrijgbaar in Nederland?

Tarptent ultra lichtgewicht tenten zijn nieuw niet in Nederland te koop. Je kunt alle Tarptenten bestellen in de Verenigde Staten en ze laten verzenden naar jouw thuisadres. Houd daarbij rekening met inklaringskosten en BTW. Je kunt via deze website een berkening maken van de extra kosten die je ongeveer kunt verwachten.

MSR Hubba Hubba in Noorwegen

Klaar om een nieuwe ultra lichtgewicht tent te kopen? 

Ik hoop dat deze blog je helpt om een goede keuze te maken voor een nieuwe ultra lichtgewicht tent. Mocht het gewicht niet het belangrijkste zijn in je keuze voor een nieuwe tent, neem dan ook een kijkje in dit artikel over lichtgewicht tenten, waarin je advies geef over 1 tot 4 persoons trekkingtenten. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe lichtgewicht trekkerstent? Dan help ik je graag op weg in deze blog.