Complete gids over lichtgewicht tenten voor trektochten

Tenten zijn er net zoals mensen, in vele maten en soorten, maar welke lichtgewicht tent is het beste? Afgezien van het gewicht zijn er vele andere kenmerken die ervoor zorgen dat jij heerlijk slaapt onder een heldere sterrenhemel in de Alpen, tijdens een dikke bui in Noorwegen of gedurende een hittegolf op de Camino de Santiago. 

De beste lichtgewicht tent moet voldoende ruimte bieden voor jou en je uitrusting en je beschermen tegen wind, regen en misschien zelfs sneeuw. Bovendien moeten ze idealiter ook lichtgewicht, klein op te vouwen, betaalbaar en snel op te zetten zijn. Tot slot is het belangrijk dat de tent lang meegaat. 

Ja, ik weet het, dat is een hele wensenlijst. Maar wees gerust, na het lezen van dit artikel zul jij geen enkele moeite meer hebben om de juiste lichtgewicht tent uit te zoeken. 

Trektocht in Noorwegen met MSR Hubba Hubba
MSR Hubba Hubba tijdens trektocht in Nationaal Park Rondane door Studio Pico

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

In deze blog behandel ik de volgende onderwerpen:

 1. Wat is een lichtgewicht trekkerstent?
 2. Wat is de lichtste tent ter wereld?
 3. Bestaan er ultra lichtgewicht tenten?
 4. Wat weegt een lichtgewicht tent?
 5. Welke tent gebruiken voor backpacken?
 6. Welke tent is het beste voor trekking?
 7. Waar moet ik op letten wanneer ik een trekkerstent koop?
Lichtgewicht tent van MSR
Lichtgewicht tent van MSR in de bergen door Roman Pohorecki

Wat is een lichtgewicht trekkerstent?

De definitie van een trekkerstent is eigenlijk subjectief. Het Van Dale woordenboek kent dit samengestelde woord niet eens. Toch is er wel iets over te zeggen. Vanuit mijn ervaring en de blogs van talloze andere outdoor specialisten heb ik de volgende definitie samengesteld:

Een tent met een gewicht van maximaal 1 kg per persoon kun je zien als een lichtgewicht trekkerstent en een tent van maximaal 500 gram per persoon als ultra lichtgewicht. Dit betekent dat een tweepersoons tent van 1.5 kilo gedragen door één backpacker niet gezien wordt als lichtgewicht. Gebruik je dezelfde tent met twee personen dan valt de tent wel onder de categorie lichtgewicht. 

Om een tent lichtgewicht te maken, bezuinigen fabrikanten vaak drastisch op het formaat. Zowel in de hoogte als breedte, waardoor veel lichtgewicht tenten als krap worden ervaren. Maar er zijn uitzonderingen. Daarover meer in de komende paragrafen. 

Wat is de lichtste tent ter wereld?

Gedurende de jaren verandert het aanbod in ultra lichtgewicht tenten continue. Op het moment van schrijven is de Tarptent StratoSpire Li de meest lichte trekkerstent ter wereld voor 2 personen. Maar dat kan morgen zomaar anders zijn. Daarom heb ik de 3 meest lichtgewicht tenten voor 2 personen van het moment hieronder kort weergegeven. 

Tarptent StratoSpire Li Lichtgewicht Trekkers tent
Tarptent StratoSpire Li
 1. Tarptent StratoSpire Li 2 persoons = 726 gram (363 gram per persoon)
 2. ZPacks Duplex Flex Upgrade 2 persoons = 816 gram excl wandelstokken (408 gram per persoon)
 3. MSR Carbon Reflex 2 persoons = 840 gram (420 gram per persoon)

De lichtste éénpersoonstenten ter wereld zijn:

 1. Hexamid Solo tent van Zpacks = 305 gram
 2. Plexamid tent van ZPacks = 433 gram 
 3. Aeon Li tent van Tarptent = 490 gram

Deze ultra lichtgewicht tenten zijn niet verkrijgbaar in Nederland en Europa. Maar je kunt ze vanuit de Verenigde Staten laten verzenden bij de betreffende webshops. Let op de verzendkosten! Meer over deze ultra lichtgewicht tenten lees je in dit artikel: ‘Beste ultra lichtgewicht trekkerstenten voor 1 tot 3 personen.’

Hexamid Solo Tent van Z Packs
Hexamid Solo Tent van Z Packs

Bestaan er ultra lichtgewicht tenten?

Er bestaan Ultra Lichtgewicht tenten voor zowel 1 als 2 personen. Deze tenten wegen minder dan 500 gram per persoon en kunnen uitermate klein worden verpakt. Ze nemen daarmee weinig ruimte in de backpack in beslag. Er zijn enkelwandige- en dubbelwandige tenten op de markt, waarbij de enkelwandige varianten het lichtste zijn. 

Zoals je in de voorgaande paragraaf over de lichtste tenten ter wereld hebt kunnen lezen, zijn de enkelwandige trekkerstenten van ZPacks het allerlichtste. Een goede keuze voor minder mooi weer is de StratoSpire Li from Tarptent. Dixie van Homemade Wanderlust heeft er afgelopen jaren twee video’s over gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=Rtuiz4vtNwQ & https://www.youtube.com/watch?v=ZWaj0feMjX8 

MSR Hubba Hubba tent formaat

Wat weegt een lichtgewicht tent?

Een (ultra) lichtgewicht tent weegt ergens tussen de 300 en 1000 gram per persoon. Afhankelijk van het jaargetijden waarin je loopt, kun je kiezen voor een iets meer comfort door een grotere en zwaardere tent mee te nemen. Een dubbelwandige tent biedt meer bescherming, maar is enkele honderden grammen zwaarder. 

In deze paragraaf heb ik een vergelijking gemaakt van de beste lichtgewicht trekkerstenten inclusief het gewicht per persoon. Zo kun je makkelijk en snel zien welke tent het lichtste is. 

Welke tent gebruiken voor backpacken?

Welke tent je het beste kunt gebruiken om te backpacken hangt af van je bestemming, de duur van de tocht en het aantal personen dat meegaan. Wanneer je het liefste alleen in een tent slaapt, draag je gemiddeld gezien iets meer gewicht mee. In zonnige oorden kun je prima uit de voeten met een ultra lichtgewicht enkelwandige tent, terwijl je in bijvoorbeeld scandinavië of op hoogte in de Alpen beter een dubbelwandige tent mee kunt nemen. Wandel je ook in de winter overweeg dan een vier seizoenen tent aan te schaffen.

MSR Mutha Hubba 3 persoons tent
MSR Mutha Hubba (3P) Routeburn Track in Nieuw Zeeland door Studio Pico

Hieronder een kort overzicht:

 • Zomerse trektocht van meerdere weken met nachttemperaturen vanaf 10 graden kun je prima doen in een enkelwandige ultra lichtgewicht trekkerstent van ZPacks. Deze wegen tussen de 200 en 450 gram per persoon en zijn verkrijgbaar in eenpersoons, tweepersoons en driepersoons uitvoeringen. Vanwege het lage gewicht moet je uitgaan van kleine ruimtes, waarbij je uitrusting buiten de tent ligt. 
 • Wandeltocht van een week in het voorjaar met nachttemperaturen vanaf 5 graden kun je uitstekend doen in een dubbelwandige lichtgewicht trekkerstent van MSR. Wij zijn al tientallen jaren de grootste fans van de MSR Hubba Hubba. Dit is een vrijstaande dubbelwandige tent met ruimtelijk gevoel en grote vestibules. Ze doen het uitstekend in harde wind en felle regenbuien! 
 • Winterse trektocht door de sneeuw met temperaturen onder nul kun je het beste doen in een vierseizoenentent met sneeuwflappen. Daarnaast heb je uitstekende thermokleding, isolerende slaapmat en dikke slaapzak nodig. 

➽ De beste lichtgewicht tenten vind je in deze blog

Welke tent is het beste voor trekking?

De beste trekkings tenten zijn lichtgewicht, duurzaam, makkelijk op te zetten, klein van volume en betrouwbaar in alle weersomstandigheden. Wanneer je in alle jaargetijden erop uit heb je twee opties. Eén trekking tent kopen die geschikt is voor warme en koude omstandigheden. Of twee verschillende tenten kopen waarbij je in de lente, zomer en vroege herfst met een ultra lichtgewicht variant op stap gaat en in de winter met een iets zwaardere vierseizoenentent die tegen kou, hagel, regen en sneeuw bestand is. 

➽ De beste lichtgewicht tenten vind je in deze blog

Winter op de Camino
Denk aan het gewicht van je tent! Alles moet mee in jouw backpack

Waar moet ik op letten wanneer ik een trekkerstent koop?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe lichtgewicht trekkerstent raad ik je aan om op de volgende punten te letten:

 1. Gewicht
 2. Duurzaamheid
 3. Ruimte
 4. Kosten
 5. 3 of 4 seizoenen tent

1 Gewicht van een trekkerstent

In de voorgaande paragrafen (#gewicht) heb ik al veel aandacht besteed aan het gewicht van een (ultra) lichtgewicht tent. Hierbij nog een aantal overdenkingen die ik als ervaren trekker de afgelopen decennia heb opgedaan. 

 • Zorg dat het totale gewicht van jouw backpack inclusief eten en drinken niet boven de 20% van je lichaamsgewicht komt. Of eigenlijk 20% van een gezond lichaamsgewicht. Sommige mensen zijn zwaarder door spiermassa of vet. Ben je bijvoorbeeld 1.70 meter, dan is een gezond gewicht tussen de 60 en 70 kilo, oftewel 12 tot 14 kilo bagage. 
 • Loop je alleen dan moet je het hele gewicht van de tent dragen. Wanneer je met z’n tweeën wandelt, kun je het gewicht verdelen. Bedenk voor de aanschaf van een nieuwe tent met wie je de komende jaren erop uit gaat trekken. 
 • Houd het totale gewicht van de tent inclusief haringen, stokken en scheerlijnen op maximaal 1 kilogram per persoon voor trektochten in aangename tot warme condities en 1.5 kilogram per persoon voor winterse condities of hooggelegen bestemmingen. 
MSR Hubba Hubba tent
Duurzame MSR Hubba Hubba tent door Glen Jackson

2 Duurzaamheid van jouw nieuwe lichtgewicht tent

Er is niks teleurstellender dan een tent die halverwege de trektocht een gescheurde naad, een kapotte rits, of een gebogen tentstok krijgt. Zulke ‘ongelukjes’ kunnen je wandelplezier flink aantasten. Een duurzame tent zal niet snel problemen veroorzaken en kun je seizoen na seizoen gebruiken. 

Ik heb zelf ruim 10 jaar plezier gehad van de MSR Hubba Hubba. Enkele jaren geleden liet de coating van de naden los. Verder was de tent nog in uitstekende staat. Ik had er toen voor kunnen kiezen om zelf een nieuwe coating aan te brengen, maar ik heb (mede vanwege een 50% korting) toch een nieuwe MSR tent gekocht. 

Duurzaamheid en lichtgewicht zijn echter twee kenmerken die lang niet altijd goed samengaan. Wanneer je een ultra lichtgewicht tent koopt, is het materiaal zichtbaar dunner. Je moet extra voorzichtig met het tentdoek en de kuip omgaan. Duurzame tenten maken vaak gebruik van dikker tentmateriaal (gemeten in deniers), sterkere tentstokken en robuustere ritsen, waardoor het gewicht automatisch toeneemt. Echter kan dit zeer de moeite waard zijn wanneer je van plan bent om vaker op pad te gaan en ook in minder goede weersomstandigheden wilt kamperen.

De beste lichtgewicht tenten vind je in deze blog

MSR Hubba Hubba NX Plattegrond
MSR Hubba Hubba NX 2P tent plattegrond

3 Ruimte in ultra lichtgewicht tenten

Na een lange dag gewandeld te hebben, is er niets fijner dan je tent op zetten, je slaapmat en slaapzak neerleggen en heerlijk bij te komen van de dag. Sommige mensen vinden het prettig dat hun bagage in de tent kan liggen en andere stoppen het zonder problemen in de vestibule. Voor beide opties heb je ruimte nodig, of in de tent of in de vestibule. 

Kijk daarom goed op de plattegrondjes van de tent die je uitzoekt hoeveel ruimte er werkelijk is. Een tent kan verkocht worden als tweepersoons, maar hoeveel ruimte is er werkelijk in de tent. Is deze lang genoeg voor ons als lange Hollanders? En hoe breed is je slaapmatje? Passen er daar twee van naast elkaar? 

Expert tip: Hoe meer ruimte je in de tent heb, des te meer je geneigd bent om mee te nemen. Een kleine tent kan dus helpen bij het lichtgewicht backpacken. Bovendien kun je zonder problemen je backpack met regenhoes op zijn buik leggen onder ingang flap van de tent gedurende de nacht. 

4 Kosten van een nieuwe lichtgewicht trekkerstent

Backpacking uitrusting kan flink in de papieren lopen. Daarom kan ik me voorstellen dat de prijs een belangrijke rol speelt tijdens de aanschaf van een nieuwe tent. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

 1. Hoelang gaat deze nieuwe tent mee?
 2. Wat is de kwaliteit van het materiaal?
 3. Hoe belangrijk is comfort?
 4. Hoe belangrijk is het gewicht?
 5. Hoeveel weken gebruik ik deze tent per jaar en wat kost de tent per week wanneer deze minimaal 10 jaar meegaat? Is de prijs dan nog steeds hoog?

In dit artikel vind je mijn advies voor lichtgewicht tenten voor 1 tot 4 personen terug. Daar vind je ook meer informatie over de kosten en het onderhoud. 

MSR Access 1P Ultralight 4 Seizoenen tent
MSR Access 1P Ultra lichtgewicht 4 seizoenen tent

5 Moet ik een 3 of 4 seizoenen trekkers tent kopen?

Meeste lichtgewicht trekkerstenten zijn 3 seizoenen tenten. Deze zijn ontworpen voor backpacking tijdens het milde voor- en najaar en de warme zomer. Wanneer je ook graag tijdens de winter in een tent overnacht of naar hoger gelegen gebieden trekt waar de temperatuur onder nul komt, dan is een 4 seizoenen tent de beste keuze.

Welke lichtgewicht trekkerstent moet ik kopen?

In deze blog heb je veel kunnen lezen over verschillende soorten lichtgewicht trekkerstenten. Wil je weten welke lichtgewicht tent het beste bij jou past en waar je deze kunt kopen? Lees dan verder in dit artikel. Ben je een grammenjager en op zoek naar een ultra lichtgewicht tent? Ook daar heb ik een uitgebreid en compleet artikel over geschreven.