Verken de Magie van Zuid-Zweden: Ontdek de Pracht van de Skaneleden

De Skaneleden is een indrukwekkend netwerk van wandelpaden door Zuid-Zweden. Het telt meer dan 1400 kilometers aan zeer afwisselende routes. In de zomer van 2022 hadden wij het voorrecht om drie weken lang van deze adembenemende en toegankelijke trektocht te genieten. 

In dit artikel geven we je waardevolle tips voor jouw eigen Skaneleden tocht, zodat deze minimaal zo succesvol en memorabel wordt als de onze. We delen niet alleen praktische adviezen, maar laten je ook zien waar de meest prachtige overnachtingsplaatsen te vinden zijn en hoe je aan voldoende water komt.  

Dompel jezelf onder in de natuur van Zuid-Zweden en ontdek de Skåneleden trail.

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Welke Skaneleden routes zijn er?

Er zijn 4 hoofdroutes en 2 subroutes op de Skaneleden in Zweden, die door het meest zuidelijke deel van het land lopen:

SL1 Kust till Kust – 370 km

De Kust till Kust leden (Coast to Coast Trail) strekt zicht uit van de kustplaats Sölvesborg in uiterste noordoostelijke hoek van Skaneleden tot Angelholm in het westen. Je komt door prachtige dennenbossen vol wild, langs azuurblauwe meren met witte zandstranden, bosvennen met rotsen, spectaculaire kliffen en gezellige dorpen en stadjes. 

Skaneleden SL1 Overzichtskaart
Skaneleden SL1 Overzichtskaart

SL2 Nord till Syd – 325 km

De Nord till Syd (North to South Trail) brengt je van Harsjo in het noorden van Skåne naar de kustplaats Trelleborg in het zuiden. Je komt door de indrukwekkende Goingebossen, over open savanneachtige vlaktes en langs prachtige landgoederen met schitterende bloemen. 

Skaneleden SL2 Overzichtskaart
Skaneleden SL2 Overzichtskaart

SL3 As till As- 162 km

Skaneleden As till As (Ridge to Ridge Trail) loopt van Åstorp aan de voet van de Söderåsen bergkam naar de Brösarp heuvels in het noordoosten van Skåne. Het Söderåsen nationaal park laat je langs indrukwekkende bergwanden klimmen waarbij je schitterend uitzicht hebt op de omgeving. 

Skaneleden SL3 Overzichtskaart
Skaneleden SL3 Overzichtskaart

SL 4 Österlen – 188 km

De Österlen route licht in het zuidoosten van Skane en komt langs pittoreske vissersdorpjes, lange witte zandstranden en indrukwekkende beukenbossen. De vele kustplaatsen zorgen voor voldoende proviand onderweg. Probeer ook eens wat streekproducten uit bij een van de boerderijwinkels die je onderweg tegenkomt.

Skaneleden SL4 Overzichtskaart
Skaneleden SL4 Overzichtskaart

Dat waren de 4 hoofdroutes van de Skaneleden. Daarnaast bestaat er een SL 5 Oresund en SL 6 Vattenriket. Deze subtrails zijn samen nog eens goed voor ruim 260 km aan wandelpaden. 

Wij hebben tijdens onze trektocht van 3 weken voornamelijk gelopen op de SL 1 van Kust naar Kust. Maar tussendoor ook delen van de SL 2 en SL 3 gedaan. Met name het stuk door het Söderåsen Nationaal Park was de détour de moeite waard!

Wat is het mooiste deel van de Skåneleden?

Ondanks dat wij niet alle 1400 kilometers van de Skåneleden hebben afgelegd, kan ik zeker wel iets zeggen over hoe mooi het waar is. Naast dat we zelf 3 weken over verschillende stukken hebben rondgezworven, hebben we veel andere backpackers gesproken die op dezelfde route onderweg waren. Zij gaven aan welke stukken ze prachtig vonden en waar ze minder enthousiast over waren.  

Eerste deel van SL 1 vanuit Sölvesborg

Het eerste deel van de SL 1 van Sölvesborg naar Glimåkra was schitterend. Wanneer je na een paar kilometer Sölvesborg achter je hebt gelaten, klim je meteen naar een prachtig uitzichtpunt op de Ryssberget. Vervolgens loop je door afwisselend bossen en velden naar Grundsjön, een lieflijk meertje waar je kunt uitrusten, koken en iets verderop je tent kunt opzetten. 

Grundsjon meertje
Grundsjon meertje

Vervolgens loop je door het bos op en neer totdat je bij wederom een schitterend uitzichtpunt komt. Hier staat een shelter waar je even bij kunt komen en je lunch kunt opeten. Daarna zet je de afdaling in richting Östafors. Hier is een shelter met mogelijkheid tot kamperen aan een klein riviertje met brug naar de overkant. Een heerlijke plek om jezelf te kunnen opfrissen. Drinkwater kun je even verderop halen bij een boerderij met accommodatie. Je vindt de waterkraan even het terrein op aan de rechterkant aan het huis. 

Ostafors rivier
Ostafors overnachting aan riviertje

De volgende dag vervolg je de weg door het bos, afgewisseld met heidevelden richting Bökestad aan het water van de Halen, een van de grootste meren van de regio. Wij hebben gekampeerd aan de rand van het water rechts van de shelter. Je moet even een kleine heuvel over klimmen, maar dan heb je een prachtige kampeerplek. 

Bos en heide op Skaneleden
Bos en heide op Skaneleden

Daarna loop je door een stukje Zweedse wildernis naar het volgende meer. Waar wij het liefste langer wilden blijven. Wat was het schitterend aan Immeln, wederom een van de grootste meren in Skåne. 

Het meer was heel toegankelijk voor een verfrissende duik en je deelde de shelter en kampeerplaatsen met mensen die meerdaagse kanotochten over het meer aan het maken waren. Het was half augustus wel lastig om water te krijgen hier. De pomp was opgedroogd. Wij hebben toen ‘stiekem’ water getapt bij het gebouw dat even verderop stond en leek op het kano base camp. Er zat een kraan aan de buitenkant. 

Zonsondergang Skaneleden
Zonsondergang aan Immeln op Skaneleden

Laatste deel van SL1 langs de kust

Een ander prachtig stuk van de SL 1 was het stukje langs de kust van Båstad naar Torekov. Je loopt langs de kust en klimt over kliffen. Je hebt een prachtig uitzicht over de zee en het binnenland. Het is op sommige plekken ruig en op andere plaatsen lieflijk. Heel afwisselend! 

In Torekov zijn we uiteindelijk wat langer gebleven om proviand in te slaan en om het eiland dat voor de kust ligt te bezoeken. Ook hier kon je een prachtige wandeling maken. Neem de vroege boot ‘s ochtends en ga in de namiddag weer terug naar de vaste wal. 

Eerste deel van de SL 3 door Söderåsen Nationaal Park

Een derde aanrader is het eerste deel van de SL 3 door het Söderåsen Nationaal Park (vanuit noordwestkant gezien). Je moet je klimspieren deze dagen flink aanspreken, maar je krijgt daarvoor wel een schitterend uitzicht over onder andere de Klöva Hallar ravijn. Tip: Start ‘s ochtends vroeg met je tocht door het nationaal park. Het is er druk. Geen wonder, het is prachtig.

Soderasen Nationaal Park Skane
Soderasen Nationaal Park Skane

Route langs de zuidkust

Van andere backpackers kregen wij nog het advies om een stuk van de Österlen vanuit Ystad langs de kust te doen. Ondanks dat er ook stukken met asfalt bij zaten, vonden zij de kust en de kleur van het water prachtig. Bovendien is een bezoekje aan Ystad zeker de moeite waard. Dit middeleeuws stadje werd beroemd door de avonturen van Inspecteur Wallander van de bekende Zweedse auteur Henning Mankell. 

Hoe kom ik naar het beginpunt van de Skaneleden

Wij kunnen uit ervaring zeggen dat het openbaar-vervoer in Zweden uitstekend is geregeld. Skåne beschikt over een app waarmee je zittend bij de bushalte online een kaartje kunt bestellen en activeren. Dit kan ook verder van tevoren. Je hoeft dan slechts je ticket op actief te zetten wanneer je met de bus of trein mee wilt reizen. De Skånetrafiken app is beschikbaar voor Android en iOS

Skanetrafiken App voor Openbaar Vervoer
Skanetrafiken App voor Openbaar Vervoer

Vanuit Nederland kun je met eigen auto, de trein of vliegtuig richting Zuid Zweden reizen om naar het beginpunt van de Skaneleden te komen. Wij zijn met de Deutsche Bahn vanuit Hengelo (Ov) via Osnabrück, Hamburg, Kopenhagen naar Sölvesborg in Zuid Zweden gereisd. Via de website van de Deutsche Bahn kun je tickets voor het hele traject in één keer aanschaffen.

Je kunt met de trein een heel eind komen in Skåne. Meeste beginpunten liggen aan een dorp of stad met een station. Mocht je nog een stuk met de bus moeten afleggen dan is ook dat geen enkel probleem. Tijdens de tocht kun je ook makkelijk gebruikmaken van de bus wanneer je ergens verderop boodschappen wilt doen, wanneer je een stuk wilt overslaan, of wanneer je naar een andere deelroute wilt gaan om daar te lopen. 

Wildkamperen aan een meer op Skaneleden
Wildkamperen aan een meer op de Skaneleden

Ga ook op avontuur in Zuid Zweden en ontdek de Skåneleden

De Skaneleden is een adembenemend avontuur dat je meeneemt door de betoverende natuur van Zuid-Zweden. Met meer dan 1400 kilometer aan gevarieerde routes biedt dit netwerk van wandelpaden een onvergetelijke ervaring voor avonturiers en natuurliefhebbers. Onze drie weken durende trektocht was een onvergetelijke reis vol prachtig natuurschoon.

Als je overweegt om de Skaneleden te bewandelen, raden we zeker aan om een deel van deze routes te verkennen. Ongeacht welk deel je kiest, je zult worden ondergedompeld in de ongerepte natuur en prachtige landschappen van Zuid-Zweden.

Bovendien is het openbaar vervoer in Zweden goed geregeld, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot de startpunten van de Skaneleden. Dus pak je rugzak en ga op avontuur in dit betoverende stukje Scandinavië. De Skaneleden wacht op je om ontdekt te worden.