Op zoek naar rust en ruimte op de rustigste Camino de Santiago routes

De Camino is een van ‘s werelds meest beroemde pelgrimsroutes en trekt jaarlijks duizenden wandelaars en fietsers. In het voorjaar, zomer en vroege najaar is het een drukte van belang om de bekende routes. Ondanks dat je op deze manier heel veel gelijkgestemde mensen ontmoet en potentieel vrienden voor het leven maakt, zijn er ook mensen die een rustige tocht willen. 

Soms wil je gewoon even alleen zijn met je gedachten. Geen drukte, maar ruimte om op nieuwe ideeën te komen en over je toekomst na te denken. Is de Camino lopen dan een goed idee? Krijg je voldoende rust?

In dit artikel laat ik je zien hoe je kunt ontsnappen aan de drukte en in alle stilte kunt genieten van de natuur, de lieflijke dorpjes en de prachtige vergezichten. Elke route heeft een eigen verhaal, karakter en charme, zo ook de rustigere routes die uiteindelijk ook naar de kathedraal in Santiago de Compostella leiden. 

Man loopt de Camino

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Welke Camino is het rustigst?

Wanneer je op zoek bent naar rust en ruimte op de Camino de Santiago dan zijn er een aantal minder drukke routes die je kunt overwegen. Een algemene tip die ik je mee kan geven is, ga buiten het hoogseizoen op weg.

1 Camino Primitivo

De Camino Primitivo (oorspronkelijke weg) is een van de oudste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. De route begint in de stad Oviedo in Asturië en loopt in 320 km naar de kathedraal. 

Je komt langs prachtige dorpen en stadjes, zoals Salas, Grandas de Saline en Lugo. Vanuit deze laatste stad met goed bewaarde Romeinse stadsmuren en kathedraal kun je richting Melide lopen om aan te sluiten op de Camino Frances voor het laatste deel van de route.

Deze Camino loopt door een prachtig berglandschap, glooiende heuvels en pittoreske dorpjes. Het terrein is door de hoogteverschillen wat uitdagender dan de Camino Frances. Om je einddoel te halen, raad ik je aan om van tevoren te trainen. Je kunt in dit artikel lezen hoe je dat het beste doet. Download dan meteen het gratis trainingsschema.

Kaart Camino Primitivo
Camino Primitivo

2 Camino del Norte

De Camino del Norte volgt de noordkust van Spanje en heeft regelmatig adembenemende vergezichten over zee en de ruige rotsen. De route is ongeveer 825 km en loopt van Irun aan de Franse grens tot Ribadeo in Galicië. Omdat de route wat zwaarder en langer is dan de Camino Frances, is deze rustiger. 

Er zijn tal van schilderachtige vissersdorpjes waar je van heerlijke vis- en schaaldiergerechten kunt genieten. De zeewind helpt je met je hoofd leeg te maken en het mooie heuvellandschap zorgt voor voldoende inspiratie. 

Je kunt op verschillende plekken aansluiten op de Camino Frances voor de laatste kilometers naar de kathedraal. Arguably en O Pedrouzo zijn twee stadjes die op 40 en 20 kilometer van je eindpunt aansluiten op de hoofdroute. 

Kaart Camino del Norte
Camino del Norte

3 Via de la Plata

De Via de la Plata, ook wel Zilverroute genoemd, is ruim 1000 kilometer lang en begint in de prachtige stad Sevilla. Je loopt vervolgens dwars door het binnenland van Spanje in noordelijke richting. Deze route is beduidend rustiger dan de Camino Frances en Camino Portugues. 

De route doorkruist uitgestrekte vlaktes, olijfboomgaarden en uiteraard historische steden. In de zomer kan het erg heet zijn op de vlaktes. Loop deze route daarom liever in het voorjaar of de herfst. 

Deze route is een perfecte keuze wanneer je op zoek bent naar rust, authenticiteit en de schoonheid van de Spaanse cultuur. De albergues zijn minder druk, maar er zijn er ook minder van. Houd daar rekening mee bij het indelen van je tocht.

Camino Via de la Plata
Via de la Plata

4 Muxia- Finisterre

Ben je op zoek naar een korte Camino waarbij je wel een bewijs van aflegging krijgt? Overweeg dan de rustige Muxia – Finisterre route vanuit de kust terug naar Santiago de Compostella. Sommige pelgrims die in Compostella aankomen verlengen de route naar Muxia of Finisterre. Maar je kunt deze route ook prima andersom lopen. 

Afgelopen jaar liepen slechts 1720 mensen deze route. Dat is een heel ander aantal dan de ruim 200.000 pelgrims die de Camino Frances hebben afgelegd. 

Kaart Camino Finisterre
Finisterre

Waarom zoekt iemand rust op de Camino?

Er zijn verschillende redenen om een rustige Camino naar Santiago uit te zoeken. Ieder mens is anders en heeft verschillende voorkeuren of persoonlijke doelen. Hieronder vind je een aantal:

  • Spiritualiteit en reflectie: Voor vele pelgrims is de Camino een spirituele reis waarbij ze innerlijke rust zoeken. Minder drukke routes geven ruimte voor een diepere verbinding met jezelf. Je bent op jezelf aangewezen en hebt onderweg volop ruimte om te groeien.
  • Ontsnapping aan de drukte: De populaire Camino routes kunnen tijdens het voorjaar, de zomer en het vroege najaar druk zijn. Slaapzalen zijn vol en je komt de hele dag andere pelgrims tegen. Dit kan als overweldigend ervaren worden. Een rustige Camino biedt je de kans om te ontsnappen aan de drukte.
  • Natuur en sereniteit: Rustige routes doorkruisen vaak dunbevolkte, natuurlijk gebieden. Je hebt regelmatig stukken waarop je alleen en in stilte kunt genieten van bergen, bossen en velden. 
  • Persoonlijke uitdaging: Voor andere pelgrims is de Camino een persoonlijke, emotionele of fysieke uitdaging. Het afleggen van een rustige route kan een extra mentale uitdaging vormen. Zo kun je optimaal je grenzen verleggen. Leren om alleen te zijn en op jezelf te kunnen vertrouwen is een waardevolle les voor pelgrims. 
  • Persoonlijke groei en herstel: Ook zijn er wandelaars die de Camino gebruiken voor persoonlijke groei, herstel van een trauma of verlies en genezing van een burn-out of depressie. De rustige omgeving, de uitgestrekte velden, de prachtige vergezichten en het authentieke Spanje kunnen daarbij ondersteuning geven. 
  • Voor de stilte: Tot slot zijn er pelgrims die op zoek zijn naar stilte. De afwezigheid van drukte en geluiden hebben een rustgevend effect wat kan helpen bij het vinden van innerlijke rust. 

> Wil je weten hoeveel pelgrims er precies op jouw route lopen? Kijk dan eens bij deze statistieken van Oficina del Peregrino. 

Camino de Santiago

Wanneer is het rustig op de Camino Frances?

Mocht je toch graag de Camino Frances lopen, maar de grootste drukte ontlopen, vertrek dan ergens tussen half september en april. In april en begin mei is het nog relatief rustig op deze route en de temperaturen beginnen langzaam te stijgen. 

Ondanks dat het in september nog druk is op de Camino, kun je vanaf half september/begin oktober prima de route in St Jean Pied de Port beginnen. Je loopt dan achter de grote groep pelgrims aan. 

Wist je trouwens dat je de Camino ook in de winter kunt lopen? Je leest er alles over in dit uitgebreide artikel

Meer lezen over de beste tijd om de Camino Francés te lopen? Lees dan verder op deze pagina

Meer weten over de Camino? Lees dan onderstaande artikelen.