Is het veilig om de Camino alleen te lopen?

Sommige pelgrims gaan liever alleen op pad naar Santiago de Compostela. Uiteenlopende redenen, zoals rust, ruimte en bezinning, zorgen ervoor dat zij de route solo afleggen. Maar is het veilig om helemaal op jezelf aangewezen te zijn? In deze blog geef ik antwoorden op de meest gestelde vragen en geef ik je advies voor een succesvolle solo tocht. 

Het is over het algemeen veilig om de Camino de Santiago alleen te lopen of fietsen wanneer je een aantal veiligheidsregels in acht neemt. 100% garantie dat er geen incidenten zijn op de route is er uiteraard niet.

Wanneer je onderstaande regels in acht neemt, zorg je voor een zo veilig mogelijke pelgrimstocht.

Camino de Santiago alleen lopen
Foto door Jorge Luis Ojeda Flota

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Potentieel gevaar komt natuurlijk niet alleen van andere mensen. Een slechte conditie, te weinig eten en drinken of verdwalen zijn zaken die je zelf in de hand hebt. 

Tip 1: Bereid je goed voor

Zorg dat je goed voorbereid aan jouw pelgrimstocht begint. Weet wat je lichaam kan en zorg dat je je grenzen leert kennen. Ken de route, de overnachtingsmogelijkheden en manieren om aan eten en drinken te komen. Zorg voor een goedgevulde EHBO kit, zodat jij jezelf kunt verzorgen wanneer dat nodig is. Leer je bepakking kennen en weet wat je moet doen in noodsituaties. 

Foto: Oleg Magni

Tip 2: Neem een opgeladen telefoon mee

Een telefoon is voor veel verschillende situaties handig, denk aan navigeren, bellen met accommodaties en contact houden met het thuisfront. Zorg dat je de telefoon opgeladen meeneemt vanuit je overnachtingsadres, zodat je deze de hele dag kunt gebruiken. Je kunt overwegen een powerbank of zonnelader mee te nemen, zodat je de batterij van je telefoon zonder stroom kunt opladen. Dit zorgt uiteraard wel voor extra gewicht in je bagage.

Wanneer je de telefoon ook als camera gebruikt, zorg dan voor voldoende geheugen. Dit kan in de vorm van micro SD-kaarten of een telefoon met groot basisgeheugen.

Loop tijdens de tocht niet met oordopjes in om naar muziek, luisterboeken of podcasts te luisteren. Ik kan me voorstellen dat je dit fijn vindt wanneer je alleen onderweg bent. Echter, je ben je dan veel minder bewust van je omgeving. Mogelijke ongelukken of gevaar zijn bij het dragen van oordoppen moeilijker te vermijden. 

Tip 3: Laat regelmatig wat van je horen

Zorg voor een vaste contactpersoon in Nederland (of elders) die je regelmatig updates stuurt over waar je bent, hoe het met je gaat en wat je volgende overnachtingsadres is. Dit kun je heel eenvoudig via telefoon, sms of whatsapp doen. Wifi is op veel plekken beschikbaar op de camino. Jouw contactpersoon kan hulptroepen inschakelen wanneer je niets van je laat horen.

Ook kun je de pelgrims die je tegenkomt op de camino vertellen wat je plannen voor die dag zijn. Grote kans dat ze hetzelfde stuk lopen en een beetje op je kunnen letten. 

Foto: Nathan Cowley

Tip 4: Zorg voor een uitstekende conditie

Een goede conditie zorgt er niet alleen voor dat je makkelijk de kilometers kunt afleggen die je gepland hebt, het zorgt ook voor vertrouwen in je lichaam. Op moeilijkere momenten weet jij dat je het wandelen of fietsen aankunt omdat je veel geoefend hebt. 

Wandel- en fietsconditie en veel kilometers maken voordat je aan je tocht begint, is natuurlijk het belangrijkste, maar ook spierversterkende oefeningen voor voeten, benen, rug- en buikspieren zijn onmisbaar. Hoe sterker jouw lijf is, des te makkelijker voorkom je blessures en herstel je van pijntjes.

Routekaart Camino Frances

Tip 5: Neem gedetailleerde kaarten mee

Ondanks dat de populairste routes uitstekend staan aangegeven, neem ik altijd een kaart mee. Het zorgt voor extra flexibiliteit wanneer je de route moet of wilt aanpassen. Ook kun je aflezen hoe ver je bent en wat je nog kunt verwachten. Het helpt mij om de avond ervoor het volgende stuk van de route voor te bereiden. Tevens kun je bepalen hoeveel eten en drinken je mee moet nemen en waar je onderweg kunt aanvullen. 

Je kunt o.a. geschikte kaarten en gidsen vinden bij De Zwerver en Landschap Reisboekwinkel.

Verkrijgbaar in de shop

Tip 6: Zorg voor voldoende eten en drinken

Niets is vervelender dan met dorst door een heet landschap te lopen. Bovendien kan het je fysieke prestaties snel verminderen en is uitdroging ronduit gevaarlijk. Bedenk dat je in Nederland met lagere temperaturen minder zweet en dus minder vocht verliest en nodig hebt dan in Spanje. Reken op minimaal een halve liter per dag extra. 

Ook kan het voorkomen dat je minder honger hebt en de dorst overheerst. Vergeet niet om goed te blijven eten. Je hebt de energie nodig om de dag door te komen. Zorg naast wat koolhydraten vooral voor voldoende vetten en eiwitten. Daar zitten per calorie meer energie in. Bekijk dagelijks waar je kunt eten en drinken of dat je maaltijden mee moet nemen in je backpack. 

Tip 7: Wandel en fiets alleen overdag

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar het is een belangrijke tip wanneer je alleen de camino gaat lopen of fietsen. Ga niet in het donker op pad! Dus ook niet ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Overdag zijn er veel meer mensen op de route die je, in geval van nood, kunnen helpen. 

Tip 8: Loop of fiets in de buurt van andere pelgrims

Zorg dat je een beetje in de buurt van andere pelgrims fietst of loopt. Je hoeft natuurlijk niet heel dicht bij te lopen, maar een beetje in elkaars zicht en binnen schreeuwafstand kan geen kwaad. In de drukke periodes is het overigens erg moeilijk om niemand te zien op de Camino. Wanneer je problemen ervaart of je onveilig voelt, kun je gemakkelijk iemand anders om hulp vragen. 

Foto: Lucas Favre

Tip 9 Neem wandelstokken mee

Wanneer je de Camino naar Santiago loopt, kun je wandelstokken meenemen. Het geeft niet alleen extra stabiliteit, maar het kan ook dienen als verdedigingsmechaniek tegen mensen of dieren. En in geval van heftige regen-, hagel- of sneeuwval kun je er in combinatie met een poncho of stuk zeil een tijdelijke shelter van maken. Dit heb ik op trektochten al meerdere keren toegepast. Het is erg prettig als je de meest hevige regenval kunt trotseren en droog en warm de route kunt vervolgen.

Tip 10 Maak gebruik van de vriendelijke lokale bevolking

Wees niet bang om de lokale bevolking om hulp te vragen. Velen van hen leven van de pelgrims die dagelijks voorbij komen en zijn mede daarom gewillig om je met raad en daad bij te staan. Ook kennen ze de regio als geen ander en weten ze waar je terecht kunt voor de meest uiteenlopende oplossingen. 

Sneldrogen Shirt On my Way to Santiago
Sneldrogende Shirts in Dames & Heren Uitvoering

Dit Ultralichte wandelshirt past uitstekend in jouw Camino uitrusting. Tijdens het wandelen en bergbeklimmen zorgt de speciale Just Cool Neoteric ™ technologie voor een optimale vochtopname- en afvoer. Zo raak je nooit verkleumd wanneer de wind opsteekt!

Lichtgewicht, sneldrogend en ademend Camino shirt

  • Sneldrogend en ademend (140 g/m²)
  • Hoogwaardige verwerking met dubbele naden
  • Kraag en manchetranden zijn van shirtmateriaal gemaakt
  • Gedrukt nek label en nekband
  • Materiaal: 100% polyester
Bekijk in de Shop

Tip 11: Maak vrienden onderweg

Mocht je alleen de camino lopen omdat er niemand anders mee wil, dan kun je natuurlijk ook prima nieuwe vrienden maken onderweg. Er zijn veel meer solo wandelaars en fietsers die openstaan voor nieuwe contacten. Zo kun je een beetje op elkaar letten en elkaar helpen bij moeilijke situaties. Mocht je een op een sectie van de route zijn waar je minder vertrouwen in hebt, dan kun je best even wachten totdat er meer pelgrims voorbij komen. Ze staan vast open voor tijdelijk gezelschap. 

Tip 12: Neem geen waardevolle spullen mee

Neem geen waardevolle spullen mee zoals dure camera’s, sieraden en grote hoeveelheden cash geld. Wat je niet meeneemt kan ook niet verdwijnen of gestolen worden onderweg. Heb je wel waardevolle items mee? Stop ze dan diep weg in je rugzak of draag ze op je lichaam. 

Tip 13: Verdeel je geld over verschillende plekken in je tas

Vele kleine winkeltjes, refugios en auberges op de route hebben geen mogelijkheid om met creditcard of pin te betalen. Je hebt daarvoor contant geld nodig. Het is echter niet nodig heel veel cash bij je te dragen, er zijn voldoende pinautomaten onderweg. Bij grotere accommodaties en eetgelegenheden kun je wel pinnen of met creditcard betalen. Op Google Maps kun je heel eenvoudig zien waar de ATM’s te vinden zijn. Zo kun je van tevoren je pin-momenten inplannen. Controleer even bij jouw bank of ze geen extra kosten rekenen voor betalen en geld opnemen met pinpas. Over het algemeen is dat niet het geval binnen Europa, maar even checken kan geen kwaad.

Wanneer je contant geld bij je draagt, verdeel dit dan over verschillende plekken in je tas en op je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een geldriem en geldtasjes voor in je backpack. 

Foto: Ravindra Rawat

Tip 14: Laat je bagage niet onbeheerd achter

Nog een inkoppertje, maar in de praktijk moeilijker dan het lijkt. Laat je bagage nooit onbeheerd achter. Wees er alert op dat je jouw backpack of tas altijd in het oog hebt of dat je deze achterlaat bij mensen die je vertrouwt. Dus niet iemand die je net ontmoet hebt, maar wel bij een pelgrim waar je al dagen of weken mee op trekt. Zorg dat je de belangrijke reisdocumenten, zoals je telefoon, pasjes en cash op je lichaam draagt wanneer je wel je tas ergens achter moet laten. Zo heb je de belangrijkste items altijd bij je. 

Tip 15: Geef bedelaars geen geld

Ondanks dat je graag mensen helpt en waarschijnlijk meerdere bedelaars onderweg tegenkomt, adviseer ik om ze geen geld te geven. Er kunnen oplichters tussen zitten! Het trekken van je portemonnee kan problemen uitlokken. Wil je helpen? Geef ze dan iets te eten of te drinken. Onthoud dat er bedelaars zijn die echt hulp nodig hebben, maar dat er ook veel zijn die op deze ‘makkelijke’ manier aan extra inkomen proberen te komen, terwijl ze het niet nodig hebben. 

Tip 16: Luister naar je intuïtie

Wanneer jouw gevoel zegt dat je een situatie of iemand niet kunt vertrouwen, dan heb je dat vaak goed. Luister daarom altijd naar je intuïtie. Lieg op de momenten dat het wenselijk is! Wanneer jij je onveilig voelt door de aanwezigheid van een ander persoon, dan mag je best liegen om jezelf in veiligheid te brengen. Zeg bijvoorbeeld dat een groep vrienden of je man op je wacht en dat je verder moet.

Tip 17: Bel in geval van nood 112

Ben je in nood! Of voel je je bedreigt bel dan altijd met het noodnummer. In Spanje is dit hetzelfde nummer als in Nederland, namelijk 112. Liever een keer te vaak bellen dan te weinig is mijn motto. 

Foto: Eric Dekker

Is het veilig om als vrouw de camino alleen te lopen?

Hoewel alle tips in deze blog gelden voor mannen én vrouwen, lopen deze laatste over het algemeen meer risico wanneer ze alleen reizen. 

Het is veilig om als vrouw de camino naar Santiago alleen te lopen. Veel dorpen en steden langs de route zijn afhankelijk van pelgrims en doen er alles aan om jou een veilig gevoel te geven. Op de meest populaire routes is veel ondersteuning beschikbaar voor vrouwelijke pelgrims in de vorm van albergues en informatiecentra. 

De pelgrims die je tegenkomt op de Camino, bij de albergues en andere haltes onderweg, zijn meestal beleefd en respectvol. Ook de dorpelingen zijn over het algemeen aardig tegen de pelgrims. Ze zijn bereid om te helpen wanneer dat nodig is en geven graag advies aan solo wandelaars en fietsers.

Er zijn veel vrouwelijke pelgrims jou voorgegaan op de camino. Maak gebruik van mijn veiligheidstips en niets kan een mooie pelgrimstocht in de weg staan. En wanneer jij je onveilig voelt, aarzel dan niet om de lokale autoriteiten in te schakelen. 

Ik wens je een hele mooie en veilig Camino!

Camino Shirts, Sweaters, Tops, Flessen en meer

Speciaal voor alle Camino liefhebbers heb ik een reeks Buen Camino designs gemaakt. Deze kun je in allerlei kleuren laten drukken op jouw favoriete shirt, sweater, tanktop, drinkfles, hoed of tas. En omdat we allemaal verschillend zijn kun je kiezen uit heel veel verschillende stijlen, maten en kleuren.

GA NAAR CAMINO SHOP

Meer weten over de Camino? Lees dan onderstaande artikelen.