Wandelstokken – Dé Ultieme Gids over Trekkingstokken
Vroeger, toen ik nog een twintiger was, vond ik het lopen met één of twee wandelstokken maar een vreemde bezigheid. Waarom zou een gezonde wandelaar extra ondersteuning nodig hebben, was mijn gedachte. Toch besloot ik tijdens een wandelvakantie, in mijn uppie, in de bergen rondom Chamonix een wandelstok mee te nemen en te gebruiken.
Hoe blij was ik tijdens de afdaling van Plan de l’Aiguille naar Chamonix dat ik er een mee had genomen. Ik gleed uit om een zeer smalle strook met paar honderd meter diepte aan mijn rechterhand. Omdat ik de stok kon uitsteken en neerzetten ben ik niet naar beneden gestuiterd. Wel had ik een hartslag van 200 en moest ik eerst 15 minuten bijkomen van de schrik alvorens de afdaling te hervatten.
Sindsdien loop ik met 2 wandelstokken in de bergen en tijdens lange trektochten. Waarom dit nog meer handig en goed is, welke trekkingstokken naar mijn mening de goed zijn en hoe je ze het beste kunt vasthouden, lees je in deze Ultieme Trekkingstokken Gids.
⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.
Hoe kies ik de beste wandelstokken?
Wandel- of trekkingstokken vangen klappen en schokken op tijdens een afdaling of beklimming. Maar ook tijdens (relatief) vlakke wandeltochten kunnen deze stokken het lopen een stuk prettiger maken. Ze worden in vele verschillende soorten, maten en gewichten geproduceerd door outdoor fabrikanten. Maar hoe kies je nu de juiste trekkingstokken? Onderstaande 4 vragen helpen je op weg om de juiste keuze te maken:
1 Waarom gebruik ik wandelstokken?
De eerste vraag die je moet beantwoorden is, wanneer ga ik de wandelstokken gebruiken? Is dat tijdens dagtochten in het vlakke Nederland, of gedurende meerdaagse trekkingen in bergachtige gebieden of tijdens stijle beklimmingen en afdalingen in het hooggebergte.
2 Hoe lang ben ik?
Vervolgens kijk je naar jouw lichaamslengte. De meeste stokken zijn in hoogte verstelbaar, maar zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de stok korter of langer te maken. Ik ben zelf 1,83 meter en kan met meeste stokken prima uit de voeten.
3 Welk materiaal kies ik?
Ook moet je even stilstaan bij de materiaalsoort. Kies je voor aluminium, titanium of carbon? Ik leg in deze paragraaf het verschil uit. Backpackers kiezen graag voor lichtere stokken omdat er al relatief veel gewicht meegedragen wordt.
4 Welke andere eigenschappen vind ik belangrijk?
Ben je op zoek naar opvoubare wandelstokken of heb je liever een telescopische variant die inelkaar te schuiven is. Wil je gebruik maken van een verlengd handvat omdat je continu afdaalt en klimt? En moeten de trekkingstokken over schokdemping en een locksysteem in het handvat beschikken?
De antwoorden op deze vier vragen zorgen ervoor dat jij de juiste wandelstokken kunt kiezen bij bijvoorbeeld Bever Zwerfsport, Bergfreunde of Bergzeit. Alledrie de winkels hebben een online shop waarin je eenvoudig jouw nieuwe trekkingstokken kunt bestellen.
Moet ik opvouwbare of inschuifbare trekkingstokken gebruiken?
Om te weten of je telescopische of opvouwbare trekkingstokken moet gebruiken tijdens jouw wandeltochten, hangt voornamelijk af van het pakvolume.Het grote voordeel van opvouwbare wandelstokken is, dat ze heel klein en compact op te vouwen zijn en dus mee te nemen in je tas. De telescopische trekkingstokken blijven langer en moeten daardoor aan de tas bevestigd worden wanneer je deze niet wenst te gebruiken. Een nadeel van opbouwbare stokken t.o.v. telescopische varianten is dat ze meer zwakke plekken hebben.
Vraag je veel van je stokken omdat je ze gebruikt om je gewicht te verdelen, dan raad ik je aan om uitschuifbare/telescopische wandelstokken aan te schaffeen. Deze trekkingstokken worden in twee varianten gemaakt: met een kliksysteem en een draaibaar vergrendelsysteem. Over het algemeen geven gebruikers aan dat een kliksysteem langer meegaat, maar ik heb in mijn hele wandelcarriere slechts 1 paar wandelstokken gekocht, met draaisysteem, en deze werken na honderden kilometers nog steeds prima.
Hoe hoog moeten wandelstokken zijn?
Wandelstokken moeten minimaal jouw ellebooghoogte plus 10 cm lang zijn. Dit kun je opmeten met behulp van een wandelmaatje en een centimeter. Trek je wandelschoenen aan, houd je arm in 90 graden naast je lichaam. Meet de hoogte tot je elleboog en tel daar 10 cm bij op.
In mijn geval is dit:
- Ellebooghoote 115 cm
- Plus 10 cm
- Totaal 125 cm
➽ Heb je geen meethulp en meetlat bij de hand? Dan kun je ook uitgaan van de stelregel; ben je kleiner dan 1.80 meter dan kun je elke lengte wandelstok gebruiken. Ben je langer dan 1.80 meter zorg er dan voor dat deze minimaal 125 cm lang kan worden.
Mijn wandelstokken zijn geschikt voor maximaal 135 cm. Hoewel ik de maximal lengte nooit gebruik aangezien er dan toch een zwak punt ontstaat in de overgang van de stokken.
Wanneer je alleen vlakke of licht glooiende wandelingen maakt, kun je overigens voldoen met de hoogte van je elleboog. Het is dan niet nodig om 10 cm extra te rekenen. Het is zelfs mogelijk om dan alleen een ‘wandelhulpje’ te gebruiken voor extra stabiliteit, oftewel een enkele wandelstok.
Hoe stel ik een trekkingstok juist af?
Afhankelijk van het soort wandeltocht stel je de trekkingstokken op deze manier juist af:
1 Dagwandelingen of trekotchten op relatief vlak terrein
Pak de wandelstok op de juiste manier vast, houd je elleboog dus op 90 graden naast je lichaam en zet de punt van de stok op de grond. Dit is de juiste hoogte voor de meeste wandelingen zonder veel hoogte verschillen. Zorg dat je bij het passen altijd je wandelschoenen of bergschoenen aanhebt die je gaat gebruiken tijdens je trektocht!
Bij mij is dat 115 cm.
Pro tip: Wanneer je een stok hebt met 3 secties, is het handig om het bovenste deel van de trekkingstok zo in te stellen dat deze in het midden van het afstelbereik bevindt. Vervolgens gebruik je de het middelste en onderste deel om je elleboog op de juiste hoogte te krijgen.
Zo blijft de stok het meest stevig en kun je tijdens eventuele klimmetjes de stok met het bovenste deel verkorten en verlengen. Zo worden je handen niet zo nat en vies en dit deel versteld het makkelijkste.
2 Langdurige klimtrajecten
Voor langdurige klimtrajecten raad ik je aan om de wandelstokken ongeveer 5 a 10 centimere in te korten. Hoe stijler de klim des te meer je jouw stokken inkort. Zo creeer je een soort hefboomeffect waardoor je armen helpen in de beweging om boven te komen.
Zorg ervoor dat je jouw schouders niet teveel belast. Het klimmen en gebruiken van de stokken moet niet ten koste gaan van spierpijn, vermoeidheid of overbelasting van je schouders. Let ook op hoe je rugzak zit en of de riemen niet in je schouders snijden. Dan moet je de stokken nog meer inkorten!
Bij mij staat de wandelstok tussen de 105 en 110 centimeter afhankelijk van het hellingspercentage.
3 Langdurige afdalingen
Bij langdurige afdalingen doe je het omgekeerde. Stel je wandelstokken 5 a 10 cm langer in dan bij vlakke wandelingen. Hang niet voorover, maar loop zoveel mogelijk rechtop. Zorg dat de trekkingstokken goed vastgedraaid of geklikt zijn, zodat bij meer belasting door je gewicht ze goed vast blijven te zitten.
Bij mij staat de wandelstok tussen de 120 en 130 centimeter afhankelijk van het hellingspercentage.
4 Afwisselend stijgen en dalen
Voor trajecten waarbij je afwisselend flinke stijgingen en dalingen moet overbruggen, kun je een wandelstok met verlengd handvat overwegen. Deze kun je lager en hoger vastpakken naargelang de route daarnaar vraagt. Je hoeft dan niet steeds de lengte van je trekkingstokken aan ta passen.
Hoe moet je een trekkingstok vasthouden?
De meeste trekkingstokken en wandelstokken hebben polsbanden. Het komt helaas regelmatig voor dat wandelaars deze banden verkeerd gebruiken. Om ze op de juiste manier te gebruiken en er voordeel tijdens het wandelen uit te halen, volg je deze stappen:
- Houd je wandelstok omhoog en open de polsband;
- Steek je hand omhoog door de onderkant van de riem;
- Trek de riem vervolgens naar beneden en trijp het handvat vast.
Deze techniek zorgt ervoor dat je pols en handpalm ondersteund worden tijdens het wandelen. Als het goed is kun je nu jouw hand onstpannen om het handvat houden.
Je kunt de grootte van de polsband aanpassen door het riempje strakker of losser te maken. Zorg ervoor dat wanneer je jouw handen voldoende ruimte geeft om het handvat vast te pakken. Teveel ruimte is overigens ook niet wenselijk omdat je dan uit de lus kunt glijden.
Hoe gebruik je trekkingstokken?
Wandelstokken gebruik je enerzijds om je evenwicht te bewaren en extra power te geven tijdens afdalingen en klimmetjes. Ze geven bovendien meer stabiliteit tijdens relatief vlakke wandeltochten. Maar ze zorgen er ook voor dat je hander minder dik worden tijdens lange wandeldagen.
Hier zijn een paar tips voor het gebruiken van trekkingstokken:
- Houd het hanvat losjes vast, zorg dat je geen kramp in je vingers en handpalm krijgt;
- Beweeg je armen mee met je schouders tijdens het lopen en beweeg ze dicht langs je lichaam;
- Wanneer je een stap zet met links, breng je jouw rechter wandelstok naar voren en vice versa;
- Bij klimmen, zet je de stok schuin op ongeveer 45 graden voor je neer, leun daarbij licht naar voren waardoor je je benen en gewrichten een moment kunt ontlasten;
- Bij zowel klimmen als dalen kun je ook beide stokken gelijktijdig naar voren zetten om extra kracht (klimmen) of remmen (dalen) te genereren. Je zet dan bij elke 2e stap je stokken naar voren;
- Wanneer je over een smalle helling loopt met aan een kant een bergzijde, stel je wandelstok (bergzijde) dan iets korter af.
Waarom zou ik met wandelstokken lopen?
Lopen met wandelstokken geeft je meer energie tijdens het lopen, zorgt voor stabiliteit en meer vertrouwen tijdens moeilijke tochten. Ook zorgt het voor verminderde spanning op spieren en gewrichten waardoor je langer kunt blijven wandelen. Bovendien kun je ze gebruiken als tentstok bij ultralichtgewicht tenten. Hieronder een opsomming van het nut van trekkingstokken.
Wat is het nut van wandelstokken?
- Wandelstokken verlagen druk op gewrichten;
- Gaat zwelling in je handen en onderarmen tegen;
- Zorgen voor meer balans en vertrouwen tijdens het lopen;
- Trekkingstokken helpen bij het behouden van een bepaalde kadans;
- Je kunt bij bepaalde lichtgewicht tenten je tentstokken thuis laten;
- Wandelstokken helpen bij oversteken van rivieren en stroompgjes;
- Ze bieden bescherming tegen aanvallen van (wilde) dieren;
- Je kunt ze gebruiken als spalk wanneer iemand zijn been of arm breekt of ernstig verzwikt.
Hoe bevestig je wandelstokken aan een rugzak?
Wanneer je kiest voor telescopische wandelstokken kun je deze ingeschoven niet zo makkelijk in je backpack stoppen. Maar kun je ze beter aan de buitenkant van je rugzak bevestigen.
Ik heb een Osprey Atmos 65 AG rugzak waarbij je aan de zijkant compressiebanden en mesh zakje hebt waar je de wandelstokken in/achter kunt doen. Ook is er aan een zijde een handige bevestigingslussen voor de wandelstokken gemaakt.
De meeste backpacks vanaf 45 liter hebben compressiebanden en (pickel) lussen waar mee je jouw trekkingstokken aan de buitenkant van je backpack kunt bevestigen.
Pro tip: wanneer je regelmatig je wandelstokken even moet opbergen vanwege een lastige klim, dan kun je de onderste lus gebruiken om de stok door te steken en een karabiner om de bovenkant van de stok (bij de lust) ter hoogte van je borst/schouder vast te maken. Zo kun je snel je stokken pakken en weer opbergen zonder je tas af te doen.
Wat is het verschil tussen wandelstokken en nordic walking stokken?
Het grootste verschil tussen nordic walking stokken en wandelstokken is de lengte. De nordic walking stokken zijn langer en hebben bovendien een aangepast handvat. Ze lijken meer op ski stokken dan op trekkingstokken. Hieronder heb ik alle verschillen voor je op een rijtje gezet.
Griptype
Nordic walking stokken: de grip/ het handvat is langer en dunner en vergelijkbaar met skistokken. Het maakt bij deze stokken niet uit hoe groot je handen zijn.
Trekkingstokken: het handvat is ergonomisch gevormd zodat je vingers en hand in de juiste stand komen te staan. Het is belangrijk om de stokken te proberen zodat je zeker weet dat de grip bij de afmeting van je hand past.
Polsband
Nordic walking stokken: de polsband lijkt qua vorm meestal op halve dunne handschoen.
Trekkingstokken: de polsband is een simpele doch sterke lus die ervoor zorgt dat er voldoende ondersteuning is bij het vasthouden van de stokken.
Stokken
Nordic walking stokken: deze stokken zijn meestal uit 1 stuk gemaakt, wat inhoudt dat je ze niet kunt opvouwen of inschuiven. Maar er zijn ook nordic walking stokken op de markt die uit twee of drie delen bestaan.
Trekkingstokken: de meeste wandelstokken zijn telescopisch. Oftewel door schuifbaar systeem of doordat je ze kunt opvouwen. De opvouwbare stokken kunnen in het bovenste deel qua lengtemaat aangepast worden.
Materiaal
Voor beide soorten stokken kun je kiezen uit verschillende materialen: aluminium, carbon of titanium. Welk materiaal je het beste kunt kiezen, lees je in de volgende paragraaf.
Van welk materiaal zijn wandelstokken gemaakt?
Wandelstokken en trekkingstokken zijn over het algemeen gemaakt van aluminium, carbon of titanium. Aluminium is het zwaarste en goedkoopste materiaal dat je kunt kiezen. Meestal worden deze gebruikt voor dagwandelingen of mensen die weinig andere bagage meenemen waardoor het gewicht ondergeschikt is.
Carbon is sterker en lichter dan aluminium, maar minder flexibel. Wanneer je teveel druk of gewicht op de stokken uitoefent kan deze breken. Titanium is veel sterker dan aluminium en flexibeler dan carbon. Het is daarmee de duurste optie.
Welke trekkingstokken of wandelstokken moet ik kopen?
Welke trekkingstokken of wandelstokken je het beste kunt kopen, hangt van vele factoren en persoonlijke voorkeuren af. Toch heb ik geprobeerd een drietal voorbeelden te geven, zodat jij de juiste stokken voor jouw situatie kunt uitzoeken:
- Wandeling met weinig hoogteverschillen: aluminium of carbon wandelstok, eventueel verstelbaar in lengte.
- Trektocht met hoogteverschillen die gelijdelijk over de dag verdeeld zijn: opvouwbare carbon of titanium wandelstokken, verstelbaar in lengte en opvouwbaar.
- Bergwandeling met continue dalen en stijgen: lichtgewicht wandelstok van carbon of titanium met verlengd handvat en eventueel in hoogte verstelbaar.
Wat zijn de beste wandelstokken?
De beste en meest bekende wandelstokken zijn gemaakt door Leki en Black Diamond. Qua materiaal heeft titatium het beste van twee werelden, het is sterker dan aluminium en flexiber dan carbon. Dit betekent overigens wel dat titianium trekkingstokken duurder zijn dan de andere twee. Hieronder heb ik mijn top 3 beste wandelstokken weergegeven:
1 Leki Khumbu Lite
Ondanks dat de Leki Khumbu Lit gemaakt is van aluminium is het toch een licht paar wandelstokken geworden van slechts 245 gram per stok. Het Speed Lock systeem zorgt ervoor dat je de stokken snel en makkelijk kunt instellen op de juiste hoogte. Het is zelfs mogelijk om de spanning van het klemsysteem aan te passen zodat de stokken ook bij afdalen en meer druk op de stokken goed vast blijven zitten. Het handvat is mooi gevormd en voelt lekker aan doordat het van kurk gemaakt is. Er zitten aan de handzijde verluchtingsopeningen in de kruk zodat er enige vorm van ventilatie is.
Materiaal: Alumimium
Materiaal grip: Aergon (Cor Tec)
Gewicht: 490 gram per paar
Verstelbaar: Ja met Speed Lock systeem
Max. lengte: 135 cm
Min. lengte: 100 cm
Aantal segmenten: 3
Vergrendeling: Klemvergrendeling
Telescopisch: Ja
Schokdemping: Nee
Pakmaat: 67 cm
Prijs: 70 tot 80 euro
Verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport en Bergfreunde
2 Leki MCT 12 Vario 110 – 130 cm
De MCT 12 Vario stokken van Leki zijn ultralichtgewicht doordat ze gemaakt zijn van carbon. Je kunt deze trekkingstokken tevens gebruiken voor trailrunning. De trekkingstokken wegen slechts 200 gram per stok! Doordat de fabrikant carbon gebruikt heeft om gewicht te besparen ligt de aanschafprijs hoger dan bij aluminium wandelstokken.
Materiaal: Carbon
Materiaal grip: Cross Shark grip van kurk
Gewicht: 400 gram per paar
Verstelbaar: Ja
Max. lengte: 130 cm
Min. lengte: 110 cm
Aantal segmenten: 3
Vergrendeling: Speed Lock 2 systeem
Telescopisch: Nee
Pakmaat: 42 cm
Prijs: 160 tot 190 euro
Verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport en Bergfreunde
3 Black Diamond Distance Carbon FLZ
De Distance Carbon FLZ Trekkingstokken van Black Diamond zijn met slechts 177,5 gram per stok (maat 105-125 cm) de lichtste wandelstok in zijn klasse. Daardoor zijn ze geschikt voor backpackers die lange tochten lopen, maar ook voor trailrunners. Het flicklock systeem zorgt ervoor dat de stokken 20 centimeter verstelbaar zijn en daardoor voor eigenlijk elke wandelaar geschikt zijn.
Wat ik ook erg prettig vind aan deze wandelstokken is het ademende en vochtregulerende eva-handvat. Daardoor houd je goed grip ook tijdens warme dagen. Op de bovenkant van het handvat zit een De lussen aan de stokken zijn eenvoudig in lengte te verstellen met klittenband sluiting.
Let op! Deze trekkingstokken zijn verkrijgbaar in 3 maten.
95-110 cm
110-125 cm
125-140 cm
In deze paragraaf kun je zien welke maat bij jouw lengte past.
Materiaal: Carbon
Materiaal grip: ademend en vochtafvoerend EVA Foam
Gewicht: 345 gram per paar (95-110 cm) / 355 gram (105-125 cm) / 365 gram (120-140 cm)
Verstelbaar: Ja met FlickLock Pro
Max. lengte: afhankelijk van de maat
Min. lengte: afhankelijk van de maat
Aantal segmenten: 3
Vergrendeling: FlickLock Pro
Telescopisch: Ja, bovenste segment kan in lengte worden aangepast
Schokdemping: Nee
Pakmaat: ongeveer 37 cm (afhankelijk van maat)
Prijs:150 tot 170 euro
Verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport (140 cm) en Bergfreunde (110 cm)
Waar kan ik trekkingstokken nog meer voor gebruiken?
Natuurlijk zijn wandelstokken in eerste plaats bedoeld om ervoor te zorgen dat je comfortabel en veilig je trektocht kunt voltooien. Buiten dat kun je ze ook prima op een andere manier inzetten:
- Trekkingstokken kun je gebruiken als tentstokken bij ultra lichtgewicht tenten. In dit artikel kun je lezen welke tenten dat zijn.
- Wandelstokken zijn ook in te zetten als monopod voor haarscherpe foto’s. FOTO MAKEN HOE (elastiekje om handvat) https://youtu.be/zXfTNhQLsxk
- Gebruik de stokken tijdens je tocht om overgroeide paden vrij te maken van takken, varens en spinnenwebben.
- Trekkingstokken zijn in te zetten voor eerstehulp doeleinden. Denk aan een spalk of brancard wanneer je met meerdere wandelaars bent. Je kunt van twee wandelstokken en een stuk stof een lichtgewicht stretcher maken. Ook kun je er krukken van maken wanneer iemand moeizaam kan lopen door bijvoorbeeld een verzwikte enkel.
- Van een paar wandelstokken kun je een waslijn maken om je kleding te drogen.
- Zet een trekkingstok schuin achter je backpack zodat je een rugleuning maakt waartegen je aan kunt zitten. FOTO
- Wanneer je hulp nodig hebt van hulpdiensten, denk aan helicopters, dan kun je met twee stokken duidelijk aangeven of je wel of geen hulp nodig hebt.
- Je kunt met een vislijn een hengel maken van je trekkingstokken en zo verse vis op de maaltijd zetten.
- Tot slot kun je er peddels van maken wanneer je een stuk van je tocht met een kano of vlot eropuit gaat en je de peddels verliest.
Wat is de R-waarde van een slaapmat?
Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe slaapmat kom je hoogstwaarschijnlijk de R-waarde tegen. Maar wat houdt de R-waarde in? En waarom is het…
Het Beste Wandelondergoed voor Mannen en Vrouwen
Oke, ik geeft toe. Ik heb jarenlang in katoenen onderbroeken trektochten gelopen. Was dat een goed idee? Nee. Waarom heb je dat dan niet eerder…
Wat heb je nodig om de Mount Everest te beklimmen?
De beklimming van Mount Everest vraagt om een uitgebreide voorbereiding op het gebied van fysieke en emotionele training. Maar het is ook verstandig om jouw…
Water zuiveren en filters voor backpackers en kampeerders
Zuiver drinkwater is de belangrijkste levensbehoefte van de mens. Ook tijdens trektochten op alle continenten van de wereld. Wanneer je ooit kennis hebt gemaakt met…
Beste ultra lichtgewicht trekkerstenten voor 1 tot 3 personen
Wanneer je een trektocht van meerdere weken gaat maken, waarbij je veel water en eten mee moet dragen, wil je het liefste zoveel mogelijk gewicht…
Wat is de beste lichtgewicht trekkerstent voor 1 tot 4 personen?
Ben je op zoek naar de beste lichtgewicht tenten voor al jouw trektochten en backpack avonturen? Dan ben je op de juiste plek terechtgekomen. Sinds…