|

Wat heb je nodig om de Mount Everest te beklimmen?

De beklimming van Mount Everest vraagt om een uitgebreide voorbereiding op het gebied van fysieke en emotionele training. Maar het is ook verstandig om jouw uitrusting te testen en te vervangen wanneer dat nodig lijkt te zijn. 

Om de Mount Everest te beklimmen heb je een gedegen uitrusting nodig die geschikt is voor extreme weersomstandigheden. Denk daarbij aan kleding, stijgijzers, ijsbijlen, zonnebril, handschoenen, schoenen, thermokleding, klimharnas en nog veel meer. Daarnaast heb je een betrouwbaar en fit team nodig die je ondersteunt tijdens de weg naar de top.

Wat je exact nodig hebt tijdens de beklimming van ‘s werelds hoogste berg, vind je terug in dit uitgebreide artikel. 

Mount Everest Trekking

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Welke uitrusting heb je nodig om Mount Everest te beklimmen?

De uitrusting die je nodig hebt om de Mount Everest te beklimmen, bestaat grofweg uit drie verschillende onderdelen. De klimuitrusting, kampeeruitrusting en kleding. 

Klimuitrusting voor Everest

Karabiner/Karabijnhaak

Je hebt verschillende karabijnhaken nodig onderweg naar de top van Mount Everest. Twee grote ovale draadkarabiners, twee kleinere draadkarabiners, een grote peervormige karabijnhaak met vergrendelin en een grote karabijnhaak met vergrendeling (kan met automatische vergrendeling). 

Kosten: €15 tot €25 per stuk
Verkrijgbaar: bij Bever Zwerfsport

Lichtgewicht Klimharnas
Black Diamond Couloir Klimgordel

Klimharnas

Het klimharnas draag je over al je kledinglagen heen. Zorg ervoor dat het harnas comfortbale over je dikke donspak heen past. Kies er een die veel mogelijkheden heeft om versteld te worden en die makkelijk aan te trekken is. Het beste is om een lichtgewicht klimharnas te kiezen, zodat je geen extra gewicht meer naar boven hoeft te brengen. Het is al zwaar genoeg! 

Kosten: €50 – €100
Advies: Black Diamond Couloir Klimgordel verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Split theter

Een split theter wordt aan je harnas vastgemaakt en heeft twee koorden die eindigen op karabijnhaken. Deze kun je zelf maken, maar ze zijn ook te koop bij speciaalzaken.

Stijgklem

In principe heb je één stijgklem nodig wanneer je gaat (ijs)klimmen, maar een backup kan geen kwaad. Let erop dat je de juiste koopt. Er zijn links- en rechtshandig exemplaren te koop. 

Kosten: €50 – €70 per stuk
Advies: Petzl en Black Diamond hebben uitstekende stijgklemmen in het assortiment. Deze zijn verkrijgbaar bij Bergfreunde en Bever Zwerfsport.

Abseilacht

Een heel handig en herkenbaar onderdeel van je uitrusting is een Figure 8 abseilapparaat. Het is een klassiek apparaat wat gebruikt wordt voor zowel abseilen als zekeren. Het grootste voordeel van de abseilacht is dat het eenvoudige te gebruiken is. Let op de geschiktheid qua diameters touw. 

Kosten: €15 – €20
Verkrijgbaar: bij Bergfreunde (voor 8 tot 13 mm touw)

Accessory Cord

Ook heb je 6 mm klimtouw nodig van 15 meter lang. Dit is bij vele outdoor winkels verkrijgbaar.

IJspikkel

Kies een algemene ijspikkel/ice axe met lange schacht zodat deze makkelijk aan je zij te dragen is en de punt de grond raakt. Bij twijfel over de juiste lengte, is een kortere ijsbijl beter dan een lange. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van de volgende lengtes:

 • ≤ 1.63 m – een bijl van 52 cm
 • = 1.64 tot 1.83 m – een bijl van 59 cm
 • ≥ 1.84 m – een bijl van 66 cm

Kies een lichtgewicht ijspikkel met een licht gebogen kop. Deze zijn het meest effectief in stijl terrein. 

Kosten: €100 – €150
Verkrijgbaar: bij Bergfreunde

Stijgijzers

Wanneer je stijgijzers uitzoekt, moet je jouw schoenen al gekocht hebben. De ijzers moeten namelijk passen bij je schoenen. Het lijkt logisch, maar beter een fout voorkomen dan het in Nepal nog op moeten lossen. 

De stijgijzers moeten bovendien een instapbinding aan de echterkant, een flexibele teenbinding hebben en daarnaast halfstijf zijn. Ze moeten van staal zijn en dus niet van aluminium. Aan de voorkant moeten platte punten zitten en de stijgijzers moeten bij voorkeur over een antibot plate beschikken. Deze zorgt evoor dat er geen sneeuwophoping vormt wat uiterst gevaarlijk kan zijn.

Let op de minimale en maximale schoenmaat! 

Kosten: €100 – €140 per stuk 
Advies: deze stijgijzers van Black Diamond, Grivel en Petzl zijn uitermate geschikt en verkrijgbaar bij Bergfreunde.

Klimhelm

Kies een lichtgewicht en verstelbare klimhelm die bovendien onder je capuchon en over mutsen heen past. Het is dus makkelijk om je helm te kopen nadat je jouw kleding en jas hebt uitgezocht. Daarnaast is het essentieel dat je hoofdlamp goed vastgemaakt kan worden aan de helm. Vooral de laatste dag naar de top loop je lang in het donker. 

Kosten: €50 – €100
Advies: Bergfreunde heeft een uitgebreid assortiment klimhelmen die geschikt zijn voor het hooggebergte.

Hoofdlamp

Een hoofdlamp met 200-300 lumen (lichtkleur) werkt het beste tijdens tochten in het hooggebergte. Neem voldoende nieuwe batterijen en reserveonderdelen mee. Zorg er bovendien voor dat je een uitkiest die waterdicht is.  

Ik raad je aan om twee hoofdlampen mee te nemen die klein en licht van gewicht zijn. Je kunt niet zonder! Het is een verschrikking om op 8000 meter hoogte de batterijen van je lamp te moeten vervangen. Het is makkelijker om een andere lamp met volle batterijen op je helm te zetten. 

Kosten: ongeveer €60
Advies: de Black Diamond Onsight 375 voldoet aan alle bovenstaande eisen en is verkrijgbaar bij Bergfreunde.

Expeditie backpack

Kies een backpack met een laag basisgewicht, zoals de Osprey Atmos AG 65 die ik zelf gebruik voor trektochten. Elke gram extra op grote hoogte is een zware belasting. Met 55 tot 65 liter heb je genoeg ruimte voor alles wat je meeneemt. Zorg ervoor dat de tas lussen heeft voor het vastmaken van je stijgijzers en ijspikkel(bijl). Wanneer je kritisch bent over wat je meeneemt en goed kunt pakken, dan zou je hier genoeg aan moeten hebben. 

Kosten: €150 – €250
Advies: deze backpacks, verkrijgbaar bij Bever Zwerfspor, zijn lichtgewicht en voorzien van lussen voor ijsbijl, stijgijzers en wandelstokken.

Black Diamond Distance Carbon FLZ Wandelstokken
Black Diamond Distance Carbon FLZ Wandelstokken

Wandelstokken

Wandelstokken zijn handig om vanuit Lukla naar het basis kamp te lopen, daarna worden ze door weinig klimmers meer gebruikt met enkele uitzondering daargelaten die de trekkingstokken tot kamp 2 gebruiken. Wandelstokken van Leki of Black Diamond zijn uitermate geschikt voor dit werk. Lees meer over wandelstokken in dit artikel.

Kosten: €150 – €200
Advies: deze wandelstokken zijn gemaakt van Carbon en daardoor extra licht van gewicht. Verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport en Bergfreunde

Kampeeruitrusting voor Mount Everest

Slaapzak (vanaf basecamp)

Een slaapzak moet geschikt zijn voor zeer lage temperaturen van rond de -25 graden celcius gedurende de nacht, met uitschieters naar -40. Dit zijn temperaturen voor in mei en juni. In de wintermaanden is het nog kouder in de death zone. Je een dergelijke slaapzak  gebruiken tot en met kamp 4 op ruim 8000 meter hoogte.

Kies een donzen slaapzak! Deze zijn lichter en kleiner op te vouwen dan synthetische alternatieven. Let ook goed op het formaat. De meeste mummieslaapzakken worden in 2 maten geleverd. Te kort is onprettig, maar te lang is ook niet goed omdat je dan meer warmte verliest. Ook zijn er speciale dames slaapzakken die qua vorm en lengte beter aansluiting op het vrouwenlichaam. De Women’s Glacier Expedition van Mountain Equipment is daar een mooi voorbeeld van.  

De Expedition 1200 Mummy slaapzak van Rab is bijvoorbeeld geschiikt voor temperaturen tot -35 graden. 

Kosten: €600 – €1.000
Advies: Ga voor de Expedition 1200 Mummy slaapzak van Rab of Women’s Glacier Expedition van Mountain Equipment wanneer je een vrouw bent van maximaal 1.80 meter. 

Slaapzak (tot en met basecamp)

Voor basecamp (basiskamp) aan de voet van de Mount Everest heb je geen slaapzak nodig die geschikt is voor -35 graden celcius. Wanneer deze geschikt is voor -20 graden celcius heb je het heerlijk warm maar ga je niet zweten. Droog slapen is beter om je warmte bij je te houden. 

Kosten: €400 – €1.000
Verkrijgbaar bij: Bergfreunde en Bever Zwerfsport

Therm a Rest NeoAir Xtherm Max
Therm a Rest NeoAir Xtherm Max

Opblaasbare slaapmat

Lichtgewicht slaapmatten met een hoge R-waarde zijn de beste keuze voor overnachtingen op hoogte. Kies voor een mat met een volledige lengte (dus niet ¾) zodat ook je benen goed tegen de kou beschermd worden. Daarnaast raad ik je aan om een foam/flexmat slaapmat (z-vorm) mee te nemen voor extra isolatie. De Exped Flexmat Plus is daar geschikt voor. 

De Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Max slaapmat is een goede keuze door de uitstekende verhouding tussen warmte en gewicht. De is 1.96 meter lang en heeft een isolatiewaarde van 6.9, wat extreem hoog is. 

Kosten: €250 – €300
Slaapmat verkrijgbaar bij: Bever Zwerfsport en Bergfreunde

Kosten: €35 – €50
Flexmat verkrijgbaar bij: Bever Zwerfsport en Bergfreunde

Jack Wolfskin Antarctica Dome
Jack Wolfskin Antarctica Dome

Lichtgewicht tent

Je hebt hoge kwaliteit tenten nodig in alle hooggelegen kampen onderweg naar de top van Mount Everest. Overleg met de organisatie waar je de expeditie boekt of je zelf een tent moet meenemen of dat ze daarvoor zorgen. 

Een zeer geschikte tent voor koude en winderige weersomstandigheden is de Jack Wolfskin Antartica Dome koepeltent. Deze is geschikt voor maximaal 3 personen en is ontworpen in samenwerking met poolonderzoeker Arved Fuchs. 

Kosten: ongeveer €1.000

Overigen

Verder heb je veel kleinere zaken nodig zoals:

 • Sneldrogende handdoek van bijvoorbeeld microvezel;
 • Waterdichte compressiezakken;
 • Spork;
 • Zakmes;
 • Waterflessen (bijvoorbeeld Nalgene wide mouth);
 • Waterfles parka (om te voorkomen dat je water bevriest);
 • Zonnebrandmiddel van 50 spf of meer voor gezicht, handen en lippen;
 • Toilettas met tandenborstel, tandpasta, toiletpapier, deodorant, handalcohol, natte doekjes (om te wassen), medicatie;
 • Plasfles (markeer dat dit vuilwater fles is) ook hiervoor is Nalgene wide mouth handig;
 • Plastuiten voor dames;
 • Gasfles;
 • Pannetje;
 • Waterfilter of chloortabletten;
 • Kleding onderlaag, middenlaag, bovenlaag en donzen jas en expeditie broek (of expeditie overall);
 • Expeditie schoenen.
Mount Everest beklimmen door David Mark

Investeren in expeditie uitrusting

Zoals je hebt kunnen lezen in bovenstaande paragrafen kost de aanschaf van een expeditie uitrusting veel geld. Het is mogelijk om de meeste van de genoemde items te huren. Toch is het niet verkeerd om geld te investeren in een goede uitrusting die je op meer beklimmingen kunt gebruiken. 

Een backpack is uitstekend te gebruiken tijdens een trektocht in Noorwegen. En een 4 seizoenen koepeltent is mooi in te zetten voor winterkamperen of trektochten boven de poolcirkel. Daar komt je donzen slaapzak voor maximaal -25 graden ook uitstekend van pas. 

Ik wens je een mooie voorbereiding van de klim van je leven! Kom heelhuids weer thuis en geniet van het grote avontuur. 

Meer over de Mount Everest regio