Alles wat je moet weten over het beklimmen van Mount Everest

Voor velen lijkt de beklimming van Mount Everest onbereikbaar en het hoogst haalbare voor bergbeklimmers. Maar is het onmogelijk? Wat is er voor nodig om wel deze hoogste berg ter wereld te beklimmen. En is er een andere manier om dichtbij van deze majustueuze berg te kunnen genieten. In dit artikel neem ik je mee naar de Himalaya, om precies te zijn Chomolungma (Mount Everest).

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Mount Everest Nepal

Hoe lang duurt het om Mount Everest te beklimmen?

Gemiddeld duurt een expeditie naar de top van Mount Everest 6 tot 8 weken. Dit is inclusief het verzamelen van voorraden, lopen naar base camp, wennen aan de hoogte en andere pieken beklimmen om te oefenen. 

De beklimming van Mount Everest vanuit basecamp duurt ongeveer 5 dagen, waarbij je overnacht in kamp 2 (twee nachten), kamp 3 en kamp 4. Vervolgens heb je 1 à 2 dagen nodig om weer af te dalen. Het laatste stuk vanuit kamp 4 naar de top van de berg op 8848 meter boven zeespiegel duurt 6 tot 10 uur. Dit is mede afhankelijk van de drukte onderweg, de weersomstandigheden en hoeveel energie de klimmer nog over heeft.

Lukla Airport Everest BCT
Lukla Airport

De planning voor de beklimming van Mount Everest kun je grofweg in 10 delen zien

Dag 1 – 2: Vlieg naar Kathmanud en vervolgens naar Lukla airport op 2800 meter hoogte.
Dag 3 – 10:  Loop vanuit Lukla naar het Base Camp van Mount Everest.
Dag 11-12: Ontdek basecamp en rust uit van de tocht vanuit Lukla. 
Dag 13 – 20: Klim omliggende bergen en overnacht op hoogte om meer rode bloedcellen aan te maken. Je kunt bijvoorbeeld alvast een keer naar kamp 1 klimmen over de Khumbu Icefall. Neem ook voldoende rust en blijf goed eten om op gewicht te blijven.
Dag 21 –  28: Klim bijvoorbeeld naar kamp 2 en 3 en overnacht in kamp 2. Neem daarna voldoende rust en blijf goed eten om op gewicht te blijven. 
Dag 29 – 36: Wacht op rustig weer om de uiteindelijk klim naar de top te beginnen. Dit duurt meestal tussen 1 en 14 dagen. Voor het gemak ben ik even uitgegaan van een week. 
Dag 37 – 43: Beklimming en afdaling van Mount Everest.
Dag 44 – 45: Feest vieren in basecamp.
Dag 46 – 50: Teruglopen van basecamp naar Lukla.
Dag 51 – 52: Terugvliegen naar Kathmandu en huis.

Mount Everest Base Camp Sign

Kun je zomaar de Mount Everest beklimmen?

Je kunt niet zomaar Mount Everest beklimmen. Je hebt veel training, geld, sherpa’s, voorraden, uitrusting en een vergunning nodig van Nepal of China om de top van deze hoogste berg te mogen beklimmen.

Het kost veel geld en tijd om deze expeditie te ondernemen. Je ziet dan vaak ook rijke mensen een poging naar de top wagen. Er is zelfs een tijd geweest dat expedities aangeboden werden aan rijke inwoners van China en India. Ook het gebruik van zuurstof heeft de drempel om Everest te beklimmen verlaagt. 

Mount Everest vlaggetjes

Kun je Mount Everest beklimmen zonder ervaring?

Ondanks dat je jouw bagage kunt laten dragen door een sherpa en zuurstof kunt gebruiken wanneer je lichaam niet meer genoeg aanmaakt, moet jouw lichaam het alsnog zelf doen. De tocht, met name boven de death-zone, is verschrikkelijk zwaar. Mede daarom zeg ik:

Het is niet mogelijk om Mount Everest te beklimmen zonder ervaring. De meeste mensen die de hoogste berg ter wereld willen beklimmen trainen 1 à 2 jaar intensief om de top te kunnen bereiken. Ook hebben zij diverse andere hoge toppen beklommen in de wereld, voordat ze de 8848 meter komen bedwingen. 

File op Mount Everest
Drukte op Mount Everest in 2019

Hoeveel mensen beklimmen Mount Everest per jaar?

Ongeveer 500 tot 800 mensen doen elk jaar een poging om Mount Everest te beklimmen. Soms zijn er uitschieters tot 1100 klimmers in één jaar. Slechts 40% tot 70% van deze bergbeklimmers bereikt de top.

Deze aantallen zijn inclusief sherpas en andere gidsen. In de afgelopen 2 decennia waren de pogingen en succesvolle beklimmingen als volgt:

JaarPogingenSucces
2021703452
20203327
20191120858
20181019801
2017960674
2016883670
2015
2014515133
2013881666
2012868571
2011831539
2010782523
2009792462
2008628427
2007921603
2006784477
2005666307
2004575335
2003659264
la sportiva olympus mons cube expeditie schoenen
La Sportiva Olymbus Mons Cube Expeditieschoenen

Hoeveel kost het om de Mount Everest te beklimmen?

De kosten van een ‘normale’ beklimming van Mount Everest ligt tussen de €25.000 en €75.000. Deze bedragen zijn inclusief vlucht van Kathmandu naar Lukla, eten en drinken, basis kamp overnachtingen, vergunningen, sherpas en zuurstofflessen. 

Deze kosten kun je grofweg verdelen in onderstaande categorieën:

€ 7.000 voor een klimuitrusting
€ 1.000 voor de vliegreis naar Kathmandu, Nepal (en vice versa) inclusief overnachtingen
€ 500 voor de retourvlucht naar Lukla vanuit Kathmandu inclusief overnachtingen in Lukla
€ 1.000 voor verzekering inclusief ongevallen en overlijden (vaak via organisatie waarmee je gaat klimmen);
€ 1.000 voor de reis naar het basiskamp
€11.000 voor een verguning om Everest te mogen beklimmen
€ 1.000 voor logistieke kosten (afvoer afval, aanleggen touwen, ouderhoud route)
€ 7.500 voor faciliteiten in het basiskamp (personeel, tenten, voedsel, sherpa’s, medicatie)
€ 30.000 in totaal voor een basispakket

De sherpa’s die je helpen om de top te bereiken zijn over het algemeen Nepalees. Wil je liever een Westerse gids dan betaal je ongeveer € 25.000 meer

Mount Everest beklimmen door David Mark
Mount Everest beklimmen door David Mark

Kun je de Mount Everest beklimmen zonder zuurstof?

Het is mogelijk voor ervaren mountaineers met een uistekende conditie en een goede aanmaak van rode bloedlichaampjes om Mount Everest zonder zuurstof te beklimmen. Het is alleen weggelegd voor een klein gezelschap. Er zijn slechts iets meer dan 200 mensen die ooit de top van deze berg zonder zuurstof hebben beklommen. 

De eerste mensen die de top bereikte zonder zuurstof waren Reinhold Messner en Peter Habeler op 8 mei 1978. Voor die tijd dachten experts dat het onmogelijk was voor het menselijk lichaam om een dergelijke krachtsinspanning te leveren boven de 8000 meter.  

Mount Everest Beyond the Limit Shirt

Hoelang kun je overleven boven de 8000 meter zonder zuurstof?

Zonder zuurstof kun je ongeveer 48 uur overleven op een hoogte van 8000 meter. In de deathzone is slapen erg moeilijk en het verteren van voedsel bijna onmogelijk doordat het lichaam opgeslagen zuurstof nodig heeft om te overleven. 

Het lichaam kan deze zuurstof niet zo snel aanvullen als het nodig is en daardoor beginnen lichaamsfuncties te verslechteren. Uiteindelijk leidt dit tot verlies van bewustzijn en de dood. Er zijn berichten dat sommige mensen meer dan 50 uur hebben overleefd in de deathzone, maar dat zijn uitzonderingen. 

Hoe kan ik trainen om de Mount Everest te beklimmen?

Om naar de top van Mount Everest te kunnen klimmen en weer heelhuids te kunnen afdalen moet je fysiek en emotioneel in topconditie zijn. Bovendien moet je sinds 2019 in Nepal minimaal 3 jaar ervaring hebben in klimmen in het hooggebergte. Ook moet je kunnen bewijzen dat je minimaal 1 berg van meer dan 6400 meter hebt beklommen.

Je moet ervaring hebben in het klimmen in extreme koude temperaturen op hoogte boven de 6400 meter. Wat inhoudt dat je weet hoe je stijgijzers en ijsbijlen kunt inzetten. Maar ook dat je kunt abseilen met een zware rugzak op je rug. Tot slot moet je een zeer goed uithoudingsvermogen op gebied van kracht en cardiovasculaire conditie hebben. 

Een uitstekend uithoudingsvermogen krijg je alleen wanneer je veel traint in zowel lager als hoog gelegen gebieden. Train bij voorkeur met een zware rugzak van 25 tot 30 kilo. Je rugzak op Everest zal waarschijnlijk wat lichter zijn, maar dan creëer je een soort van reserve in je mogelijkheden. 

Trainen voor het beklimmen van Mount Everest doe je door het opbouwen van:

  1. Klimconditie door bergopwaarts te wandelen en veel trap te lopen;
  2. Krachttraining voor buik- en rugspieren en je onderlichaam;
  3. Flexibiliteitstraining door het doen van bijvoorbeeld yoga;
  4. Trektochten lopen met zware backpack van 25 tot 30 kilo;
  5. Beklimmen van hoge bergen tot 5000 meter;
  6. Beklimmen van minimaal 1 berg van meer dan 6400 meter

Tijdens de training kun je de wandeltijd, hoogte en gewicht van de rugzak trapsgewijs met 10% verhogen. Probeer dit niet te overhaasten, daardoor vergroot je de kans op blessures. 

Kaart Mount Everest Regio
Kaart van de himalaya door Eliane Images

Vanuit welke landen kun je Everest beklimmen?

Mount Everest is te beklimmen vanuit de zuidkant in Nepal en de noordkant in Tibet. De zuidkant wordt ook wel de normale of standaard route genoemd. Meeste bergbeklimmers beginnen aan deze zijde de weg naar de top.

Everest Route vanuit Nepal
Route vanuit Nepal

Welke routes zijn er naar de top van Mount Everest?

De route vanaf de zuidkant in Nepal start in het basiskamp en klimt via de Khumbu Icefall, Lhotse Face. South Col, South Summit en de Hillary Step naar de top van de Mount Everest. 

De route vanaf de noordkant in Tibet gaat vanuit het basiskamp omhoog naar Advanced Base Camp, North Col, North Ridge, First Step, Second Step en de top van de hoogste berg op aarde.

Het grootste nadeel van de route vanaf de noordkant is dat de Chinezen lastiger zijn met het uitgeven van vergunningen. Bovendien is er geen evacuatie met helicopters mogelijk. Een klimmer moet eerst helemaal afdalen naar het Chinese basiskamp. Ook is het laatste kamp voor de top hoger gelegen dan die aan de zuidkant, wat extra risico’s met zich meebrengt. 

Ook sterven er meer mensen aan deze kant van de berg doordat ze blootgesteld worden aan de elementen en het gevaarlijke terrein. Het aantal sterfgevallen ligt twee keer zo hoog aan de noordkant dan aan de zuidkant van Mount Everest. 

Mount Everest T Shirt voor Dames

Waarom zijn er files naar de top van Mount Everest?

Er ontstaan files naar de top van Mount Everest omdat honderden klimmers op dezelfde dagen de top willen bereiken vanwege het mooie weer. Er zijn slechts enkele dagen per jaar dat het weer het toelaat om de top te bereiken. Deze dagen vallen vooral in de maand mei en soms in september. 

Deze honderden klimmers moeten allemaal langs dezelfde smalle route naar boven én beneden. Wanneer een klimmer boven is wil hij of zij natuurlijk enkele minuten genieten van het uitzicht, foto’s maken om vervolgens weer af te dalen. 

Ondertussen staan de volgende klimmers te wachten totdat er weer ruimte op de top is. En zo ontstaan er lange files met name op het laatste deel van de beklimming.

Mount Everest Trekking

Hoeveel mensen hebben de top van Mount Everest bereikt?

Tussen 1953 en 2022 hebben meer dan 10.000 mensen de top van Mount Everest bereikt. Ongeveer ⅔ van deze mensen hebben de zuidkant vanuit Nepal gebruikt om naar boven te klimmen en ⅓ de noordkant vanuit Tibet, China.

De eerste mensen die de weg naar de top vonden waren Edmund Hillary uit Nieuw Zeeland en Tenzing Norgay uit India op 29 mei 1953. De Hillary Step een moeilijke sectie aan het einde van de klim is vernoemd naar Edmund. De volgende succesvolle beklimming volgde pas 3 jaar later door Juerg Marmet, Ernst Schmied, Adolf Reist en Hans-Rudolf von Gunten uit Zwitserland.

De eerste vrouw op de top van Mount Everest was de Japanse Junko Tabei. Op 16 mei 1975 kwam zij aan op het topje van de wereld. Ze nam dezelfde route als Edmund Hillary en Tenzing Norgay. Onderweg werd de groep klimmers overvallen door een lawine en moesten ze uitgegraven worden. Een jaar later was ze ook de eerste vrouw die dé zeven bergtoppen op alle contitenten had bedwongen.  

Heli in de bergen door Cristian Grecu

Kunnen helikopters vliegen naar de top van de Mount Everest?

Helikopters kunnen niet naar de top van de Mount Everest vliegen. De lucht is te dun om genoeg weerstand te vormen voor de rotorbladen, waardoor deze niet in de lucht blijft hangen. De maximale hoogte die helikopters kunnen bereiken is ongeveer 6.000 meter boven zeespiegel.

Er zijn uitzondering geweest. Zo heeft Fred North op 23 maart 2002 een Eurocopter AS350 B2 gevlogen tot een hoogte van 12.954 meter. En Didier Delsalle heeft op 14 mei 2005 een landing gemaakt op de top van Mount Everest in een B3 variant van hetzelfde toestel.

Beiden haalden daarmee een wereldrecord met de hoogste vlucht met een helikopter en de hoogste landing met een helikopter.

In Nepal vliegen de helikopters tot het basiskamp van Mount Everest op een hoogte van 5364 meter. Dit maakt het mogelijk om afgedaalde klimmers uit het basiskamp te evacueren wanneer dit om medische redenen noodzakelijk is. 

Meer over de Mount Everest regio