Hoeveel mensen zijn omgekomen op Mount Everest?

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld gemeten vanaf zeeniveau. Vele bergbeklimmers zien de beklimming van deze berg als het hoogste haalbare. En qua hoogtemeters klopt dat natuurlijk als een bus. Maar wat veel mensen niet weten is dat er een hele donkere keerzijde aan deze expeditie is. 

Sinds 1953, toen Edmind Hillary en Tenzing Norgay voor het eerst op de top van de Mount Everest stonden, zijn bijna 300 mensen omgekomen tijdens de beklimming of afdaling van deze berg. Vele lichamen zijn niet geborgen en vormen een afschrikwekkend beeld onderweg naar boven.

In de jaren voor de eerste succesvolle beklimming zijn in de jaren 20 meerdere Nepalese klimmers omgekomen tijdens de British Mount Everest Expeditie van 1922 en 1924. Twee bekendste klimmers uit deze tijd die overleden tijdens de beklimming zijn de britten Andrew Irvine en George Mallory.

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Mount Everest beklimmen door David Mark
Klimmers onderweg naar boven door David Mark

Hoeveel klimmers komen jaarlijks om op Everst?

De afgelopen twee decennia overlijden er jaarlijks rond de 5 klimmers op Mount Everest. In 2019 was dit veel hoger doordat het te druk was op de weg naar boven. Klimmers die heelhuids beneden kwamen gaven aan dat ze op de weg terug dode mensen moesten passeren die nog aan veiligheidslijnen vastgegespt zaten. In totaal overleden er 12 mensen in mei van dat jaar. 

Volgens dit overzicht op wikipedia zijn in 2021 vier klimmers om het leven gekomen door oververmoeidheid en val in een gletsjerspleet. Onder hen waren twee sherpa’s van de Seven summits club en Climbing the seven summits. De andere twee overledenen kwamen uit Zwitserland en de Verenigde Staten.

In 2022 en 2023 overleden in totaal 6 mensen door de beklimming waaronder 3 sherpa’s die door een lawine in de Khumbu Icefall zijn terechtgekomen. De andere klimmers zijn omgekomen door uitputting en hoogteziekte.

Green Boots Lichaam op Mount Everest
Green Boots on Mount Everest by Dominic Goff

Hoeveel doden liggen er op de Mount Everst?

Niemand weet precies hoeveel doden er nog op Mount Everest liggen, maar het zijn er zeker meer dan 200. De lichamen van deze avonturiers liggen daar bevroren op duizenden meters boven de zeespiegel. Sommige zijn nog te zien en anderen zijn bedolven onder een laag ijs en sneeuw. Ook liggen er tientallen lichamen in gletsjerspleten van de Khumbu Icefall verborgen. 

Het meest bekende lichaam dat jarenlang op of nabij de route naar boven te zien was, is Green Boots. Deze bergbeklimmer is waarschijnlijk de Indiase Tsewang Paljor die in 1996 om kwam op de Mount Everest. Anderen denken dat dit het lichaam van Dorje Morup is die ook op 11 mei 1996 omgekomen is op ongeveer dezelfde plek. 

Lijst van overleden klimmers op Mount Everest

Is er een dodenlijst van Mount Everest?

Er is een dodenlijst van bergbeklimmers die omkwamen op Mount Everest te vinden op Wikipedia. Een groot deel van deze overleden avonturiers heeft de Nepalese nationaliteit en waren sherpa’s die andere klimmers hielpen om de top te bereiken.

In 2016 is er voor het eerst een Nederlander omgekomen op Everest. Eric Arnold was op dat moment 35 jaar en is door hoogteziekte om het leven gekomen op de South Col nabij tentenkamp 4. Hij had even daarvoor de top van Mount Everest bereikt. Arnold gaf aan dat zijn lichaam geen energie meer had, even daarna is hij overleden in zijn slaap.

In 1999 is de Belg Pascal Debrouwer omgekomen door een val van de North East Ridge. Ook hij had de top bereikt en heeft op de afdaling zijn leven verloren. Zijn lichaam is nooit terug gevonden, maar men vermoed dat het ergens op 8000 meter hoogte ligt. 

Helikopter in de bergen

Waarom blijven doden liggen op Mount Everest?

Het is extreem moeilijk om lichamen te bergen van Mount Everest, daarom blijven er zoveel liggen. Helikopters kunnen moeilijk werken op deze hoogtes. Bovendien is het erg zwaar werk met gevaar voor eigen leven om de overleden klimmers naar beden te laten tillen door sherpa’s. 

Door de opwarming van de aarde worden lichamen die al tientallen jaren bedolven lagen onder sneeuw en ijs ineens weer zichtbaar. In 2019 is China begonnen met het bergen van de lichamen die vrij kwamen te liggen. Aan de Nepalese kant, zijn vooral overleden alpinisten te vinden bij de Khumbi Icefall en in het South Coll gebied bij kamp 4.

Het lichaam van de wereldberoemde George Mallory werd pas 75 jaar na zijn overlijden, in 1999 teruggevonden in een ongewoon warme lente. Het lichaam van zijn klimpartner Andrew Irvine is officieel nooit teruggevonden. Mocht dit in de toekomst wel gebeuren, dan zou het kunnen bewijzen dat niet Hilary en Norgay de eerste op de top waren, maar Mallory en Irvine. De camera die de twee mee hadden onderweg naar boven is namelijk niet teruggevonden op het lichaam van Mallory. 

Cho Oyu in Himalaya
Cho Oyu door Cho Oyu in Himalaya

Is Mount Everest gevaarlijker dan andere bergen?

Mount Everest is gezien het aantal dodelijke slachtoffers de op een na veiligste berg van meer dan 8000 meter om te beklimmen. Alleen Cho Oyu gelegen nabij  Mount Everest heeft procentueel gezien minder slachtoffers geeist. 

Uit cijfers blijkt dat ruim 50% van de klimmers die geen zuurstof gebruikte om de top te bereiken zijn overleden. En ruim 25% overleed nadat ze de top hadden bereikt. Dit betekent dat naast het klimmen zonder zuurstof, lange wachtrijen op de weg naar boven een belangrijke rol kan spelen in het toenemen van het aantal dodelijke slachtoffers.

Wat is de gevaarlijkste berg ter wereld? 

De gevaarlijkste berg ter wereld is niet de Mount Everest, maar de K2. Deze berg is technisch het moeilijkste om te beklimmen. De K2 is na Everest de hoogste berg ter wereld. Door de steile wanden is de kans op lawines en vallende stenen veel groter. Bovendien is het weer erg onvoorspelbaar en slecht vlak onder de top. 

Hoe kunnen dodelijke slachtofferst op Everest worden voorkomen?

Er zijn een aantal belangrijke regels die klimmers van Mount Everest, en elke andere hoge berg, in acht moeten nemen:

 1. Klim nooit alleen!
 2. Klim met een ervaren sherpa of gids;
 3. Wees fysiek en emotioneel voorbereid;
 4. Zorg dat je omkeerd wanneer je het te moeilijk krijgt;
 5. Heb respect voor het weer en keer om wanneer de voorspelling niet goed is;
 6. Gebruik de hulplijnen, maar controleer deze altijd voordat je ze gebruikt;
 7. Ken je lichaam door en door;
 8. Gebruik altijd zuurstof in de death zone;
 9. Klim met een team dat je nooit achterlaat en helpt in wijze beslissingen te nemen;
 10. Blijf koolhydraten eten en drinken onderweg ook al heb je geen honger en dorst;
 11. Gebruik een uitrusting van hoge kwaliteit.

Meer over de Mount Everest regio