Eerste Hulp bij Bedwantsen op de Camino de Santiago

Bedwantsen kunnen een probleem zijn op de Camino, maar de kans is klein dat je ermee te maken krijgt en het is zeker geen reden om af te zien van deze once in a lifetime tocht naar Santiago de Compostela. Je kunt deze hardnekkige bijters overigens overal ter wereld tegenkomen. In deze blog leer ik je alles over deze irritante kleine beestjes zodat jij met een gerust hart op reis kunt. 

Hoewel de kans klein is, kun je last krijgen van bedwantsen op de Camino. Vele pelgrims beleven een bedwantsvrije tocht! En als er toch een uitbraak is in een albergue, 10 of 200 km verderop, dan weet je het heel snel en kun je uitwijken naar een andere accommodatie. De geruchtenstroom komt wat dit betreft meestal snel op gang. 

Ook kun je diverse voorzorgsmaatregelen treffen zodat jij niet snel getroffen wordt door een bedwantsenplaag. Lees snel verder en ga goed voorbereid op pad. 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Slaapzaal in albergue op Camino
Slaapzaal op de Camino

Zijn bedwantsen een probleem op de Camino?

Veel beginnende pelgrims vragen naar bedwantsen, oftewel ‘chinches’ op de Camino. En terecht, er wordt nogal wat over gepraat en geschreven, maar is het terecht?

Wees gerust, het bedwantsen probleem op de Camino wordt groter gemaakt dan deze in werkelijkheid is. Het komt soms voor dat pelgrims gebeten worden door bedwantsen, maar het is geen veelvoorkomende plaag. Albergue eigenaren zijn er alles aan gelegen om bedwantsen te voorkomen en te bestrijden. Het is slecht voor hun onderneming wanneer deze kleine insecten in hun accommodatie te vinden is. Er is geen enkele pelgrim die voor zijn of haar plezier daar gaat overnachten. 

Bovendien kun je zelf voorkomen dat je ermee te maken krijgt. Volg daarvoor onderstaande tips. 

Alle eerste hulp bij bedwantsen producten op een rij:

Lakenzak met Insect Shield
Matrashoes met Insect Shield
Waterdichte zakken
Backpack liner
Nestosyl creme bij jeuk
Loratadine bij ernstige jeuk
Cetirizine bij ernstige jeuk

Hoe kan ik bedwantsen voorkomen op de Camino?

Bedwantsen op de Camino en op elke andere bestemming zijn meestal te voorkomen door deze 5 tips toe te passen:

  1. Controleer je hele (stapel) bed goed voordat je jouw spullen erop legt. Controleer het matras (ook de onderkant), het bedframe en de kussens. Kijk ook goed in kieren, matrasnaden en bednaden. De bedwants houdt van donkere ruimtes en verstopt zich hier overdag in. Mocht je iets vinden, laat dit meteen weten aan de eigenaar van de Albergue en ga op zoek naar een andere accommodatie, neem geen genoegen met een andere kamer! 
  2. Bewaar backpack en kleding in de daarvoor bestemde lockers of zorg dat je alles in een liner (grote plastic zak) of waterdichte zakken stopt en bewaard. Op deze manier kunnen de bedwantsen niet in jouw spullen gaan wonen. 
  3. Maak gebruik van een lakenzak met insect shield zodat ze jou niet kunnen bijten. De speciale stof gemaakt van Egyptische katoen met anti-insecten spray en zeer dicht geweven stof beschermt je over het algemeen goed tegen ongewenste gasten zoals bedwantsen, muggen en andere bijtende insecten. Ik maak gebruik van deze Anti Insecten Lakenzak van Cocoon. Wil je het helemaal goed doen, gebruik dan ook de Cocoon Insect Protection Sheet voor om het matras. 
  4. Slaap in een pyjama met lange mouwen zodat er zo weinig mogelijk blote huid waar ze makkelijk bij kunnen komen ‘s nachts. 
  5. Schud je lakenzak en slaapzak goed uit voordat je deze weer in je backpack doet en vervoer ze in een waterdichte goed afsluitbare zak. Zo voorkom je dat er beestjes inkruipen vanuit je rugzak (of uit wanneer je onverhoopt last hebt van bedwantsen).
  6. Spuit de hoeken van het matras in met insectenspray en kijk of er binnen 10 minuten bedwantsen tevoorschijn komen.  
Bedwantsen op de Camino
Vrouwelijke Bedwants

Hoe weet ik of er bedwantsen zijn?

Bedwantsen, oftewel Cimex Lectularius, is net zoals de mug een bloedzuigend insect. Omdat ze slechts 4 mm lang zijn, kun je ze makkelijk over het hoofd zien. Deze roodbruine beestjes voeden zich ‘s nachts met mensen- of dierenbloed. Ondanks de naam, bedwants, komen ze niet alleen voor in bedden, maar kunnen ze zich ook verstoppen in stoffen meubels, slaapzakken en rugzakken. 

Wanneer je in een refugio of albergue aankomt, controleer dan je matras op bedwantsen door deze op te tillen en goed te bekijken. Zo kun je zien of er bedwantsen zijn, let op:

  • kleine bloedvlekjes (stipjes)
  • verzameling kleine zwarte stipjes (ontlasting bedwants)
  • kleine doorzichtige vellen (huid van de bedwants)
  • kleine witgele eitjes van de vrouwelijke bedwants
  • levende bedwantsen op het matras, de matrasrand en het bedframe (je kunt ze tevoorschijn lokken door insectenspray op de randen van de matras te spuiten)
  • een zoete, muffe geur op de kamer (bij ernstige bedwantsen besmetting)

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Gelukkig brengen bedwantsen geen ziektes over in ons gematigde klimaat en zijn er geen langdurige gevolgen van de pijnlijke beet. Sommige mensen kunnen allergische reacties of huiduitslag krijgen, maar deze zijn goed te behandelen en verdwijnen over het algemeen binnen één à twee weken. Wanneer je een allergische reactie ontwikkelt, kunnen ook op andere plekken op je lichaam rode en jeukende bultjes ontstaan (netelroos). 

Mocht je een ernstige allergische reactie hebben dan is het aan te raden om een arts te bezoeken. Deze kan je een injectie geven met antihistaminica, corticosteroïden of epinephrine in geval van zware allergische reactie.  

Je kunt een bedwantsenbeet herkennen aan een lijn- of zigzagpatroon van beten. Probeer niet te krabben ook al jeukt het verschrikkelijk, daar wordt het alleen maar erger van. Wanneer je de plekjes openkrabt kunnen littekens ontstaan.

Hoe je de jeuk kunt bestrijden lees je in de volgende paragraaf. 

Nestosyl Creme tegen jeuk
Nestosyl Creme tegen jeuk

Hoe kan ik jeuk van bedwantsen bestrijden?

Wanneer je last hebt van een of meerdere bedwantsenbeten dan hoe je daar in principe niets aan te doen. Probeer vooral niet te krabben, de bultjes zullen vanzelf verdwijnen. Mocht je toch veel last van jeuk hebben dan kun je een zalf met pramocaïne hydrochloride gebruiken zoals Nestosyl wat ook helpt bij muggen- en kwallenbeten. Ook kun je kiezen voor orale antihistaminica zoals Loratadine of Cetirizine (vooral bekend als hooikoortstablet).

Ik heb zelf veel en vaak last van muggenbulten en andere insectenbeten tijdens mijn trektochten. Daarom heb ik altijd een crème zoals Nestosyl en tabletten zoals Loratadine in mijn ebho-kit zitten. Deze hooikoortstabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij elke apotheek of drogist. 

Raadpleeg altijd een (huis)arts wanneer je geneesmiddelen wilt gebruiken (zeker wanneer je andere medicatie gebruikt)!  

Backpack Camino de Santiago
Bedwantsen kruipen ook in je backpack

Hoe kan ik van bedwantsen afkomen?

Mocht je ondanks alle tips toch last hebben van bedwantsen dan kun je onderstaande tips toepassen om er vanaf te komen en je Camino te vervolgen zonder deze nare beestjes. 

  1. Leg al je bagage los van elkaar buiten op de grond en gebruik een insectenspray om te bedwantsen te doden; 
  2. Laat de spullen in de zon drogen;
  3. Was je kleding, handdoeken, zakdoeken en alles wat van stof is (indien mogelijk) op hoge temperatuur (60 graden) in de wasmachine;
  4. Stop het in de droger en droog (indien mogelijk) op hoge temperatuur.

Mocht je geen insectenspray hebben of kunnen vinden, dan kun je deze stappen volgen in de zomer:

  1. Haal alles uit je rugzak en draai alles binnenstebuiten;
  2. Stop alles in één of meerdere zwarte vuilniszakken (spullen moeten er los in zitten);
  3. Sluit de zak goed af;
  4. Leg de vuilniszak meerdere uren in de zon (de bedwantsen gaan dood);
  5. Was vervolgens alles in heet water en droog het in een hete droger.

Alternatief: je kunt je kleding en backpack ook 24 uur in een vriezer stoppen. Uiteraard goed verpakt in plastic vuilniszak zodat de beestjes er niet uit kunnen. 

Let op! Zorg ervoor dat je de bedwantsen niet meeneemt naar andere accommodaties. 

Bedwantsen beten op rug
Bedwantsen beten op rug

Waar bijten bedwantsen het meest?

Bedwantsen bijten vooral op ontbloot vel dat in contact komt met het bed. Dat betekent dat de beten van deze irritante beestjes op de kant van lichaam zitten waar je op slaapt. Maar het is natuurlijk mogelijk dat ze door te lopen ook op andere delen van je lijf terechtkomen. 

Draag daarom een pyjama met lange mouwen en broekspijpen en gebruik een lakenzak met insect shield. Ik gebruik deze lakenzak van Cocoon welke verkrijgbaar is bij Bever Zwerfsport

Kun je bedwantsen meenemen vanaf de vakantie?

Het is mogelijk om bedwantsen mee te nemen vanaf je vakantieadres. Het is daarom aan te raden om het probleem voor thuiskomst op te lossen met deze tips. Mocht dat niet lukken neem dan je bagage niet mee je huis in, maar stop het in een zak in de schuur en laat een verdelger komen. Spring zelf onder de douche en stop je kleding meteen in de wasmachine en was alles op 60 graden. Heb je een droger? Dan is het handig om de kleding daarna te drogen op hoge temperatuur zodat de bedwantsen en de eitjes echt dood gaan. 

Wat is de oorzaak van bedwantsen?

De belangrijkste oorzaak van bedwantsen zijn backpackers en reizigers. Vaak neemt de een backpacker onbewust bedwantsen mee in de backpack van en naar albergues, hotels en uiteindelijk huis. Omdat ze erg klein zijn, ziet men ze makkelijk over het hoofd. 

Dat bedwantsen afkomen op viezigheid is een fabel. Ze worden niet aangetrokken door rotzooi en afval. Ze kunnen in allerlei verschillende leefomgevingen voorkomen, zolang ze maar bij hun voedselbron in de buurt zijn (mens en dier). Het is dus ook niet waar dat bedwantsen alleen voorkomen in hotels, hostels en albergues. Je vindt ze ook in bibliotheken, theaters, gemeentehuizen en kantoorgebouwen. 

Kriebelig verhaal

Ik hoop dat al deze informatie en tips je helpen aan een kriebelloze Camino. Heel eerlijk gezegd heb ik toch wel een aantal keren zitten krabben tijdens het schrijven van deze blog. Het blijft gewoon een jeukend onderwerp. Buen Camino! 

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen