|

Wat is de beste rugzak voor de Camino? Een compleet overzicht

Een vaak terugkerende en belangrijke vraag van pelgrims is welke rugzak of backpack ze nodig hebben om de Camino naar Santiago te lopen. Er is niet één correct antwoord op deze belangrijke vraag. Toch kan ik je op weg helpen in het maken van een keuze en laat ik je zien welke kenmerken belangrijk zijn.  

De beste rugzak voor de Camino is lichtgewicht, beschikt over een heupband en ventilerend rugpand en is bovendien veelzijdig en tussen de 30 en 45 liter. Afhankelijk van jouw overnachtingsadressen moet er ook ruimte zijn voor een tent, slaapmat en slaapzak waardoor het aantal liters grote moet zijn.

Laten wij eens kijken waar je op moet letten bij de aanschaf van een rugzak of backpack voor jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Ik houd bij het geven van mijn advies steeds in het achterhoofd dat je de uitrusting ook na de Camino nog goed kunt gebruiken. 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Backpackers op de Camino
Backpack Camino de Santiago

Hoeveel liter moet mijn Camino rugzak kunnen bevatten?

De meeste pelgrims hebben voldoende ruimte voor al hun spullen in een rugzak van 35 tot 45 liter. Hier passen schone kleding, pyjama, toilettas, ehbo kitje, regenkleding, slippers, wandelstokken, routekaart of gids, telefoon, lakenzak en eten en drinken in. Omdat je over het algemeen gedurende het voorjaar, de zomer, of het vroege najaar loopt is je kleding niet dik en passen er prima een aantal shirts en broeken in de tas. 

Wanneer je in de winter loopt, of gaat kamperen dan heb je meer liters nodig. Ikzelf maak dan gebruik van een Osprey rugzak van 65 liter en mijn man van een van 75 liter. Dan gaat er naast een tent, slaapmatjes, slaapzakken ook vaak voor meerdere dagen eten in. 

Expert tip: hoe groter de rugzak des te meer je geneigd bent mee te nemen. Kies daarom een rugzak die past bij jouw tocht en zorg dat er niet meer in kan dan dat je echt nodig hebt. 

Man loopt de Camino

Hoeveel gewicht mag er in mijn rugzak zitten?

In een dagrugzak kun je 10% van het lichaamsgewicht dat bij een bepaalde lengte hoort meenemen. Een backpack met goed draagsysteem en brede heupbanden is geschikt voor 20% van het lichaamsgewicht. Houd hierbij rekening met de fysieke gesteldheid van de wandelaar. 

In een dagrugzak zonder gevorderd draagsysteem en brede heupbanden kun je het beste niet meer stoppen dan 10% van je lichaamsgewicht. Oftewel 6 kilo wanneer je 60 kilo weegt en 9 kilo wanneer je 90 kilo bent. Houd hierbij rekening met je fysieke gesteldheid. Je kunt ook meer dan gemiddeld wegen door veel spier- of vetmassa. Kijk vooral naar wat een gemiddeld gewicht is voor jouw lengte en neem daar 10% van. 

Heb je meer bagage mee te nemen omdat je bijvoorbeeld een tent meeneemt of omdat je dikke kleding en voor meerdere dagen voeding nodig hebt dan is 20% van je lichaamsgewicht een goede maatstaf. Je hebt dan wel een goede kwaliteit backpack nodig met een uitstekend draagsysteem en brede degelijke heupbanden. Iemand van 70 kilo, kan dan 14 kilo meedragen. 

Bedenk bij het vullen van je rugzak of backpack vooral of je het echt nodig hebt. Twijfel je of je bepaalde items gaat gebruiken, neem ze dan niet mee. Voor vertrek je rugzak inpakken, uitpakken en opnieuw inpakken kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid. Heb je echt 4 shirts nodig? Of zijn 3 ook genoeg en was je een keer vaker? En heb je echt een camera nodig of maakt je smartphone ook uitstekende foto’s? Wil je echt gympen meenemen voor ‘s avonds of voldoen slippers ook?  

Heren Tshirt Camino de Santiago
Foto: Buen Camino Shirt voor Dames en Heren door Studio Pico

Welke eigenschappen moet een rugzak hebben?

Bij de aankoop van een rugzak of backpack zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. In deze paragraaf geef ik tips over de belangrijkste kenmerken. 

Lichtgewicht

Hoe lichter het startgewicht van de rugzak, des te lager het totaalgewicht van de backpack en jouw uitrusting. Ga op zoek naar een rugzak van maximaal 1.5 kilo (inclusief regenhoes). Het gewicht verschilt behoorlijk per merk en model. Zo zijn de tassen van Fjällräven erg sterk, maar ook behoorlijk zwaar. Een backpack van Osprey zijn een stuk lichter.

Duurzaam materiaal

Lichtgewicht tassen zijn perfect voor een laag startgewicht, maar kunnen wat inleveren op de kwaliteit. Let daarom op de duurzaamheid van het materiaal. Vaak kun je in reviews van andere gebruikers lezen hoe het met de kwaliteit van de stof gesteld is. Ik ben zelf erg tevreden over de stof die gebruikt is door Osprey, lichtgewicht, maar wel sterk. 

Comfortabele schouderbanden met borstband

Ondanks dat je 80% van het gewicht van de rugzak met je benen zou moeten dragen, zijn de schouderbanden erg belangrijk. Samen met de borstband zorgen ze voor stabiliteit van de backpack op je rug. Ga voor goed gevulde en ventilerende schouderbanden die van je schouders to borstkas lopen. Deze lengte zorgt ervoor dat het gewicht comfortabel wordt overgebracht op je lichaam. 

Ventilerend en verstelbaar rugpand

Sommige pelgrims vinden een ventilerend rugpand niet noodzakelijk maar ik vind het zelf erg prettig om ruimte te hebben tussen de rugzak en mijn rug. Zeker in warme gebieden zoals Spanje kan het erg warm worden. Een ventilerend rugpand kan het zweten iets verlichten. Maak je overigens geen illusies, nat wordt je rug evengoed. 

Sommige dagrugzakken hebben ook een ingebouwd gaasventilatiesysteem, maar je vindt het vooral terug bij backpacks vanaf 45 liter. 

De maat van het rugpand is uitermate belangrijk om zo comfortabel mogelijk je uitrusting te dragen. Een backpack met een verstelbaar rugpand kan een uitkomst zijn, maar is lang niet bij alle dagrugzakken tot 45 liter verkrijgbaar. Zorg dat je de tas goed past en laat je desgewenst helpen door een expert in een outdoorwinkel zoals Bever of de Zwerfkei.  

Brede heupbanden

Een goede trekking rugzak heeft brede goed gewatteerde heupband. De heupband is een belangrijk onderdeel van een backpack omdat ze het gewicht via de banden op je heupen verdelen. 

Krijg je last van je schouders tijdens het lopen? Dan is je backpack niet goed afgesteld. Maak alle straps los (zodat de riemen slap hangen), leun licht voorover en snoer de heupgordel vast op bekkenhoogte. Zorg ervoor dat ⅔ van de heupband op je bekken rust en de rest erboven. Daarna kun je rechtop gaan staan de schouderbanden strak trekken en de borstband sluiten. Deze laatste zit bij mannen halverwege de schouderbanden en bij vrouwen er mogelijk iets boven. 

Waterdichte hoes

Je gaat natuurlijk uit van prachtig weer op de Camino, maar een enkele regenbui kan natuurlijk voorbij komen. Een regenhoes om je uitrusting droog te houden is dan handig. Je kunt eventueel ook kiezen voor waterdichte zakken in de rugzak of een grote liner om alles droog te houden. Ik gebruik de regenhoes ook om op te zitten wanneer de ondergrond nat of vies is. Pas dan wel op dat er geen scherpe dingen onder liggen, zodat de hoes waterdicht blijft. 

Sterke ritssluitingen

Sommige rugzakken hebben kunstof ritsen. Op zich werken deze prima. Ik heb echter gemerkt dat er een behoorlijk kwaliteitsverschil is tussen deze ritsen. Probeer de ritsen voor aanschaf een paar keer uit. Komt er geen stof tussen? Sluiten ze goed? Zit de rits scheef? Kies dan voor een andere tas. 

Diverse compartimenten

Het kan handig zijn om meerdere vakken in, op of aan je backpack te hebben. Zo kun je jouw uitrusting organiseren, krijgt alles zijn plekje en kun je snel je spullen terugvinden. Je kunt bijvoorbeeld snacks in je heupband stoppen, je kaart of gids in het bovenvak en je buff in de mesh pocket aan de voorkant van de tas. 

Zorg ervoor dat je de zwaarste spullen dicht tegen je rug stopt. Wanneer je uitrusting minder uitgebreid is, zoals de meeste pelgrims op de Camino, dan maakt het niet zoveel uit waar je het stopt zolang het maar tegen je rug aan is. Heb je meer mee? Zorg dan dat de zware items tegen je rug op heuphoogte zitten, dus meer onderin de rugzak.  

Vak voor drinksysteem

Wanneer je een camelbak gebruikt voor het vervoeren van water tijdens de Camino overweeg dan een rugzak met apart vak voor je drinksysteem. Over het algemeen zit deze aan de binnenkant van de tas tegen de rug. Mijn man heeft een Osprey rugzak waar dit vaak aan de buitenkant van de tas, ook tegen de rug zit. Dit is op zich heel makkelijk omdat je de zak op elk moment in en uit kunt halen en niet eerst de rest van je tas hoeft te legen. Ik ben het alleen nog niet bij veel tassen tegengekomen. In mijn Osprey Atmos AG 65 zit het vak aan de binnenkant. 

Osprey Talon 33L

Compressiebanden en verstelbare straps

Compressiebanden geven je de mogelijkheid om de tas goed strak aan te snoeren, zodat de uitrusting stabiel in de tas blijft zitten. Ook kun je deze banden en de verstelbare straps gebruiken om items aan de buitenkant van je tas vast te maken. Denk aan een (regen)jas, waterfles en microvezel handdoek. Zo kun je natte was ook tijdens de tocht laten drogen aan de buitenkant van je rugzak. 

Wandelstokdraagbanden

Wanneer je graag met wandelstokken loopt, zijn de wandelstokdraagbanden een uitkomst. Ze zijn meestal aan één zijkant van de tas gepositioneerd. Het is echter geen must, omdat je ze ook in een van de zijvakjes kunt stoppen achter de compressiebanden. Zo blijven ze ook uitstekend zitten. 

Uitvoering voor dames

Sommige fabrikanten maken speciale dames rugzakken. Deze zijn gemaakt met de anatomie van de vrouw in het achterhoofd. Dit kan beter zitten wanneer jij een beetje een doorsnee vrouwenlichaam hebt (wat dat ook mag zijn). Maar wanneer je net zoals ik brede schouders en veel spieren hebt, dan werkt dat niet. Ik gebruik daarom gewoon de unisex of herenmodellen.

Beste backpack voor de Camino

Wanneer je alle bovenstaande tips toepast kom je op deze top 5 dagrugzakken en top 3 backpacks voor jouw pelgrimstocht naar Santiago uit. Alle rugzakken zijn o.a. verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport:

Beste dagrugzakken tussen 30 en 45 liter

Osprey Talon 33 voor Camino

Osprey Talon 33

Merk: Osprey
Inhoud: 33 liter
Gewicht: 915 gram (excl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja, maar niet vrijstaand
Verstelbaar rugpand: Ja
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Nee

Prijsrange: rond €150,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Osprey Talon 44

Merk: Osprey
Inhoud: 44 liter
Gewicht: 1105 gram (excl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja, maar niet vrijstaand
Verstelbaar rugpand: Ja
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Nee

Prijsrange: rond €170,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Deuter Futura 30

Merk: Deuter
Inhoud: 30 liter
Gewicht: 1480 gram (incl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja
Verstelbaar rugpand: Nee
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Ja

Prijsrange: rond €170,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Fjallraven Abisko Hike 35

Merk: Fjallraven
Inhoud: 35
Gewicht: 1400 gram (incl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja, maar niet vrijstaand
Verstelbaar rugpand: Nee
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Ja

Prijsrange: rond €165,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Vaude Jura 32

Merk: Vaude
Inhoud: 32 liter
Gewicht: 1180 gram (incl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja
Verstelbaar rugpand: Ja
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Ja

Prijsrange: rond €100,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Beste backpacks tussen 45 en 65 liter

Osprey Stratos 50

Merk: Osprey
Inhoud: 47 liter
Gewicht: 1613 gram (incl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja
Verstelbaar rugpand: Ja
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Ja

Prijsrange: rond €180,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Lowe Alpine Airzone Camino Trek 40:50

Merk: Lowe Alpine
Inhoud: 40 tot 50 liter
Gewicht: 1750 gram (incl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja
Verstelbaar rugpand: Ja
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Ja

Prijsrange: rond €140,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Osprey Atmos AG 65

Dit is mijn favoriete backpack

Merk: Vaude
Inhoud: 65 liter
Gewicht: 2180 gram (incl. regenhoes)
Ventilerend rugpand: Ja
Verstelbaar rugpand: Ja
Borstband: Ja
Heupband: Ja
Inclusief regenhoes: Ja
Anti Gravity systeem: Ja

Prijsrange: rond €250,00 verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport

Lees meer over mijn favoriete uitrusting op deze pagina. Ik neem je dan mee in mijn outdoor gear wat ik gebruik voor trektochten, kampeervakanties en backpack trips.

Oefen met je rugzak

Voordat je gaat beginnen aan jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela raad ik je aan om te oefenen. Leer hoe je de rugzak het beste kunt afstellen en dragen. Begin met een beetje gewicht en bouw dit uit naar de uiteindelijke Camino uitrusting. Zo kun je wennen aan het meedragen van 6 à 8 kilo of meer wanneer je de tent meeneemt. Ga ook een keer een aantal dagen achter elkaar op pad, zo weet je zeker dat je niets vergeet en kun je ervaren of je alles wat je in je tas stopt nodig hebt. 

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen