Hoe lang is de Camino de Santiago in kilometers en dagen?

Voordat je begint aan dé pelgrimstocht van je leven, wil je natuurlijk eerst weten hoe lang je uiteindelijk onderweg gaat zijn. Dit hangt van meerdere factoren af waaronder wat je startpunt is, welke route je kiest, hoeveel kilometer per dag je loopt en of je rustdagen nodig hebt? Toch zal ik, voor een gemiddelde pelgrimstocht op de camino, proberen een antwoord te geven. 

De Camino naar Santiago vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port via de Camino Francés is gemiddeld genomen 760 kilometer en duurt tussen 30 en 35 dagen afhankelijk van het aantal kilometers dat per dag gelopen wordt. 

Maar zoals ik al schreef is niet één camino hetzelfde. Het hangt allemaal af van:

 • de persoon (of groep)
 • het vervoermiddel (benenwagen of fiets)
 • jouw motivatie om op pelgrimstocht te gaan (sportief, religieus, rust, spiritueel)\
 • de gekozen route
 • het startpunt
 • de aantal kilometers per dag 

Laten wij eens kijken naar de meest populaire keuzes. 

Man loopt de Camino
Foto: Hermann Traub

Hoelang is de Camino Frances

De Franse weg is de meest populaire route en begint aan de Franse kant van de Pyreneeën in Saint-Jean-Pied-de-Port. De route loopt via Pamplona, Burgos en León naar Santiago de Compostela. De route is zeer goed gemarkeerd en is een goede keuze wanneer dit jouw eerste pelgrimstocht of trekking is. 

Aantal km’s: 760
Aantal dagen: 30 – 40
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Beginners tip

Wanneer je niet zoveel tijd hebt of nog moet wennen aan lange afstanden lopen, dan kun je in Sarria beginnen. Dit is de kortste officiële route naar Santiago de Compostela en is 114 kilometer. Zo kun je wel genieten van deze beroemde pelgrimstocht, maar hoef je geen weken en maanden van huis te zijn. 

Camino de Santiago Schelp Route
Foto: Tibor Janosi Mozes

Hoeveel kilometer is El Camino Norte

Deze pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt langs de noordkust van het Spaanse schiereiland en werd vroeger gebruikt door pelgrims om de Moorse invloeden (verder naar het zuiden) te mijden. De route is ongeveer 816 km lang en begint bij de Franse grens in het dorpje Irún. Je loopt vervolgens via San Sebastian, Bilbao, Santander en Oviedo (Camino Primitivo) of Avilés en Ribadeo naar Santiago de Compostela. 

Veel wandelaars kiezen deze route omdat het minder druk is dan de Camino Frances, er meer afwisseling in het landschaps is en omdat het in de zomerperiode aan zee koeler is. 

Via Ribadeo
Aantal km’s: 816
Aantal dagen: 33 – 41
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Via Camino Primitivo
Aantal km’s: +/- 800
Aantal dagen: 32 – 40
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Routebord Santiago de Compostela Dorp
Foto: Guillermo Gavilla

Hoelang is de Camino Portugues

Een andere populaire route is de Camino Portugues. Deze route die vanuit het zuiden van Portugal naar Santiago de Compostela loopt, kent vele verschillende varianten. Zo kun je in Lissabon of Porto beginnen en binnen die routes kiezen uit diverse opties. 

Wanneer je de hoofdroute vanuit Lissabon is de camino 616 km. Vanuit Porto is de weg aanzienlijk korter tussen de 260 en 280 kilometer. De hoeveelheid accommodaties langs de route valt tegen in vergelijking met de Camino Frances. Het is dus belangrijk dat je goed de mogelijkheden bestudeerd en tijdig een plekje reserveert.

De route vanuit Lissabon is prachtig en uitdagend, maar wanneer je een makkelijke en comfortabele tocht zoekt, kun je het beste in Porto beginnen. 

Aantal km’s: 616
Aantal dagen: 25 – 30
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

In deze blog kun je meer lezen over de verschillende segmenten, afstanden, moeilijkheid en interessante bezienswaardigheden onderweg. https://www.pilgrim.es/en/french-way/ 

Hoeveel dagen is de Camino vanuit Nederland

Wanneer je ervoor kiest om vanuit Nederland naar Santiago de Compostela te lopen moet je rekening houden met ongeveer 2400 kilometer wandelen of fietsen. Wanneer je 20 à 25 kilometer per dag loopt, doe je er 3 á 4 maanden over. Met de fiets gaat het uiteraard sneller. De meeste mensen fietsen tussen de 65 en 85 kilometer per dag met bagage en doen er ruim een maand over. 

Er zijn diverse mogelijkheden om jouw ultieme pelgrimstocht te beginnen. Je kunt kiezen om helemaal in het noorden van Groningen (Jacobspad) of Friesland (Jabikspaad) te beginnen met lopen. De routes eindigen in Hasselt en kunnen daar vervolgd worden met een route via Utrecht en Breda naar Antwerpen (Jacobsweg Amsvorde) of via Nijmegen (Jacobsweg Nieumeghen) en Den Bosch naar Maastricht/Eijsden (Jacobspad in Limburg). Welke variant je kiest, hangt af van welke route je in Frankrijk wilt afleggen. 

Camino Routes door Nederland
Camino Routes door Nederland door Studio Pico

Jacobspad Uithuizen (GR) naar Hasselt (OV)
Kleur lichtblauw
Aantal km’s: 209
Aantal dagen: 8 – 10
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Jabikspaad Sint Jacobiparochie (FR) naar Hasselt (OV)
Kleur groen
Aantal km’s: 150
Aantal dagen: 6 – 8
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Jacobsweg Nieumeghen Hasselt (OV) via Jacobspad in Limburg naar Eijsden
Eijsden ligt ten zuiden van Maastricht op de grens met België. Vanuit deze plaats kun je verschillende pelgrimsroutes richting het zuiden oppakken. 

Kleur geel
Aantal km’s: 374
Aantal dagen: 15 – 18
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Jacobsweg Amsvorde Hasselt (OV) naar Antwerpen (B)
Kleur oranje
Aantal km’s: 282
Aantal dagen: 11 – 14
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

LAW 7-1 Pelgrimspad Amsterdam (NH) naar Den-Bosch (NB)
Kleur paars
Aantal km’s: 199
Aantal dagen: 8 – 10
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

LAW 7-2 Pelgrimspad Den-Bosch (NB) naar Visé 
Kleur paars
Aantal km’s: 266
Aantal dagen: 11 – 13
Aantal km’s per dag: 20 – 25
*zonder rustdagen

Rustdag op de Camino
Foto: Zhang Kenny

Heb ik rustdagen nodig op de Camino?

Afhankelijk van je startpunt is het verstandig om af en toe een rustdag in te plannen tijdens het fietsen of wandelen van Camino de Santiago. Het geeft je lichaam rust en je kunt je voorbereiden op het volgende traject. Tevens kun je een aantal bezienswaardigheden bezoeken en je uitrusting controleren en repareren. 

Naast de welverdiende rust, kun je eventuele ongemakken zoals blaren laten herstellen of  ze juist voorkomen. Een rustdag kan ook een wandel- of fietsdag zijn met minder kilometers. Stel jij bent gewend om 30 kilometer per dag te lopen, dan is 10 kilometer een heerlijke rustige wandeling.

Wat zijn de beste plekken om een rustdag te nemen op de Camino?

Afhankelijk van jouw intenties tijdens de rustdag kan het verstandig zijn om in een groter dorp of stad meerdere overnachtingen te boeken. Je kunt hier proviand inslaan, een apotheek bezoeken en bezienswaardigheden bekijken. Ben je alleen op zoek naar rust en wil je de hele dag met je beentjes omhoog zitten? Zoek dan een comfortabel hostel, hotel of auberge uit met bijvoorbeeld een tuin of een balkon. Meer heb je niet nodig om bij te komen van al die kilometers. 

Een aantal mooie plaatsen om meer dan één nacht te verblijven en te ontdekken zijn:

 • Pamplona
 • Logrono
 • Burgos
 • Leon
 • Astorga
 • Ponferrada

Beginners tip

Neem rust wanneer jouw lichaam daarom vraagt. Begin met kleinere afstanden en bouw het aantal kilometers gaande weg op. De kans op ‘succes’ is op deze manier het grootst. Het is geen wedstrijd! Het gaat om de weg, niet om de bestemming.

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen

Buen Camino Shirts, Tank Tops, Sweaters en Accessoires

Speciaal voor alle pelgrims hebben wij een groot assortiment Buen Camino artikelen opgenomen in de webshop. Je vindt er T-shirts, tank tops, sweaters, petten, hoeden, drinkflessen en lichtgewicht mokken in allerlei kleuren, maten en uitvoeringen.

Nieuw in de webshop

Lichte en Ultra-lichte Sportshirts voor dames en heren gemaakt van 100% polyester. Deze sneldrogende en ademende T-shirts met Just Cool Neoteric ™ technologie zijn ideaal voor jouw pelgrimstocht.

Verkrijgbaar met alle designs.

Een greep uit het Buen Camino assortiment