Overnachten in Albergues op de Camino naar Santiago

Albergues zijn de meest gekozen overnachtingsvorm op de Camino onderweg naar Santiago. Maar wat zijn het precies? En welke faciliteiten mag je verwachten? Zitten er voor- en nadelen aan het overnachten in een albergue? In deze blog geef ik op deze en meer vragen antwoord en weet jij straks welke accommodatie het meest geschikt is voor jouw pelgrimstocht. 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Wat is een albergue?

Een albergue de peregrinos is een hostel of herberg speciaal voor pelgrims. Je slaapt op slaapzalen met stapelbedden met meerdere mensen. Op de bekendste camino’s naar Santiago vind je honderden van deze overnachtingsplaatsen. Je betaalt tussen gemiddeld genomen tussen de €0,00 en €15,00 per persoon per nacht voor een bed op een slaapzaal.

Handig om te weten: Sommige mensen gebruiken andere benamingen voor albergues, zoals gÎte of refugio. 

El Molino Albergue Ponferrada Lan Yao (1)

Welke soorten albergues zijn er op de Camino?

Er zijn verschillende soorten albergues op de Camino naar Santiago te vinden. Je kunt overnachten in een albergue municipale, albergue donativos, albergue parroquiales, of albergues privato. Deze varianten verschillen met name in prijs, grootte en aantal facilteiten.

Publieke albergues

Municipales: deze gemeentelijk albergues worden over gesponsord door de lokale regering. Het is de goedkoopste manier om je overnachten tijdens jouw pelgrimstocht naar Santiago. Bereid je voor op drukke slaapzalen en albergues die bijna uit hun voegen barsten tijdens het drukke zomerseizoen. Met name de laatste 100 kilometer vanaf Sarria kan het extreem druk zijn. 

Donativo: deze donatie albergues zijn er in verschillende varianten. Het kunnen hostels zijn die door vrijwilligers gerund worden, parochiale albergues of een deel van een privé huis wat opengesteld is voor pelgrims. Je bepaalt zelf wat de overnachting en het eventuele eten wat je krijgt waard is. Wees niet te zuinig. Deze mensen zetten zich met hart en ziel in om jou een mooi en goed verblijf te geven. 

Parroquiales: deze parochiale albergues zijn vaak in nabijheid van een kerk of klooster te vinden. De faciliteiten zijn heel basic en het betaalsysteem werkt meestal op basis van een donatie. Toch zitten er enkele goed geëxploiteerde exemplaren tussen waar je zelfs in een privékamer slaapt.

Slaapzaal in albergue op Camino

Privé albergues

Familiebedrijf of eenmanszaak: privé albergues worden vaak door hele families gerund. Ze zijn meestal comfortabeler en kleiner dan de publieke hostels. Ook bieden ze regelmatig extra faciliteiten in de vorm van een maaltijd, wasmachine, wifi en koffie. Uiteraard zit daar een hoger prijskaartje aan dan bij een gemeentelijke of donatie albergue. Je kunt rekenen op €10,00 tot €15,00 per persoon per nacht.

Je kunt meestal vooraf telefonisch of via een online boekingssysteem een bed op een slaapzaal of kamer reserveren. De privé albergues zijn niet expliciet voor pelgrims in het leven geroepen, je kunt er dus ook toeristen tegenkomen. 

Wat is het belangrijkste verschil tussen publieke en privé albergues?

Het belangrijskte verschil tussen publieke en privé albergues op de Camino zijn de kosten, soort reizigers die er mogen overnachten, hoeveel nachten je er mag verblijven, of reserveren mogelijk is en tot slot of je gebruik kunt maken van bagagetransfers.

Om de belangrijkste verschillen nog even samen te vatten, heb ik onderstaande tabel gemaakt. Het gaat om de gemiddelde pelgrimshostel. Er zijn uiteraard albergues te vinden die afwijken van deze ongeschreven regels. 

KenmerkPublieke alberguesPrivé albergues
Prijs per nacht€5,00 – €8,00
(soms minder)
€10,00 – €15,00
Alleen pelgrimsJaNee
Pelgrimpaspoort nodigJaNee
Meer dan 1 nacht blijvenNeeJa
Reserveren mogelijkNeeJa
Bagagetransfer mogelijkNeeJa
Verschil tussen publieke en privé albergues

Welke faciliteiten mag ik verwachten in een albergue?

Het niveau van de faciliteiten in een publieke en privé albergue kan behoorlijk verschillen. Maar over het algemeen mag je een slaapzaal met stapelbedden, gedeelde toiletten en douches, keuken en gemeenschappelijk ruimte verwachten. In privé albergues zijn soms ook tweepersoonskamers, wasmachines en zwembad aanwezig. 

Wat heb je nodig om in albergues te overnachten?

Om in publieke albergues te kunnen overnachten heb je een pelgrimspaspoort nodig om te bewijzen dat je de Camino loopt. Daarnaast heb je voor alle pelgrimshostels een lakenzak, kussensloop (kun je soms huren), zeep, handdoek, slippers, hoofdlamp (om te lezen) en eventueel slaapzak nodig. Deze laatste is afhankelijk van het seizoen waarin je onderweg bent en de route die je gekozen hebt. 

Wat zijn de voor- en nadelen van het overnachtingen in een albergue?

Voordat je jouw accommodatievorm kiest, kan ik me voorstellen dat je graag wilt weten wat de voordelen en nadelen zijn om in een albergue te overnachten. 

Voordelen

 • Lage prijzen
 • Uitbaters hebben veel kennis van de omgeving
 • Ontmoet veel pelgrims
 • Hoort bij Camino beleving

Nadelen

 • Geen privacy
 • Snurkende pelgrims
 • Altijd goed op je spullen letten ivm mogelijke diefstal
 • Mogelijke bedwantsen
 • Rijen bij douches en wasbakken
Camino Paklijst

Kan ik een bed reserveren in een albergue?

De meeste pelgrimshostels werken volgens het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ principe. Bij de gemeentelijk albergues is het niet eens mogelijk om te reserveren. Wanneer je te voet de Camino aflegt kun je voorrang krijgen op fietsende pelgrims. Zij kunnen eenvoudiger een stuk verder gaan om een beschikbare slaapplaats te vinden. 

Je hebt een pelgrimspaspoort nodig om gebruik te maken van de publieke albergues om te bewijzen dat je de Camino naar Santiago loopt of fietst. Andere toeristen mogen geen gebruik maken van deze accommodatievormen. 

Privé albergues kunnen wel gereserveerd worden. Bij deze accommodaties kun je ook gebruik maken van een bagage service. 

Routebord Santiago de Compostela

Tips voor overnachten in albergues

Om jouw tijd in de Spaanse albergues zo aangenaam mogelijk te maken, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. 

 1. Neem een insectenwerende lakenzak en een kussensloop mee.
 2. Gebruik slippers in de albergue om voetschimmel te voorkomen en je voeten rust te geven van je wandelschoenen.
 3. Neem een hoofdlamp en/of e-reader met ingebouwde lamp mee voor het geval je ‘s avonds nog wilt lezen in bed.
 4. Zorg voor voldoende oordoppen en een oogmasker zodat je licht en geluid kunt blokkeren. 
 5. Bedenk waar en op welke manier je jouw maaltijden gaat gebruiken. Ook alvast voor ontbijt en lunch van de volgende dag en doe indien nodig boodschappen.
 6. Kijk of andere pelgrims bruikbare spullen hebben achtergelaten, zoals eten, zeep en shampoo. 
 7. Zorg dat je jouw pelgrimspaspoort, ID bewijs en geld bij de hand hebt tijdens het inchecken dan gaat alles een stuk sneller.
 8. Boek af en toe een privé albergue zodat je kunt bijkomen van potentieel moeizame nachten op de slaapzaal.
 9. Wandel vroeg in het seizoen om de drukte en bedwantsen voor te zijn. De meeste albergues zijn in de winter gesloten en houden in het vroege voorjaar grote schoonmaak. 
 10. Vertrek elke dag op tijd zodat je ook tijdig weer op je volgende overnachtingsadres aankomt en er nog plek is voor de nacht. 
 11. Bewaar je spullen in de daarvoor bestemde lockers. En neem voor de zekerheid een slotje mee zodat je delen van je tas kunt afsluiten. 
Foto: Markus Winkler

Zijn er bedwantsen op de Camino?

Het is de nachtmerrie van elke pelgrim, gebeten worden door bloedzuigende bedwantsen. In het Spaans heten deze dieren ‘chinches’. Handig om te weten! Hoewel de meeste albergues er alles aan doen om ze te voorkomen en uit te roeien, kan het voorkomen dat je gebeten wordt. 

Er zijn bedwantsen op de Camino naar Santiago, maar je kunt er van alles aan doen om te voorkomen dat jij er last van krijgt en houdt. Accommodaties doen er alles aan om ze niet op de slaapzalen te krijgen. Slechte reviews over bedwantsen zorgt voor daling in de omzet en dat wil uiteraard niemand.

Gedurende de nacht worden deze zeer kleine beestjes actief en hebben ze 5 a 10 minuten nodig om jouw bloed op te zuigen. Gelukkig voel je de beet meestal niet omdat ze een pijnstillend stofje produceren en achterlaten. Het resultaat de volgende ochtend is een rode plek met soms lichte zwelling en jeuk. 

uitgebreide informatie over bedwantsen voorkomen, beten behandelen en er vanaf komen lees je in deze blog.

Anti-insecten lakenzakken van Cocoon

Wanneer ze eenmaal in je lakenzak of rugzak terecht zijn gekomen, is het moeilijk om weer van ze af te komen. Volg deze tips om er zo min mogelijk last van te hebben en er uiteindelijk weer af te komen:

 1. Slaap altijd in je eigen lakenzak, koop er een met insecten shield. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar bij Bever.nl 
 2. Bewaar je backpack in een locker en in ieder geval niet op je bed of op de grond.
 3. Leg je kleding niet op planken, maar hang ze op of laat ze in je tas
 4. Controleer je bed op bedwantsen. Kijk naar rode en zwarte stippen (uitwerpselen) op de dekens, lakens en matrassen. Let ook op de naden van de matras. 

Mocht je onverhoopt last hebben van bedwantsen meld het bij de leiding van de albergue. En volg onderstaande stappen. 

 1. Draai je lakenzak (en eventueel backpack) binnenste buiten en spray alles in met heel veel insectenspray
 2. Hang alles te drogen in de volle zon, zo warm mogelijk. Of stop het in de droger op de hoogste temperatuur. Strijken met een strijkbout is ook een goede manier om voldoende hitte te creëren. 
 3. Spuit ook het matras in, voornamelijk de naden en hoeken om te kijken of ze daaruit komen kruipen. 
 4. Stop persoonlijke bezittingen in een ziplock zakje wanneer je deze niet gebruikt. En gebruik waterdichte zakken om je kleding in te vervoeren. Daar kunnen geen insecten inkomen. 
Foto: Hiroshi Kimura

Zijn er alternatieve overnachtingsadressen voor albergues te vinden op de Camino?

Natuurlijk zijn er alternatieven te bedenken voor de slaapzalen in een albergue. Je kunt kiezen voor een slaapkamer in een privé albergue. Dan heb je in ieder geval meer privacy en rust tijden de nacht. Maar je kunt ook gaan voor:

Pensions, hotels en bed & breakfasts

Wanneer je op zoek bent naar iets meer comfort en privacy dan zijn pensions, hotels of b&b’s wellicht de beste keuze voor jou. Je slaapt dan over het algemeen in een slaapkamer met privé badkamer. Het kost gemiddeld €25,00 voor een eenpersoonskamer en €30,00 tot €40,00 voor een tweepersoonskamer. Voor een B&B kan het zelfs nog iets meer zijn. 

Wild kamperen in Spanje
Foto: Patricia Roig

Kamperen op de Camino

Hoewel wildkamperen niet is toegestaan in vele regio’s waar de Camino doorloopt, zijn er wel mogelijkheden om de route met tent af te leggen. Je kunt kamperen op privé terrein wanneer je daar toestemming voor hebt van de landeigenaar. Ook zijn er in diverse gebieden campings aanwezig of kun je in de tuin van een albergue kamperen. Maar let op! De mogelijkheden zijn aanzienlijk minder en het is niet de meest voor de hand liggende optie.

De Camino del Norte heeft over het algemeen de meeste mogelijkheden om te kamperen. Houd er rekening mee dat kamperen op een camping niet per se goedkoper is dan overnachten in een albergue. Het tegendeel is vaak het geval. 

Volg in ieder geval de volgende kampeerregels:

 1. vraag de landeigenaar om toestemming om te mogen kamperen.
 2. vraag albergues of ze kampeermogelijkheid hebben op hun eigen land.
 3. laat je kampeerplek opgeruimd en schoon achter.
 4. kamperen in de natuurparken “Parques Naturales” is niet toegestaan.
 5. wees uitermate voorzichtig met alle vormen van vuur ivm bosbranden. 
 6. zorg dat je op tijd vertrekt! 

Wildkamperen is verboden in de volgende regio’s:

 • Aragón 
 • Asturias
 • Andalucía 
 • Cantabria
 • Extremadura
 • Galicia 
 • Valencia
 • en op alle stranden
 • en met meer dan 3 tenten en 10 mensen bij elkaar is ook niet toegestaan

Wildkamperen is momenteel toegestaan in de volgende regio’s:

 • Castilla la Mancha y Castilla León
 • Navarra
 • Murcia
 • País Vasco
 • voor maximaal 3 dagen en met 500 meter tussen groepen van maximaal 10 mensen en 3 tenten

Boetes lopen uiteen van €30,00 tot €800,00. Zorg ervoor dat je goed weet wat je wel en niet mag en voorkom een hele dure overnachting! 

De Caravanya – Campings & Wild kamperen app kan je daarmee helpen. Deze is te downloaden in de Google Play en de Apple Store

Afbeelding: gronze.com

Waar kan ik een overzicht met accommodaties vinden voor mijn Camino?

Er zijn talloze websites waar je albergues, hotels en pensions kunt vinden langs de route. Een hele handig website is www.gronze.com/ Je kunt hier per route en etappe zien waar accommodaties te vinden zijn en wat ze per nacht ongeveer kosten. Ook kun je zien of de albergue (ook wel gite of refugio genoemd) slaapkamers heeft en wat deze per nacht kosten. Heel handig! 

Gronze.com heeft de meest bekende routes in Spanje met accommodaties opgenomen:

En ook Franse Camino’s komen voor in de database:

Het is handig om voordat je begint aan jouw Camino te kijken hoeveel kilometer je ongeveer per dag kunt/wilt lopen en welke accommodaties daar te vinden zijn. Desgewenst kun je privé albergues reserveren zodat je verzekerd bent van een bed op een slaapzaal of slaapkamer. Maak een lijstje met albergues, pensions en b&b’s die je aanspreken, zodat je alle belangrijke gegevens bij de hand hebt. Dit kan uiteraard een digitaal bestandje op je telefoon zijn. 

Succes met het uitzoeken van jouw favoriete accommodaties! 

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen