|

De Beste Camino Paklijst Inclusief Tips en Uitleg

Je hebt besloten de Camino naar Santiago de Compostela te lopen, de route bepaald en bent begonnen met trainen. Er staat een backpack met een goed paar wandelschoenen klaar om gebruikt te worden. Maar wat neem je allemaal mee? 

Een antwoord op deze vraag is niet zomaar gegeven. Het hangt van meerdere factoren af. Wil je lichtgewicht lopen? Neem je een tent mee? Maak je gebruik van een bagage service? Welk gewicht kun je dragen op je rug of neem je een loopkar mee? In deze blog geef ik een overzicht waarin bovenstaande vragen zijn meegenomen. Het is een compleet overzicht speciaal gemaakt voor de pelgrims die in de warmere periode (lente, zomer en vroege herfst) de Camino gaan lopen. 

Camino Paklijst

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Hoe zwaar mag mijn rugzak maximaal zijn?

Een standaard stelregel die veel backpackers gebruiken is max 20% van jouw eigen gewicht mee te dragen in een backpack met een goed draagsysteem. Wanneer je 70 kilo weegt, kun je dus maximaal 14 kilo meedragen. Voor een dagrugzak is dat zelfs maar 10%. Houd er rekening mee dat dit voor veel mensen dus ver onder de 10 kilo is.

Jouw conditie, kracht en de kwaliteit van de rugzak zijn medebepalend voor het uiteindelijke gewicht dat voor jou goed te dragen is. Ook speelt de aanwezigheid van water en eten een rol in de aantal kilo’s dat je mee moet nemen. Wanneer je een trektocht loopt van 5 dagen zonder in de bewoonde wereld te komen, zul je veel meer nodig hebben dan wanneer je van auberge naar refugio loopt op de Camino. Loop je in de winter dan heb je dikkere kleding bij je dan in hartje zomer, enzovoorts. 

In deze blog kun je lezen welke dagrugzakken en backpacks ik aanraad voor het wandelen van de Camino.

PDF Camino Paklijst

Paklijst Camino de Santiago

In het onderstaande overzicht maak ik onderscheid in noodzakelijke en optionele bagage. Uiteraard is dit gebaseerd op mijn eigen ervaringen op vele wandel- en trektochten over de wereld. Aan het einde van het artikel vind je een downloadbare pdf en een google spreadsheet met een complete checklist. Deze kun je gratis gebruiken voor jouw Camino naar Santiago.

Snel navigeren in de paklijst

Papieren en geldzaken

Paspoort of Europese identiteitskaart 
Je gaat naar een Europees land en hebt dus een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Hotels en refugios kunnen er ook naar vragen bij het inchecken.

Contant geld
De kleinere accommodaties en restaurants hebben geen pinautomaat en vragen contant geld bij het afrekenen. Zorg ervoor dat je wat geld meeneemt en van te voren op Google Maps bekijkt waar pinautomaten te vinden zijn om je portemonnee weer aan te vullen. 

Pinpas en creditcard
Controleer voor vertrek bij jouw bank en creditcard verstrekker hoeveel extra kosten er gerekend worden voor het betalen en opnemen van geld in Spanje, dan word je achteraf niet verrast. 

Camino pelgrimspaspoort (La Credencial)
Regel voor vertrek een Camino paspoort voor alle stempels die je onderweg gaat verzamelen. Je kunt er o.a. een voor een paar euro kopen bij de reisboekhandel De Zwerver. Je hebt het paspoort niet alleen nodig om uiteindelijk het certificaat te ontvangen in Santiago de Compostela, maar ook om te kunnen overnachten in publieke refugios. 

Tip: gebruik een waterdichte hoes of zak voor belangrijke papieren en geldzaken.

Routekaart Camino Frances

Kaarten en boeken

Gedetailleerde kaart of reisgids met route
Je kunt kaarten en gidsen van de verschillende caminos vinden bij reisboekhandel De Zwerver. Ik adviseer om kaarten van minimaal 1:50.000 (1 cm is 500 m) te gebruiken. Ze geven een redelijk gedetailleerd beeld van de route en je kunt makkelijk aanpassingen doen wanneer dat nodig is. 

Dagboek en pen/potlood (optioneel)
Houd een dagboek bij van al jouw avonturen op de Camino. Leuk om later nog eens door te lezen of om te delen met enthousiaste familieleden en vrienden. Natuurlijk kun je ook een dagboek app downloaden voor op je telefoon en daar je verhalen in bijhouden. In de smartphone applicatie van Travel Diaries (ook in het Nederlands) kun je naast tekst ook kaarten en foto’s uploaden. Wanneer jouw avontuur voorbij is, kun je je dagboek laten drukken

Smartphone meenemen op Camino

Apparatuur

Smartphone
Handig voor bellen, navigeren en communiceren met het thuisfront. Zorg voor een degelijke telefoon met voldoende batterij capaciteit, werkgeheugen en opslagruimte. Wanneer je de telefoon ook als camera gebruikt, kijk dan naar een apparaat met een degelijke camera. De middenklasse telefoons van bijvoorbeeld Samsung, Apple, Google en Motorola hebben over het algemeen prima camera’s. 

Camera (optioneel)
Wanneer je jouw avontuur niet alleen in je geheugen wilt vastleggen, kun je een camera meenemen. De mooiste foto’s maak je met een spiegelreflexcamera, maar deze zijn het grootste en wegen het meest. Een alternatief is een systeemcamera of een compact camera. Voor pelgrims die graag video opnemen is een Go Pro een mooi alternatief. Of gebruik je telefoon om jouw camino op de gevoelige plaat vast te leggen. 

Je kunt jouw nieuwe Go Pro aanschaffen bij Bever Zwerfsport. Zij hebben verschillende uitvoeringen én diverse accessoires in het assortiment:

GoPro Hero 10 Foto
Nieuw! GoPro Hero 10 verkrijgbaar bij Bever.nl

Opladers
De meeste apparaten maken tegenwoordig gebruik van USB opladers. Wanneer je een multi usb oplader met 2 of meer ingangen meeneemt, kun je jouw apparaten gelijktijdig opladen in het hotel of de auberge. 

Powerbank (optioneel)
Voor het opladen van jouw telefoon en camera kun je een powerbank gebruiken. Dan heb je niet meteen een stopcontact nodig om meer foto’s te kunnen nemen. Uiteraard voegt dit wel extra gewicht aan je bagage toe. 

MojoGear heeft een extra kleine en lichte powerbank van slechts 175 gram in het assortiment. De MojoGear Mini heeft een capaciteit van 10.000 mAh en kan 2 tot 4 keer je smartphone opladen. Er zitten 2 poorten (USB en USB-C) aan die geschikt zijn voor het opladen van je smartphone, tablet, e-reader, actioncam (GoPro) en, draadloze oortjes. Snelladen 2.0 en 3.0 worden ondersteunt door deze powerbank.

Solar Oplader Backpackkit

Zonnelader met batterij (optioneel)
Een alternatief voor de powerbank is een oplader en batterij met zonnecellen. Deze kun je gedurende dag aan de buitenkant van je tas in de zon hangen, zodat deze oplaadt tijdens het wandelen. ‘s Avonds (of zelfs tijdens de tocht) kun je jouw apparaten opladen. Ik maak gebruik van de Solar oplader en powerbank van Backpackkit. 

E-reader (optioneel)
Wanneer je het fijn vindt om te lezen, kun je een boek of e-reader meenemen. Een e-reader is aan te raden vanwege het gewicht. Deze is veel lichter dan een boek en kan bovendien talloze boeken bevatten. Je kunt er zelfs je camino reisgidsen opzetten wanneer je die als e-book aanschaft. Ik gebruik al jaren dezelfde Kobo e-reader. Dit zijn uitstekende apparaten. De batterij gaat lang mee! Je hoeft de e-reader niet vaak op te laden. 

Kobo Aura Editie 2 verkrijgbaar bij Bol.com

Ik gebruik zelf de Kobo Aura Editie 2 van Bol.com tijdens mijn trektochten. De batterij gaat hééééél lang mee (minimaal 3 weken) en de e-reader is makkelijk in gebruik. Het apparaat weegt ongeveer 180 gram en het scherm werkt prima in zonlicht.

Activity tracker en oplader (optioneel)
Wanneer je, net zoals ik, dol bent op afstanden, hoogtemeters, kaarten en verbrande calorieën dan is een activity tracker een prachtig middel. Ik heb zelf een smartwatch/activity tracker van Garmin (Fenix 5, is opgevolgd door Fenix 6). Deze meet alles wat je maar wilt weten over de route en hoe jouw lijf presteert. Je kunt de gegevens via bluetooth en wifi synchroniseren met een smartphone app. 

Tip: download handige Camino smartphone apps voor vertrek

Kleding

Sneldrogende T-shirts of longsleeves (2)
Neem géén katoenen shirts mee om in te lopen! Deze drogen langzaam en houden je lijf nat van zweet tijdens de wandeltocht. Kies voor sneldrogende en ademende materialen zoals merino wol of technische stof. Je kunt twee varianten met Just Cool Neoteric™ technologie voor een optimale vochtopname vinden in de webshop vanaf €22,50 per stuk voor zowel dames als heren

Nieuw in de webshop

Lichte en Ultra-lichte Sportshirts voor dames en heren gemaakt van 100% polyester. Deze sneldrogende en ademende T-shirts met Just Cool Neoteric ™ technologie zijn ideaal voor jouw pelgrimstocht.

Verkrijgbaar met alle designs.

Bever Zwerfsport heeft een mooi assortiment van Merino wol of technische stof shirts met lange en korte mouwen. Hieronder een aantal shirts die bij ons in de kast hangen:

Super Natural Merino Shirt

SuperNatural Wild And Free T-Shirt

Blijft lang fris door de mix van Merinowol. Het is niet nodig om na één dag lopen op de Camino het shirt te wassen! Lekker handig. Dit komt doordat Merinowol van nature geurwerende eigenschappen heeft. Doordat Supernatural ook polyester heeft opgenomen in het shirt droogt het snel en is het steviger dan 100% Merino.

Je kunt dit SuperNatural Merino T-Shirt bekijken en kopen bij Bever.nl

Fjällräven Abisko Wool Fox Dames TShirt

Fjällräven Abisko Wool Fox T-shirt

Ook dit Merino T-shirt van Fjällräven bestaat uit een mix van synthetische stoffen en Merino wil zodat je lekker lang fris blijft.

Deze type shirts zijn uitstekend geschikt voor warme én koude klimaten.

Je kunt dit Fjällräven Abisko Wool Shirt bekijken en kopen bij Bever.nl

Vaude Sveit Technisch T-shirt

Het Vaude Sveit T-shirt is gemaakt van de gepatenteerde materiaalcombinatie drirelease®, oftewel Merino wol en polyester.

Dit T-shirt werkt licht verkoelend, is sneldrogend en geurresistent. Heerlijk voor een zomer op de Camino.

Je kunt dit Fjällräven Abisko Wool Shirt bekijken en kopen bij Bever.nl

Sneldrogen Shirt On my Way to Santiago
Sneldrogende Shirts in Dames & Heren Uitvoering

Dit Ultralichte wandelshirt past uitstekend in jouw Camino uitrusting. Tijdens het wandelen en bergbeklimmen zorgt de speciale Just Cool Neoteric ™ technologie voor een optimale vochtopname- en afvoer. Zo raak je nooit verkleumd wanneer de wind opsteekt!

Lichtgewicht, sneldrogend en ademend Camino shirt

  • Sneldrogend en ademend (140 g/m²)
  • Hoogwaardige verwerking met dubbele naden
  • Kraag en manchetranden zijn van shirtmateriaal gemaakt
  • Gedrukt nek label en nekband
  • Materiaal: 100% polyester
Bekijk in de Shop

Fleecetrui
Een dunne fleecetrui komt van pas voor frisse momenten in de ochtend en avond. Let bij er bij de aanschaf op dat deze ademend, sneldrogend en indien mogelijk geurbestendig is, ik heb een lijst met geschikte truien en vesten voor je samengesteld bij Bever.  

Korte broek (1)
Ik vind het heerlijk om in warmer weer in een korte broek te lopen. Wanneer je kiest voor dun technisch materiaal drogen ze ook nog eens extra snel na een wasbeurt.

Afritsbroek (1)
Een extra broek voor wanneer het wat koeler is of je een dagje geen zon op je huid wilt. Kies voor een lichtgewicht afritsbroek zodat het een minimale hoeveelheid gewicht aan je tas toevoegt én snel droogt wanneer je moet wassen. 

Legging of lichtgewicht broek (1)
Een legging kun je zo dragen of onder je korte broek aantrekken wanneer het kouder is. Ook kun je een legging of lichtgewicht broek gebruiken voor in de refugio na je loopdag. Kies ook hierbij voor wol of synthetisch materiaal dat snel droogd, ademt en geurbestendig is.

Pelgrims in de regen op de Camino

Regenjas of poncho
De een loopt graag in een regenjas en de ander heeft liever een poncho. Er voor- en nadelen aan beide opties. Probeer ze allebei eens uit tijdens je trainingsrondjes in Nederland en kijk wat voor jou het beste werkt. Een regenjas kan ook prima dienst doen als jas wanneer het ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat fris is. 

Wanneer je kiest voor een regenjas zorg er dan voor dat deze:

  • een ademend membraam heeft;
  • waterdicht en winddicht is;
  • verstelbare capuchon bevat;
  • en waterbestendige ritsen heeft

Ik heb de beste waterdichte jassen voor je op een rijtje gezet. Deze voldoen allemaal aan bovenstaande criteria.

Onderbroeken (3)
Heel lang heb ik gewoon in katoenen ondergoed trektochten gelopen, toch ben ik daarvan afgestapt. Wanneer ze nat worden van zweet, drogen ze niet snel. Ook blijven geurtjes makkelijk hangen en zijn ze niet snel droog na het wassen.

Daarom heb ik afgelopen jaar geinvesteerd in technisch ondergoed van polyester, wol en bamboe. Bever Zwerfsport heeft een mooi assortiment voor dames en heren

Ik heb gekozen voor:

  1. Supernatural Boyfriend 175 Hipster voor dames gemaakt van polyester en Merino wol

2. Icebreaker 200 Oasis Boy Shorts voor dames gemaakt van 100% Merino wol

Zwembroek/pak (optioneel)
Wanneer het warm is, heb je sneller zin in een verfrissende duik in een rivier of meertje. Sommige auberges hebben zelfs een zwembad. Heren kunnen een zwemshort ook prima gebruiken als wandelbroek.  

Wandelschoenen op pad

Wandelschoenen
Uiteraard zijn een goed paar wandelschoenen onmisbaar op de Camino. Veel pelgrims lopen op lage wandelschoenen met een goed profiel. Anderen maken gebruik van echte bergwandelschoenen met hoge schacht. Tegenwoordig zie je ook steeds meer wandelaars op trailrunning schoenen lopen. Deze zijn extra licht! Loop je schoenen goed in om te veel blaarvorming te voorkomen. In deze blog lees je welke schoenen geschikt zijn.

Wandelsokken (3)
Wederom het advies om geen katoenen materialen te kiezen. Het drijft geen vocht af en blijft daarom lang nat wat blaren veroorzaakt. Kies bijvoorbeeld voor wol of een technische stof. Ik loop zelf al jaren op Falke sokken. Zij hebben uitstekende Merinowol en Lycocell varianten van verschillende lengtes en diktes.

Voor de zomer loop ik met Falke TK2 Cool dames sokken. Deze zijn verkrijgbaar in lange en korte modellen voor dames en heren. En in de wintermaanden gebruik ik de Falke TK4 Expedition sokken met dikgeweven acryl en Merino wol stof.

Sandalen of slippers (optioneel)
Wanneer je wandeldag erop zit, is het erg prettig om even geen wandelschoenen aan te hoeven. Een paar slippers of sandalen komen dan als geroepen. Slippers zijn de meest lichte oplossing, maar daar kun je geen kilometers meer op afleggen (althans ik niet). 

Let bij de aanschaf van een paar sandalen of slippers op het gewicht en het materiaal. Je koopt ze het liefst watervast, zodat je ze onder de douche kan gebruiken. Deze slippers en sandalen van Bever zijn allemaal van synthetisch materiaal gemaakt, wat ze relatief licht en waterdicht maken.

Tip! In het voorjaar en de zomer heb je het meeste keus. In de winter is het assortiment slippers en sandalen beperkt.

Teensokken (1) (optioneel)
Het lijkt misschien een beetje een gek advies, maar wanneer je teenslippers meeneemt zijn teensokken ook een goed idee. Ze zijn handig voor koele avonden of tegen muggen! Bovendien loopt het dan een stuk makkelijker op je slippers. 

santiago de compostela pet

Pet of hoed (of buff)
Neem iets mee om je hoofd te beschermen. Veel pelgrims nemen een pet of zonnehoed mee zodat ze een zonnesteek kunnen voorkomen. In mijn shop kun je tal van verschillende petten met unieke Camino en Outdoor designs vinden. Je kunt kiezen uit snapback caps, baseball caps en zonnehoeden.

Camino de Santiago Buff – Verkrijgbaar bij Bever.nl

Mijn man draagt graag sneldrogende baseball caps, maar ikzelf loop vaak met en buf van Merino wol op mijn hoofd. Deze kun je tevens gebruiken als sjaal, handdoek en verkoelende natte lap. 

Bever heeft tegenwoordige een mooi assortiment sneldrogende en geurbestendige buffs met prachtige designs. Ze hebben zelfs een echte Camino Buff!! Ik moet mijn ‘saaie’ grijze Merino wol buff ook maar eens vervangen…

Riem
Het kan zijn dat je wat kilo’s kwijtraakt tijdens het vele wandelen. Een riem is daarom geen overbodige luxe. Er zijn diverse goede outdoor varianten verkrijgbaar bij o.a. Bever Zwerfsport. Ik maak zelf gebruik van de Fjällräven riem. Deze maakt gebruik van een traploze vergrendeling, je kunt hem dus precies genoeg aansnoeren. 

Pyjama/slaapkleding
Spreekt voor zich denk ik. Kies iets uit wat weinig weegt, daar zullen je benen en voeten je dankbaar voor zijn. 

Extra kleding voor dames

Sport bh’s (2)
Kies wederom niet voor katoen, maar voor sneldrogende materialen. Dat zorgt voor een droge huid tijdens het wandelen en kortere droogtijd na het wassen. Let bij de aanschaf op wat de ondersteuningswaarde is. Dit wordt vaak in getallen weergegeven. Houd je van meer steun, kies dan een met een hogere waarde. 

Ik heb een overzicht gemaakt van sneldrogende sport BH’s verkrijgbaar bij Bever.nl

Extra kleding voor koudere periodes

Jas
Eventueel wind- en waterdicht zodat een extra regenjas niet meer nodig is. Deze exemplaren voldoen aan alle eisen voor een goede wind- en waterdichte jas.

Vaude Escape Light Jacket voor Dames en Heren

Vanaf 100 euro koop je al een uitstekende jas met verstelbare capuchon, 2-laags materiaal, ritssluiting met dubbele flappen en verstelbare manchette van Vaude. De Vaude Escape Light Jacket is verkrijgbaar in verschillende kleuren en dames- als herenmodellen.

Fleecetrui
Thermoshirt
Thermo ondergoed
Muts
Je kunt een originele camino muts uitzoeken in de webshop. Lekker warm en uniek!

Buen Camino Muts

Handschoenen
Kies voor waterdichte of waterafstotende exemplaren zodat je handen ook tijdens een regen- of sneeuwbui droog blijven. Deze Taktil Dry handschoenen van Trekmates zijn uitermate geschikt voor wandelaars. De handdschoenen zijn waterdicht én ademend en hebben een microfleese voering wat lekker zacht en warm aanvoelt.  

Tip! Koop een paar handschoenen in het najaar of de winter, dan is het assortiment het grootste.

Sjaal of buff
Regenbroek
Een regenbroek werkt ook goed tegen sneeuw, hagel en koude wind. Wanneer je een regenbroek uitzoekt, kies er dan een met risten in de broekspijpen, dat maakt het aan- en uittrekken een stuk makkelijker!  

Uitrusting

Backpack met regenhoes 
Om alle spullen op deze paklijst mee te krijgen, heb je uiteraard een backpack nodig. Maar hoeveel liter volstaat? Wanneer je geen tent meeneemt en alleen een lakenzak en/of lichtgewicht slaapzak dan volstaat een dagrugzak of backpack van 35 tot 45 liter. Anders heb je een backpack van 45 tot 60 liter nodig. In de wintermaanden heb je ook iets meer ruimte nodig in de rugzak vanwege extra en dikkere kleding. Neem niet meer dan 10 tot 20% van jouw eigen lichaamsgewicht mee tijdens de tocht. 10% maximaal voor dagrugzakken en 20% voor backpacks met een goed draagsysteem

Ik loop zelf met een Osprey Atmos 65 rugzak met AntiGravity™ systeem. Deze backpack gebruik ik tevens voor trektochten in andere delen van de wereld en waarbij ik een tent en kookspullen meeneem. Het bovenste gedeelte van de rugzak is te verwijderen waardoor een kleinere rugzak overblijft.

Meer over de beste rugzak of backpack voor de Camino lees je in deze handige blog

Wandelstokken (optioneel)
Wandelstokken, sommige mensen zweren erbij en anderen haten ze. Ik heb jarenlang geen wandelstokken gebruikt, maar kan tegenwoordig niet meer zonder. Het geeft mij extra steun tijdens moeilijk en lange tochten en gevoel van veiligheid wanneer ik alleen op pad ben. Ze zijn tegenwoordig erg licht in gewicht en klein in te vouwen/klappen dat je ze prima kwijt kunt aan de buitenkant van je dagrugzak of backpack. 

De wandelstokken van Black Diamond, de Distance Carbon FLZ Wandelstokken, zijn in lengte verstelbaar én lichtgewicht in vergelijking met andere merken en uitvoeringen.

Waterdichte zak(ken)
Waterdichte opbergzakken zijn een absolute must ook al heb je een regenhoes om je tas. Denk maar eens aan waterflessen of zakken die scheuren, of een tas die in het water rolt. Bovendien beschermt het je documenten en apparatuur voor vuil en stof. Je kunt een grote zak in je backpack doen en daar alles instoppen (liner) of verschillende opbergzakken gebruiken om je spullen te ordenen. 

Osprey en Sea to Summit hebben goede waterdichte zakken in verschillende maten, zoals 3, 6, 12 en 20 liter. Deze zijn verkrijgbaar bij o.a. Bever Zwerfsport.

Zakmes Victorinox

Multitool of zakmes
Altijd handig om een zakmes of multitool met schaartje bij je te hebben. Ikzelf neem altijd een zakmes van Victorinox mee met 14 functies: groot vergrendelbaar lemmet, kurkentrekker, lange smalle schroevendraaier, blikopener met kleine schroevendraaier, flesopener met schroevendraaier en draadstripper, steek- en boorpriem, houtzaag, schaar, sleutelring, pincet, tandenstoker.

Carabiner of gespen (optioneel)
Zijn bijvoorbeeld handig om natte was aan de buitenkant van je tas te hangen. 

Ziplock zakjes
Het is altijd handig om een paar ziplock zakjes mee te nemen. Je kunt ze gebruiken om eten voor onderweg in te doen of afval in te bewaren > Take only pictures, leave nothing but footprints. 

Buen Camino Waterfles

Waterzak of fles
Neem waterzak of waterfles mee waar je voldoende vocht in kan vervoeren tijdens de wandeling. Houd goed in de gaten waar je kunt bijtanken! Het is vaak heet in Spanje en je verliest ongemerkt veel vocht.

Ik heb altijd een twee liter waterzak (Platypus Hoser) in mijn backpack zitten. Je kunt zelf bepalen hoe vol je deze doet. Een andere favoriet in ons huishouden is de Nalgene waterfles welke ik kan gebruiken met mijn waterfilter.   

Hoofdlamp (optioneel)
Mocht je veel kilometers gaan maken en vaak ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds laat lopen of in de winter de Camino lopen, dan is een hoofdlamp aan te raden. Ze werken over het algemeen op AAA batterijen, maar er zijn ook oplaadbare hoofdlampen te koop. Ook kun je ze gebruiken om te signaleren in geval van nood. 

Zonnebril
Heel belangrijk! Neem een zonnebril mee. Het helpt evenals een pet of hoed om een zonnesteek te voorkomen. 

Ducttape
Ducttape kan je leven redden op de Camino. Denk maar eens aan een kapotte schoenzool of een gescheurde backpack. Een beetje ducttape kan je net naar het volgende dorp krijgen waar je een oplossing kunt zoeken voor je kapotte uitrusting. Je kunt wat ducttape om je waterfles wikkelen zodat je geen hele rol hoeft mee te nemen. 

Zakdoeken/ toiletpapier
Altijd handig voor het snuiten van je neus en het afvegen van je billen (mocht er even geen toilet in de buurt zijn). Neem wc papier altijd mee naar volgende rustpunt met prullenbak.

Spork (optioneel)
Een spork is een combinatie van een vork en een lepel (spoon en fork). Handig wanneer je zelf je maaltijden klaarmaakt tijdens de tocht of wanneer er onvoldoende bestek is in de refugio. Zijn kosten slechts een paar euro, wegen bijna niks en zijn verkrijgbaar bij Bever Zwerfsport. Wij hebben door de jaren heen verschillende aangeschaft en gekregen en zijn nog steeds niet toe aan een nieuwe. Prima kwaliteit dus!

Lakenzak met insect shield
Ik raad je aan om een lakenzak te kopen met insect shield zodat je minder kans loopt op beten van muggen en bedwantsen. Bever Zwerfsport heeft diverse varianten in de webshop. 

Lichtgewicht waslijn (optioneel)
Spreekt voor zich, maar is niet essentieel. Er zijn genoeg mogelijkheden om een shirt, broek en paar sokken te drogen bij de accommodatie waar je verblijft. Ik heb altijd een stuk van 4 mm klimtouw in mijn tas zitten. Dit is lichtgewicht, maar toch erg sterk. 

Wasknijpers (optioneel)
Om je was op te hangen. Je kunt daar ook de carabiners/gespen voor gebruiken die ook op de lijst staan. 

Extra’s voor kamperen

Tent met toebehoren
Slaapzak
Afhankelijk van de temperaturen ’s nachts kun je een slaapzak uitzoeken. In de zomermaanden is een dunne zomerslaapzak voldoende. In het voor- en najaar zul je een warmer exemplaar nodig hebben.

Slaapmatje
Sommige mensen slapen uitstekend op een rolletje foam. Ik niet en daarom slaap ik al jaren op een Exped slaapmat. Deze kun je overigens prima zelf opblazen, een pompzak is wat mij betreft niet nodig. Dat scheelt weer in ruimte en gewicht.

Gastoestel
Tijdens trektochten maak ik gebruik van een enkelpits gasbrandertje. Er zijn diverse kleine en lichtgewicht gaspitten verkrijgbaar. Kijk vooraf even goed welk type gas je langs de Camino kunt kopen en pas het soort pit daarop aan.

Kookpotje
Als het maar lichtgewicht is!

Toilettas

Met een haakje om op te hangen, dit maakt je leven in de refugio’s een stuk makkelijker. Neem niet teveel mee van alle artikelen zodat het gewicht beperkt blijft. 

Tandenborstel
Tandpasta

Deodorant
Je kunt eventueel kiezen voor syNeo 5 Days Antitranspirant. Werkt bij mij helaas geen 5 dagen, maar toch zeker wel een dag of 3 a 4. Geen geurtjes en minder van nodig.

Zonnebrandmiddel
Kies afhankelijk van je huid voor een zonnebrandmiddel met hoge factor. Mijn gezicht smeer ik meerdere keren per dag in met factor 50 en mijn armen en benen met factor 30 van Nivea. Bij Bol.com kun je regelmatig goede aanbiedingen vinden voor de zonnebrandmiddelen van Nivea.

Insectenspray
Afterbite
Lippenbalsem
Kies een lippenbalsem met minimaal factor 15 voor een Camino in de lente en zomer. Je loopt hele dagen met je gezicht in de zon. Je lippen zijn extra gevoelig voor zonnebrand wanneer je je lippen bevochtigd met je tong gedurende dag. En geloof mij, dat doe je vaak onbewust. Deze balsems verkrijgbaar bij Bol zijn een prima keuze.

Oordoppen
Tegen snurkende pelgrims op de slaapzaal zijn een paar oordoppen zeker niet overbodig. Je kunt earplugs kopen of net zoals ik gebruik maken van foam rolletjes. Wat mij betreft zorgen deze laatste voor de meeste geluidsdemping. Ik heb diverse earplugs en foam varianten uitgeprobeerd, maar ik kom altijd weer terug bij deze simpele en goedkope foam rollen van 3M. Neem er maar een paar meer mee zodat je kunt wisselen tijdens de tocht.

Oogmasker 
Sommige pelgrims doen het licht op de slaapzaal aan wanneer iedereen ligt te slapen omdat ze op tijd willen vertrekken of gewoon even naar het toilet moeten. Een oogmasker helpt dan goed tegen ongewenst wakker worden. Ik vind het oogmasker van Sea to Summit fijn omdat deze prettig is om te dragen, verduistert goed en is prima aan te passen met de verstelbare hoofdband.

Pleisters
Neem gewone en blarenpleisters mee voor diverse ongemakken. Blaren kun je ook prima afplakken met speciale tape.

Borstel of kam
Een beetje warrig haar is natuurlijk niet erg wanneer je op pelgrimstocht bent, maar pijnlijke knopen zit niemand op te wachten. Neem een klein opvouwbaar borsteltje of kam mee. Handig voor in je toilettas. 

Pincet
Mocht er geen pincet in je zakmes zitten, neem dan een los exemplaar mee. Altijd handig voor het verwijderen van teken of splinters. 

Desinfectiemiddel
Verband
Een paar rolletjes verband zijn handig voor kleine verwondingen. Neem stukje sporttape of leukoplast mee om het vast te kunnen plakken.

Naald en draad
Kleine naaikit voor kapotte kleding en uitrusting. Een naald kun je ook gebruiken om splinters te verwijderen. Ikzelf gebruik een naald ook om blaren door te prikken en ze leeg te maken. Hier zijn de meningen echter over verdeeld.

Wilderness wash
Ik gebruik wilderness wash (zeep) voor het wassen van mijn lichaam, haar en kleding. Lekker makkelijk. Bovendien is het biologisch afbreekbaar en dus beter voor het milieu dan gewone zeep.   

Washand (optioneel)
Maak er een van een microvezel handdoek dan drogen de washandjes lekker snel. Je kunt eventueel ook je multifunctionele buff gebruiken om jezelf te wassen. 

Microvezel handdoek
Lichtgewicht handdoek gemaakt van microvezels zijn ideaal voor pelgrims. Bever Zwerfsport heeft verschillende maten en varianten in het assortiment.

Paracetamol
Voor allerlei soorten pijn, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts, kiespijn en buikpijn. 

ORS
Is lichtgewicht en helpt goed bij uitdroging door diarree. Daarnaast bevorderen deze zakjes met suikers en zouten de vochtopname. Ideaal voor inspannende activiteiten in warm weer. 

Imodium
Helpt diarree stoppen. Onmisbaar op een trektocht! 

Antihistamine tabletten (optioneel)
Voor hooikoorts, allergische reacties en jeuk bij muggenbeten

Kokosolie
Een klein plastic potje of bakje met kokosolie is multi inzetbaar voor masseren pijnlijke spieren, als zonnebrandmiddel, behandelen droge huid, tandpasta en behandelen oorpijn. 

Download de gratis Camino paklijst

Dat waren mijn belangrijkste tips voor het samenstellen van jouw Camino paklijst. Je kunt een gratis PDF exemplaar met alle items hier downloaden of wanneer je liever een excellijst/google spreadsheet hebt kunt je dit bestand downloaden.

Download jouw Camino Paklijst als PDF

Paklijst Camino de Santiago Banner
PDF met Camino Paklijst

Download jouw Camino Paklijst als Google Spreadsheet

Camino Paklijst Google Spreadsheet
Google Spreadsheet (Excel) met Camino Paklijst

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen