Hoe werkt het nieuwe digitale camino paspoort?

Ook de Camino gaat mee met de tijd! Vanaf het voorjaar van 2021 kun je naast het papieren boekje ook digitaal je stempels halen. Hiermee heb je net zoals met het ‘oude’ paspoort recht op een certificaat wanneer je minimaal 100 kilometer naar Santiago de Compostela hebt gelopen of 200 kilometer hebt gefietst. 

Hoe werkt het digitale camino paspoort?

Voordat je de wandelschoenen aantrekt en de rugzak op je rug hangt om de Camino naar Santiago te lopen, moet je de smartphone app downloaden in de Apple Store of Google Play Store. Dit kun je het beste thuis al doen, zodat je hiervoor geen wifi nodig hebt op je startpunt. 

QR code scannen met camino app

Op elk Camino stempelpost vind je een geprinte QR code welke je kunt scannen met de app met jouw digitale Camino paspoort. Deze locaties zijn hetzelfde als voor de fysieke stempelposten. Wanneer je bij een QR code bent aangekomen open je de app en scan je de code. De digitale stempel die hoort bij het stempelpost wordt geregistreerd. Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als met een papieren paspoort. 

Wanneer je jouw Camino succesvol hebt afgelegd en in Santiago de Compostela bent aangekomen, ontvang je op vertoon van dit digitale paspoort het Compostela certificaat. Net zoals bij het papieren exemplaar moet je minimaal 2 stempels per dag verzamelen (in de laatste 100 of 200 kilometer) om de accreditatie van jouw pelgrimstocht te ontvangen in Santiago de Compostela. 

De app werkt met alle camino’s! 

Download hier voor een Android telefoon en download hier voor een Apple telefoon.

Pilgrims wachten in Santiago de Compostela
Foto: Commons Wikipedia

Waarom is er een nieuw digitaal Camino paspoort ontwikkeld?

Afgelopen jaren heeft de Xunta de Galicia samengewerkt in verschillende projecten met de kathedraal van Santiago de Compostela om nieuwe technologieën te introduceren op de Camino. Het digitale paspoort werd vorig jaar versneld ontwikkeld mede door de uitbraak van het Coronavirus. Op deze manier hopen ze de veiligheid van pelgrims en medewerkers in verschillende stempelposten te vergroten. 

De smartphone applicatie maakt contactloos stempelen mogelijk. Pelgrims hoeven geen contact te hebben met mensen van stempelplaatsen om een unieke stempel op te halen. Fysiek contact wordt daarmee verminderd en de 1.5 meter afstand gewaarborgd

Een ander veelvoorkomend probleem, zeker in de zomermaanden, zijn de lange rijen voor het stempelkantoor. Tijdens het hoogseizoen kunnen er dikke rijen pelgrims ontstaan die stempels komen ophalen. Met de introductie van de digitale Credencial kunnen Camino-gangers ervoor kiezen om het wachten over te slaan

2021 en 2022 zijn heilige jaren op de Camino. De toestroom van het aantal pelgrims zal explosief toenemen, mede ook door de sluiting van de Camino in delen van 2020. De kortere wachttijden door het gebruik van de app zijn een uitkomst! 

Smartphone App Camino
Foto: Studio Pico

Waar kan ik de applicatie downloaden?

Je kunt de Camino App downloaden in the Playstore voor Android toestellen en in de Apple Store voor iPhones.

In welke talen is de app beschikbaar?

Het digitale camino paspoort is beschikbaar gemaakt in 8 verschillende talen. Omdat de app nog niet beschikbaar is op het moment van schrijven, is het nog onduidelijk welke talen dit zal zijn. Maar we kunnen ervan uitgaan dat Spaans en Engels in ieder geval onderdeel zullen zijn van het digitale paspoort. 

Foto: Pilgrims Reception Office

Is het papieren paspoort nog steeds geldig?

Het papieren pelgrimspaspoort blijft gewoon bestaan naast de digitale variant van de camino credencial. In feite kan elke pelgrim die dat wenst, het traditionele paspoort blijven gebruiken en stempels verzamelen. 

Het pelgrimskantoor heeft duidelijk aangegeven dat er geen onderscheid gemaakt zal worden tussen pelgrims die reizen met een fysiek of digitaal paspoort. Beide opties blijven beschikbaar. 

De stempels die je digitaal verzameld zien er hetzelfde uit als de fysieke varianten.  Alle stempelposten hebben hun stempel gedigitaliseerd en aan de database van de app toegevoegd. 

digitaal camino paspoort
Foto: Pilgrims Reception Office

Zijn er nog meer digitale verbeteringen aan de Camino?

De lancering van het digitale pelgrimspaspoort is niet de enige voorbeeld van nieuwe technologieën op de Camino. De coronacrisis heeft meerdere processen versneld, om de gezondheid van pelgrims en medewerkers te kunnen garanderen. 

Een van de digitale veranderingen is het reserveringsplatform voor openbare hostels in Galicië. Dit wordt binnenkort uitgebreid met een nieuw platform voor privé accommodaties. 

De kathedraal van Santiago de Compostela heeft ook digitale vooruitgang geboekt. Er is een digitale wachtrij gecreëerd voor pelgrims die de Compostela willen ophalen bij het pelgrimsbureau. Vanaf deze zomer moeten pelgrims hun gegevens in het register invoeren zodat hun certificaat klaar is zodra ze in Santiago aankomen. Het nieuwe systeem krijgt tevens een online afsprakensysteem. Zo worden lange wachtrijen, die vooral in de zomer voorkomen, bij de kathedraal vermeden.

Vanaf deze zomer moeten pelgrims hun gegevens in het register invoeren, zodat hun Compostela bij aankomst in Santiago gereed is. Het nieuwe systeem voor het verkrijgen van de Compostela omvat ook een online afsprakensysteem.

Wanneer je aankomt bij het pelgrimskantoor op Rúa Carretas, krijg je een QR-code met de geschatte tijd waarop je jouw Compostela kunt ophalen. Met deze code is het ook mogelijk om de voortgang van de wachtrij in realtime te raadplegen. 

Wat is La Credencial van de Camino?

La Credencial of Pelgrimspaspoort is de geloofsbrief van de Camino de Santiago. Het is een document dat laat zien dat jij een pelgrim bent. Het legt jouw wandel- of fietstocht langs de Camino vast. Het maakt daarbij niet uit of je in Nederland begint of in Spanje.

Je hebt La Credencial ook nodig om te kunnen overnachten in publieke albergues. Meer hierover lees je in de blog: “Overnachten in Albergues.” 

Waar kan ik een camino paspoort kopen?

Je kunt La Credencial, of Camino Paspoort kopen in de meeste grotere steden en de bekendste startplaatsen op de Camino. Het is ook mogelijk om het paspoort online te bestellen en te laten bezorgen op jouw huisadres. Dit kan onder andere bij reisboekwinkel De Zwerver. De kosten zijn €4,95 per stuk.

Zorg ervoor dat je een officiële Credencial koopt, er zijn onofficiële paspoorten in omloop. Een officieel Camino paspoort is uitgegeven door het pelgrimskantoor of door een international vereniging zoals het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. 

Camino de Santiago Stempels

Waar kan ik stempels verzamelen voor mijn camino paspoort?

In het paspoort kun je stempels verzamelen van verschillende stempelposten. Deze posten vind je in gemeentehuizen, bij albergues, in kerken, bij vvv’s, in winkeltjes en cafeetjes. Eenmaal in Santiago de Compostela aangekomen is dit document (boekje) het bewijs dat jij de Camino hebt voltooid. 

Op de eerste pagina van het paspoort kun je jouw persoonlijk einformatie kwijt. Het eerste vakje is bestemd voor de organisatie die het paspoort uitgeeft. En de laatste voor de stempel van de kathedraal in Santiago de Compostela. De rest van de bladzijden bevat een serie van vakjes waarin je stempels kunt verzamelen. 

Moet ik de Camino in één keer afleggen?

Het is niet verplicht om de Camino naar Santiago in een keer af te leggen, zolang je maar niet afwijkt van de route. Je kunt dus je vakanties gebruiken om in enkele weken per jaar het einddoel te bereiken. Het is belangrijk dat de stempels in de juiste volgorde in je boekje komen te staan. Er moeten geen onderbrekingen in de route zitten. 

Compostela Bewijs van dat je Camino gelopen hebt
Foto: Pilgrims Reception Office

Wat is de minimale afstand om de Compostela te ontvangen?

Je moet minimaal 100 kilometer (te voet of per paard) of 200 km (per fiets) afleggen en 2 stempels per dag verzamelen om in aanmerking te komen voor een Camino certificaat (de Compostela). Zorg dat één van de stempels van de accommodatie is waar je overnacht hebt. Dit laat zien dat jij daadwerkelijk de route hebt afgelegd en niet stiekem gebruik hebt gemaakt van een taxi. Ja, het gebeurt! 

Voor wandelaars betekent dit dat je bijvoorbeeld de Camino Francés kunt lopen vanaf Sarria. Of de Camino Inglés vanuit Ferrol. Voor de Camino del Norte moet je beginnen in Villalba of Baamonde en voor de Camino Primitivo in Lugo. Ook de Camino de Finisterre (inclusief Muxia) voldoet aan de 100 kilometer eis. 

Fietsers moeten een iets grotere afstand afleggen, bijvoorbeeld de Camino Francés uit Ponferrada of de Camino del Norte uit Tapia de Casariego. 

Andere interessante Camino blogs

Meer lezen over de Camino? Bekijk deze artikelen