Voorkom deze veelgemaakte fouten op de Camino

Voordat je op pad gaat, wil je natuurlijk tips van andere pelgrims ontvangen. Over het algemeen geef ik advies over wat je beter wel kunt doen, maar soms is het net zo duidelijk om aan te geven wat je niet moet doen. In dit artikel lees je de top 10 van fouten gemaakt door (beginnende) pelgrims. Doe er je voordeel mee en ga goed voorbereid onderweg naar Santiago de Compostela. 

Wat zijn veelvoorkomende fouten van beginnende pelgrims?

Beginnende pelgrims kunnen overweldigd raken door alle adviezen, do’s and don’ts van andere ervaren pelgrims. Wanneer je nog nooit eerder een lange afstands wandel- of fietstocht hebt gemaakt, zijn er nogal wat dingen die je moet ontdekken. Vanuit mijn ervaring tijdens lange trektochten en de adviezen van pelgrims waarmee ik heb gesproken, heb ik deze top 10 van veel voorkomende missers gemaakt. 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Backpackers op de Camino

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

1. Teveel gewicht in bagage

Zoals je wellicht al in je onderzoek hebt gelezen, zou je niet meer dan 10% van je lichaamsgewicht op je rug moeten meedragen (op basis van gezond gewicht voor jou lengte). Wanneer je 70 kilo weegt, draag je dus maximaal 7 kilo mee. 

Wanneer je een backpack gebruikt en een tent, slaapmatje, kookspullen en slaapzak meeneemt moet je op maximaal 20% van je gewicht rekenen. Ik raad dit eigenlijk alleen aan voor wandelaars die gewend zijn om trektochten lopen door de bergen.

Bedenk ook dat je water en voedsel meedraagt tijdens een dagtocht en dat een liter water ongeveer een kilo weegt (iets minder bij warmere temperaturen). Wanneer jouw bagage dus 6 kilo weegt, komt er nog eens een kilo voor water en paar honderd gram voor eten en snacks bij.

Koop een degelijke dagrugzak of backpack voor jouw Camino bij een outdoorwinkel zoals Bever Zwerfsport. Daar zul je veel plezier aan beleven. Welke rugzakken geschikt zijn voor het lopen van de Camino lees je in deze blog.

Paklijst Camino de Santiago Banner

Bedenk goed wat essentiële spullen zijn en wat luxe en eventueel onnodig is. In mijn paklijst heb ik onderscheid gemaakt in zaken die ik noodzakelijk vind en wat je eventueel mee kunt nemen wanneer er nog kilo’s beschikbaar zijn. Je kunt de paklijst gratis downloaden op deze pagina. Zo neem je nooit teveel mee! 

2 Te snel van start gaan

Beginnende pelgrims maken nog wel eens de fout om te snel van start te gaan. Ondanks dat je goed getraind hebt (via dit trainingsschema) moet je lichaam evengoed wennen aan de lange wandeldagen inclusief een volle rugzak. 

Begin jouw pelgrimstocht rustig aan. Maak kortere dagen en bouw langzaam op naar het gewenste aantal kilometers. Begin op tijd, zodat je overdag voldoende tijd hebt om uit te rusten en te genieten van de prachtige natuur, de lieve mensen en de schitterende cultuur. 

Je lichaam zal langzaam wennen aan de nieuwe routine. Ik merk zelf altijd dat na een dag of 5 tot 7 lopen de wandelconditie flink toeneemt. Maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Sommige pelgrims beginnen met 20 kilometer per dag en lopen uiteindelijk 40 of 50 kilometer per dag, anderen beginnen met 10 kilometer en lopen aan het einde van de tocht 25 kilometer per dag.

Alles is goed! Het is jouw Camino. Neem de tijd en zorg goed voor je lichaam. Zorg voordat je vertrekt voor een uitstekende wandelconditie waardoor je minder blessures krijgt en je meer plezier hebt aan jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Je kunt mijn trainingsschema gratis downloaden op deze pagina.

Rustdag op de Camino

3 Geen rustdagen nemen

Voor veel mensen ligt het aantal dagen dat ze op de Camino kunnen doorbrengen vast in verband met geplande vakantietijd. Dit zorgt er meteen voor dat ze heel veel willen doen in een korte tijd. Er wordt vaak te weinig rekening gehouden met het inplannen van rustdagen. 

Mijn advies is, afhankelijk van de totale afstand, plan om de 7 dagen een rustdag. Misschien heb je het uiteindelijk niet nodig, maar afhaken omdat je lichaam niet meer kan of wil is zonde. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen van de fysieke inspanning die je aan het verrichten bent. Het voorkomt uitputting en blessures. Bovendien is het veel fijner om vol energie je dagtochten te volbrengen. 

Begin vroeg op de dag, zodat je op tijd bij je volgende overnachtingsadres aankomt. Neem een douche, verzorg je voeten, koop alvast proviand voor de volgende dag en neem de rest van de dag rust. Ga lekker in de schaduw zitten of liggen en deel je verhalen met andere pelgrims. 

Camino de Santiago Jorge Luis Ojeda Flota (1)

4 Anderen proberen bij te houden

Je komt misschien wel een hele leuk, gezellige en vriendelijke andere pelgrim tegen onderweg. Het klikt tussen jullie en jullie besluiten samen verder te lopen. Op zich is daar niets op tegen, totdat je merkt dat deze pelgrim net iets sneller en verder loopt dan jij gewend bent. Je blijf je best doen om bij te houden omdat het zo leuk is, maar uiteindelijk zal je lichaam je laten weten dat dit geen goed idee is. 

Onthoud! Het is jouw Camino. Zorg ervoor dat je doet wat voor jou goed voelt. Niet alleen geestelijk maar zeker ook fysiek. De inspanning om iemand anders bij te willen houden kan je duur komen te staan. Wees dan ook niet bang om dit tegen de ander te zeggen en alleen verder te lopen.  

El Molino Albergue Ponferrada Lan Yao (1)

5 Snel lopen om op tijd bij volgende Albergue te komen

Gebruik jouw energie niet om snel te wandelen om de volgende accommodatie te bereiken om zo zeker te zijn van een bed op een slaapzaal. Het is niet nodig om je te haasten, zeker niet wanneer je buiten het hoogseizoen loopt of een rustigere route uitkiest. Je zult het waarschijnlijk nog wel eens horen: “De Camino zal voor je zorgen.


Mocht er geen plek meer zijn en jij bent niet in staat om verder te lopen, dan wordt er wel een oplossing gezocht. Mensen langs de Camino laten je niet zomaar in de kou staan. Dus laat stress voor het vinden van een albergue thuis en loop op jouw tempo rustig naar het volgende dorp.

In het ergste geval moet je een taxi bestellen om naar een ander dorp te gaan voor een overnachtingsadres. De volgende dag ga je dan weer met taxi terug en vervolg je jouw weg op de Camino. 

Sneldrogen Shirt On my Way to Santiago
Foto: Sneldrogend T-shirt ontworpen door Studio Pico

6 Verkeerde kledingkeuzes

Bekijk van te voren goed wat in wat voor klimaat je terechtkomt. Misschien heb je wel een fleecetrui nodig voor ‘s avonds, zijn bergschoenen handig in verband met je gevoelige enkels of moet je wel een regenjas meenemen omdat het nogal eens regent in Galicië

Expert tip! Neem geen katoenen kledingstukken mee. Het drijft geen zweet af, waardoor je kou kunt vatten doordat je een hele dag met natte lappen op je lijf loopt. Kies voor synthetische materialen of (Merino) wol. Het geldt voor alle kledingstukken inclusief shirts, sokken en ondergoed.

Wanneer je in de zomer loopt is ademende kleding een must. Je kunt diverse unieke Buen Camino sneldrogende shirts in mijn shop vinden. Ze zijn gemaakt van 100% polyester, lichtgewicht, sneldrogend en ademend. Verkrijgbaar voor zowel dames als heren vanaf €22,50. 

7 Teveel water meenemen

Ondanks dat je genoeg moet dringen tijdens het lopen en de zomers behoorlijk warm kunnen zijn, hoef je geen liters water op je rug mee te schouwen. Er zijn voldoende mogelijkheden om tijdens de route jouw waterfles te vullen of andere drankjes te kopen. 

santiago de compostela drinkfles
Foto: Drinkfles Buen Camino ontworpen door Studio Pico

Vergeet niet dat elke liter water gelijk is aan ongeveer één kilo gewicht. Elke stap die je zet draag je dit met je mee. Wanneer je een kraan of fontein tegenkomt kun je jouw fles vullen en meteen goed drinken alvorens je verder gaat. Zo blijf je goed gehydrateerd. 

Kun je Spaans kraanwater drinken?

Over het algemeen is het veilig om Spaans water te drinken. Je zult zien dat op veel fonteinen een bordje met ‘agua potable’ hangt, wat betekent dat het drinkwater is (no potable is niet drinkbaar). In albergues en hotels kun je ook prima het water uit de kraan drinken. Mocht het water een chloorsmaak hebben dan kun je ervoor kiezen om water uit flessen te gebruiken of een beetje limonade aan je drinkfles toe te voegen. 

8 Geen respect voor mens en natuur

Tijdens jouw Camino kom je veel mensen tegen en loop je in prachtige natuurgebieden. Zorg dat je beide met respect behandeld! Geef andere pelgrims de ruimte, ook zij hebben recht op privacy en een eigen mening. De slaapzalen in de albergues kunnen behoorlijke vol zijn, waarbij stapelbedden vlakbij elkaar staan. Het is belangrijk om iedereen ruimte te geven zodat de sfeer onderling goed blijft. 

Naast respect voor je medepelgrims is het belangrijk om stil te staan bij de belasting van de natuur op de Camino. Vele duizenden pelgrims lopen jaarlijks de route naar Santiago de Compostela, je kunt je voorstellen hoeveel voetstappen, lege boterhamzakjes en waterflesjes dat naast de route kan opleveren. Neem alle afval mee naar de volgende albergue en loop alleen op aangegeven wegen en paden. Zo heeft de natuur het minst te lijden onder de aanwezigheid van al die wandelaars en fietsers. 

Camino de Santiago Jon Tyson (1)

9 Vergeten om foto’s en video’s te maken

Je bent misschien niet ‘s werelds beste fotograaf, maar het is toch erg leuk om tijdens en na jouw pelgrimstocht nog eens terug te kijken naar jouw ‘once in a lifetime’ avontuur. Je hoeft tegenwoordig geen dure systeemcamera of spiegelreflex camera mee te nemen om met mooie foto’s thuis te komen. Smartphones hebben tegenwoordig uitstekende ingebouwde camera’s die prima jouw tocht kunnen vastleggen op de gevoelige plaat. 

Neem eens een foto van:

  • de albergue waar je overnacht hebt
  • het uitzicht vanaf de route
  • vrienden die je hebt gemaakt
  • dagelijks een foto van jezelf, misschien verlies je wel heel veel kilo’s tijdens de tocht
  • een close up van de camino schelp
Digitaal Camino Paspoort App
Foto: Digitaal Camino Paspoort door Studio Pico

10 Vergeten 2 stempels per dag te halen op laatste 100 of 200 km

Om aan het einden van jouw camino in aanmerking te komen voor een certificaat, oftewel een Compostela, moet je de laatste 100 km 2 stempels per dag verzamelen. Je kunt deze stempels laten zetten in je papieren Camino paspoort of in je digitale paspoort in de vorm van een smartphone app. Wanneer je fietst heb je zelfs 2 stempels in de laatste 200 kilometer nodig.

Het is geen enkel probleem om 2 stempels per dag te vinden. In het laatste stuk van de route van Sarria naar Santiago de Compostela kun je bij bijna elke bar of restaurant een stempel krijgen. 

Met een gerust hart op weg naar Santiago

Nu weet je precies hoe je de 10 meest gemaakte fouten op de Camino kunt voorkomen en staat niets een prachtige tocht jou in de weg. Ik wens je een prachtige reis met veel mooie en leerzame momenten. Buen Camino!