FAQ Camino de Santiago | 40 Veelgestelde Camino Vragen

Je hebt vast een heleboel vragen tijdens het plannen van jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Geen zorgen, in mijn Camino blogs vind je antwoord op al jouw vragen. En zit het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met mij, ik ga graag voor je op onderzoek. 

Het lopen van deze meest iconische wandel- en fietstocht is een prachtige ervaring. Er zijn elk jaar duizenden pelgrims die vanuit alle windstreken aankomen in Santiago de Compostela. Het is een hele belevenis en vraagt, zeker tijdens drukke periodes en jaren, om goede planning. 

Antwoorden op al jouw Camino de Santiago vragen

In het onderstaande overzicht vind je de meest gestelde vragen. Klik op de vraag naar jouw keuze en je springt automatische naar de paragraaf met een kort en bondig antwoord. Vanuit de paragraaf kun je doorklikken naar een uitgebreider antwoord in het bijbehorende artikel. 

⇢ Sommige linkjes in dit bericht zijn affiliate links. Dit betekent dat wanneer je op de link klikt en een item koopt in de betreffende webshop, Studio Pico een kleine commissie ontvangt. Hier betaal jij niks extra’s voor! Op deze manier kan ik deze website laten voortbestaan.

Camino de Santiago Schelp Route
Routekaart Camino Frances

1. Hoelang duurt de Camino in dagen?

Elke Camino is anders. Zo ook het aantal kilometer en het aantal dagen dat je erover kunt doen. De bekendste Camino, de Franse weg, is ongeveer 760 kilometer en duurt 30 tot 35 dagen wanneer je de pelgrimstocht per voet aflegt. Meer weten? Klik hier

2. Hoelang is de Camino in kilometers?

Dat hangt helemaal af van waar je begint met jouw Camino? Wanneer je in Nederland start is het toch zeker 2400 kilometer. De meest gelopen Camino, de Camino Francés, is ongeveer 760 kilometer en begint in Saint-Jean-Pied-de-Port. Meer weten? Klik hier

3. Hoeveel kilometer is de Camino Francés?

De Camino Francés is ongeveer 760 kilometer lang. De lengte hangt een beetje af van tussentijdse omleidingen en routekeuzes. Meer weten? Klik hier.

4. Hoeveel dagen doe ik over de Camino Francés?

Wanneer je 20 tot 25 kilometer per dag loopt, heb je ongeveer een maand nodig om de Camino Francés te lopen. Afhankelijk van het aantal rustdagen kan dit oplopen tot een dag of 35. Meer weten? Klik hier.

5. Waar begint de Camino Francés?

De populairste pelgrimstocht in de wereld, de Camino Francés, begint in Saint-Jean-Pied-de-Port aan de voet van de Franse Pyreneeën. De route loopt vervolgens via Pamplona, Burgos en León naar Santiago de Compostela. Meer weten? Klik hier.

6. Wat is de beste tijd om de Camino Francés te lopen?

De beste tijd om de Camino Francés te lopen is tussen april en oktober, waarbij je de zomermaanden het beste kunt mijden in verband met de warmte en drukte. Meer weten? Klik hier

Kaart Camino del Norte

7. Hoeveel kilometer is de Camino del Norte?

Camino del Norte loopt langse de noordkust van Spanje in ongeveer 816 kilometer naar Santiago de Compostela. De route werd vroeger gebruikt om de Moorse invloeden te vermijden. Pelgrims kiezen tegenwoordig deze route om de drukte op de Camino Francés te vermijde. Meer weten? Klik hier.

8. Waar begint de Camino del Norte?

De Camino del Norte begint bij de Spaans Franse grens in het dorpje Irún. Via San Sebastian, Bilbao, Santander en Ribadeo loop je naar de kathedraal in Santiago de Compostela in noordwest Spanje. Meer weten? Klik hier.

9. Hoeveel dagen doe ik over de Camino del Norte?

Camino del Norte telt iets meer kilometers dan de verder landinwaarts gelegen Camino Francés en duurt ongeveer 33 tot 41 dagen wanneer je 20 tot 25 kilometer per dag loopt. Fietsers doen er uiteraard een stuk sneller over. Wanneer je 70 kilometer per dag fietst, duurt de tocht ongeveer 12 dagen zonder rustdagen. Meer weten? Klik hier.

Camino Portugues Bryan Trogdon (1)

10. Hoeveel kilometer is de Camino Portugues?

Je kunt de Camino Portugues zowel in Lissabon als in Porto beginnen. Vanuit Porto is het tussen de 260 en 280 kilometer naar Santiago de Compostela in Spanje. Vanuit Lissabon moet je daar nog zo’n 360 kilometer bij optellen. Meer weten? Klik hier.

11. Waar begint de Camino Portugues?

De Camino Portugues begint zowel in Lissabon als in Porto. Het is aan jou of je de lange route vanuit Lissabon wilt lopen, of de relatief korte route van ruim 260 kilometer vanuit Porto. Deze laatste tocht is relatief makkelijk en comfortabel. Meer weten? Klik hier.

12. Hoeveel dagen doe ik over de Camino Portugues?

Wanneer je de Camino Portugues in Lissabon begint en je 20 tot 25 kilometer per dag loopt, moet je rekenen op ongeveer 25 à 30 dagen. Rustdagen zijn bij dit aantal niet inbegrepen. Begin je in Porto dan is de wandeltocht ongeveer 11 à 13 dagen. Meer weten? Klik hier.

Camino Routes door Nederland

13. Hoeveel dagen is de Camino vanuit Nederland ongeveer?

Wanneer je jouw Camino in Nederland begint, zijn er veel factoren die het werkelijke aantal kilometers van de tocht bepalen. Welke route kies je? Zijn er omleidingen? Hoeveel rustdagen heb je nodig? En hoeveel kilometer per dag loop je. 

Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat de tocht ongeveer 2400 kilometer zal zijn. Voor wandelaars die 20 à 25 kilometer per dag lopen, duurt dat tussen de 3 en 4 maanden. 

Fietsers zijn uiteraard een stuk sneller. Wanneer je uitgaat van gemiddeld 70 kilometer per dag, dan duurt het ongeveer 35 dagen (zonder rustdagen) totdat je op het plein van de kathedraal in Santiago de Compostela staat. Meer weten? Klik hier.

14. Welke pelgrimspaden sluiten er vanuit Nederland aan in België?

Er zijn talloze wandelpaden die vanuit Nederland aansluiten op pelgrimswegen in België. Je kunt denken aan het Jacobspad gecombineerd met de Jacobsweg Nieumeghen. Je komt dan ten zuiden van Maastricht uit in Visé. Of je kunt bijvoorbeeld LAW 7 (deel 1 en 2) lopen vanuit Amsterdam naar Visé. Meer weten? Klik hier.

Rustdag op de Camino

15. Heb ik rustdagen nodig op de Camino?

Afhankelijk van jouw startpunt en het aantal kilometers dat je in totaal gaat lopen of fietsen, zijn rustdagen wel aan te raden. Je geeft je lichaam rust om bij te komen van de fysieke inspanningen. Je hebt tijd om bezienswaardigheden te bekijken en je uitrusting de controleren en waar nodig te repareren. Meer weten? Klik hier.

16. Waar kan ik het beste rustdagen nemen?

Kies een locatie die bij jouw behoeften past. Wil je graag wat meer zien en leren over het pelgrimeren en de historie van de route, dan loont het om in bepaalde steden en dorpen te verblijven. Zoals Pamplona, Logroño, Burgos of León op de Camino Francés. Ben je op zoek naar rust? Kijk dan eens of je een rustig gelegen albergue kunt vinden met bijvoorbeeld een privékamer. Meer weten? Klik hier.

17. Hoeveel pelgrims lopen jaarlijks de Camino?

Er lopen jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 mensen de Camino. In een heilig jaar is het topdrukte op de meest bekende routes, zoals de Camino Francés. Het grootste aandeel van pelgrims komt uit Spanje, met Italië en Duitsland als goede tweede en derde. Sinds 2010 groeit het aandeel van wandelaars en fietsers uit de Verenigde Staten. Dit heeft mede te maken met de film ‘The Way’, waarin Martin Sheen de hoofdrol speelt. Meer weten? Klik hier.

Dames TShirt Camino de Santiago

18. Is het veilig om de Camino alleen te lopen?

Het is over het algemeen veilig om de Camino naar Santiago de Compostela alleen te lopen of te fietsen. Het is belangrijk om daarbij een aantal veiligheidsregels in acht te nemen. De regels inclusief uitleg zijn de te vinden in deze blog

19. Is het veilig om als vrouw de Camino af te leggen?

Het is veilig om de Camino naar Santiago alleen af te leggen als vrouw. Zeker op de bekende routes is het over het algemeen druk met andere pelgrims. Ook kun je indien je dat wenst, makkelijk vrienden maken en samen lopen. Er is langs de route veel ondersteuning voor vrouwelijke wandelaars en fietsers. Je leert er meer over in deze blog

20. Wat moet ik meenemen tijdens een pelgrimstocht op de Camino?

Het is aan te raden om jouw rugzak zo licht mogelijk te houden tijdens jouw tocht naar Santiago de Compostela. Wanneer je een dagrugzak gebruikt, moet deze eigenlijk niet meer wegen dan 10% van je lichaamsgewicht. Een backpack met goed draagsysteem kun je tot 20% van je gewicht volstoppen. Wat je onderweg nodig hebt, lees je in deze blog. Je kunt daar tevens een gratis paklijst voor de Camino downloaden. 

Hoeveel kost de Camino

21. Wat kost een pelgrimstocht op de Camino?

Een pelgrimstocht op de Camino de Santiago kost ongeveer €35,00 per persoon per nacht wanneer je overnacht op een slaapzaal in gemeentelijk of privé albergues, je eenvoudige doch voedzame maaltijden eet en je water drinkt. Meer over dagelijkse en éénmalige uitgaven voor de Camino vind je hier

22. Hoe kan ik geld besparen op de Camino?

Er zijn een tiental punten waarop je geld kunt besparen op de Camino. Drink voornamelijk water, overnacht in gemeentelijke albergues, verzorg je eigen eten en drinken, draag je eigen bagage, boek je vlucht of treinkaartje naar het startpunt ver van te voren. Meer weten? Lees dan de hele blog

Backpackers op de Camino

23. Wat is de beste rugzak voor de Camino de Santiago?

De beste rugzak of backpack voor het wandelen van de Camino is lichtgewicht, beschikt over degelijke heupband, heeft een ventilerend rugpand en is veelzijdig en maximaal tussen de 30 en 45 liter. Welke rugzakken binnen deze categorie vallen, lees je in deze blog

24. Hoeveel liter moet mijn Camino rugzak zijn?

De meeste pelgrims hebben voldoende aan een rugzak van 30 tot 45 liter. Hier passen schone kleding, pyjama, toilettas, ehbo kitje, regenkleding, slippers, lakenzak en eten en drinken voor die dag in. Je kunt bij de meeste je wandelstokken aan de buitenkant vastmaken en er is ruimte voor een kaart of gids en waterfles. Wanneer je buiten het warme seizoen loopt of een tent meeneemt heb je meer liters nodig. Ik vertel je er alles over in deze blog.

25. Hoeveel gewicht mag er in mijn Camino rugzak zitten?

Gemiddeld genomen neem je maximaal 10% van je lichaamsgewicht mee in een dagrugzak en 20% in een backpack met een goed draagsysteem en brede heupbanden. Wanneer je zwaarder bent dan gemiddeld door extra spier- of vetmassa ga dan uit van een gemiddeld gewicht bij jouw lengte. Stel je bent 1.80 en weegt 80 kilo dan kun je 8 kilo meenemen in een dagrugzak en 16 kilo in een backpack. Meer weten? Lees het in deze blog

Osprey Atmos AG 65 L

26. Welke eigenschappen moet een Camino rugzak hebben?

Een dagrugzak of backpack voor de Camino naar Santiago moet in mijn ogen de volgende eigenschappen hebben: lichtgewicht, duurzaam materiaal, comfortabele schouder- en heupbanden, ventilerend en verstelbaar rugpand, brede heupbanden, waterdichte hoes, sterke ritssluitingen, diverse compartimenten, compressiebanden en eventueel een vak voor een drinksysteem. Welke dagrugzakken en backpacks daaraan voldoen lees je in deze blog

27. Welke wandelschoenen zijn het beste voor de Camino?

Afhankelijk van de gekozen Camino, het jaargetijden en de fysieke gesteldheid van je voeten, kun je het beste categorie A/B, lage of middelhoge wandelschoenen of trailrunners gebruiken op de Camino de Santiago. Heb je zwakke enkels of neem je veel kilo’s mee in jouw backpack, dan kun je beter kiezen voor B of B/C schoenen. Welke schoenen het beste bij jou passen, kun je lezen in dit artikel. Daarin vind je ook aankooptips voor het vinden van de juiste wandelschoenen. 

Wandelschoenen op rots

28. Wat is de top 5 wandelschoenen voor de Camino de Santiago?

In de Top 5 Wandelschoenen voor de Camino zijn trekkingschoenen, allround wandelschoenen en trailrunners opgenomen voor brede voeten, smalle voeten en gevoelige voeten. Zo is er voor iedereen een goede schoen te vinden in deze blog

29. Waar moet ik op letten bij het kopen van Camino schoenen?

Er zijn een tiental zaken waar je op moet letten bij de aankoop van Camino wandelschoenen. Hierin is onder andere opgenomen wanneer je de schoenen moet passen, hoe stug of soepel de zool moet zijn, welke sokken je kunt gebruiken om te passen en welk type wandelschoen bij jouw pelgrimstocht past. Je leest er alles over in deze blog

Voeten opmeten voor nieuwe wandelschoenen

30. Hoe kan ik mijn eigen voeten opmeten voor aanschaf van wandelschoenen?

Met een blanco A4-tje en een potlood kom je een heel eind om jouw eigen voeten op te meten voor de aanschaf van wandelschoenen. Ga met je ontblote voet op het papier staan en zet de hele omtrek van je voet erop. De maximale lengte en breedte van je voeten helpen je bij het vinden van de beste bergschoenen. Meer informatie, extra uitleg en maattabellen vind je hier

31. Waarom zitten mijn nieuwe wandelschoenen niet goed?

Ondanks dat je alle tips hebt gevolgd en advies hebt ingewonnen bij de aanschaf van een nieuw paar wandelschoenen, heb je toch last van drukpunten en blaren op verschillende plekken. Dit kan te maken hebben met de manier waarop de veters gestrikt zijn, de schoen teveel ruimte in de hoogte biedt of er naden op onhandige plekken zitten. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat je er aan kunt doen. 

Push Up Training Camino

32. Hoe kan ik het beste trainen voor de Camino?

Trainen voor de Camino kan op veel verschillende manieren. Start ongeveer 6 maanden voor vertrek met wandelen en bouw de aantal kilometers langzaam op. Oefen vanaf 3 maanden voor vertrek ook met steeds zwaarder wordende bepakking. Doe daarnaast spierversterkende oefeningen voor buik, benen, rug en voeten. Waarom en hoe? Dat lees je in dit artikel. Je kunt daar tevens een gratis trainingsschema voor de Camino downloaden. 

33. Wanneer moet ik beginnen met trainen voor de Camino?

Wanneer je geen of weinig wandelervaring hebt, of al langere tijd geen tochten gelopen hebt, adviseer ik je om minimaal 6  maanden voor vertrek te beginnen met trainen. Dit bestaat uit looptraining en spierversterkende oefeningen. Dit kun je allemaal gratis en vanuit je eigen huis doen. Hoe? Lees het in deze blog. Je kunt daar ook een gratis trainingsschema inclusief spieroefeningen downloaden.

34. Welke spierversterkende oefeningen kan ik doen voor de Camino?

Er zijn tal van oefeningen die bijdragen aan een succesvolle Camino. Je kunt het beste spierversterkende oefeningen met je eigen gewicht doen voor het trainen van je benen, rug, buik en voeten. In deze blog vind je een gratis overzicht van oefeningen. Dit zijn oefeningen die ik samen met een personal trainer en fysiotherapeut heb opgezet. 

35. Kan ik de Camino ook virtueel lopen?

Je kunt de Camino de Santiago, Camino Francés, virtueel afleggen door middel van The Conqueror Virtual Challenge app. Je betaalt eenmalig €33,95 en daarvoor kun je de smartphone app downloaden, ontvang je na afloop een Camino medaille en certificaat, worden er 5 bomen uit jouw naam gepland, ontvang je virtuele ansichtkaarten en kun je realtime zien waar je bent op de Camino. Meer weten? Lees dan dit artikel

36. Kan ik bagage laten vervoeren op de Camino?

Er zijn tal van vervoersbedrijven die jouw bagage langs de Camino vervoeren. Zo kun je met een relatief lichte dagrugzak de grote afstanden afleggen. Deze service is beschikbaar op de meest bekende Camino’s zoals de Camino Francés, Português en de Vía de la Plata. Meer weten? Lees dan verder

37. Hoeveel kost bagagetransfer op de Camino?

Afhankelijk van het aantal dagen en de hoeveelheid tassen die je gelijktijdig aanbiedt, kost bagagetransfer op de Camino tussen de €5,00 en €7,50 per 25 à 30 kilometer. Hoe meer dagen je afneemt en des te meer tassen je gelijktijdig aanbiedt, des te lager de prijs per tas wordt. Meer weten of bagagevervoer? Lees dan dit artikel.

Bagagevervoer op de Camino

38.  Waar moet ik op letten bij het boeken van bagagevervoer op de Camino?

Voordat je bagagetransfers boekt op de Camino let op de kosten per 25 kilometer, het tijdstip waarop je tas elke dag klaar moet staan, is jouw bagage verzekerd, welke soort tassen nemen ze mee en hoe zwaar mag deze maximaal zijn. Meer weten? Lees dan verder

39. Welke bagagevervoerder kan ik het beste gebruiken op de Camino?

Ondanks dat er talloze bagagevervoerders op de Camino zijn, kun je bij vooraf boeken het beste een kiezen die veel ervaring heeft en goed staat aangeschreven. In deze blog benoem ik er drie die naast bagagetransfers ook andere handige diensten aanbieden.

Vaude Jura Dagrugzak

40. Welke dagrugzak is het beste wanneer ik bagagevervoer gebruik op de Camino?

Wanneer jij jouw bagage laat vervoeren langs de Camino heb je geen grote backpack meer nodig, maar slechts een dagrugzak. Afhankelijk van het seizoen heb je voldoende aan 20 tot 35 liter. Sommige pelgrims kiezen er zelfs voor om alleen een heuptas van 5 tot 7 liter mee te nemen. Welke rugzak het beste is en wat je tijdens een wandeldag meeneemt, kun je lezen in dit artikel

Meer Camino vragen?

Dat is de top 40 vragen over de Camino de Santiago. Natuurlijk worden er nog veel meer antwoorden gegeven in de vele blogs die jou kunnen helpen op jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Je kunt alle artikelen hier vinden. 

In de shop vind je een aantal handige producten voor tijdens de trektocht, zoals lichtgewicht en ademende t-shirts voor dames en heren, waterflessen en emaille mokken